Zakon staje na kraj problematičnim učenicima: Nasilnici i nedisciplinirani udaljavat će se iz škole i do 15 dana

Novi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi mogao bi stati na kraj ili barem ublažiti problem nasilničkog ponašanje i nediscipline u školama. Naime, problematične učenike ravnatelji bi ubuduće mogli udaljiti iz škole i do 15 dana, a na takvu odluku neće postojati mogućnosti žalbe.

Screenshot: YouTube

Kako piše Slobodnadalmacija.hr novi prijedlog zakona detaljnije uređuje već postojeće rješenje prema kojemu ravnatelji mogu učenike problematična ponašanja privremeno udaljiti iz odgojno-obrazovnog procesa do izricanja pedagoške mjere. No, do sada nije bilo navedeno trajanje te suspenzije kao ni to da žalbe na privremeno rješenje nema. O odluci da se takva djeca privremeno udaljavaju iz škole i dosad i ubuduće ravnatelji će biti dužni pisanim putem obavijestiti roditelje i centar za socijalnu skrb, a u javnoj raspravi neki su već istaknuli da bi bilo dobro i da se mogućnost udaljavanja sa sata nediscipliniranih učenika zakonski dopusti i nastavnicima.

Kvalitetan odnos profesora i učenika smanjuje nasilje u školskim hodnicima

Jedna od važnijih sugestija je i da bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, trebao preciznije navesti u kojim će se slučajevima učenike moći udaljiti iz škola na nekoliko dana.

– Ako je takva mogućnost i dosad postojala, a nitko je nije primjenjivao, to dovoljno govori o školama i ravnateljima. Ako takve učenike ostavite na nastavi, time im šaljete poruku da to što rade nije loše. Zapravo im dajete potporu. Udaljavanje sa sata mora biti prvi korak, a onda možemo tražiti rješenja kako im pomoći da promijene ponašanje, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Dalibor Perković, profesor fizike iz Zagreba i bivši predsjednik udruge ‘Nastavnici organizirano’, koja se godinama zauzimala za uvođenje suspenzija za problematične učenike.

Ipak, slažu se nastavnici, suspenzija s nastave učenicima trebala biti izricana samo u najtežim slučajevima nasilničkog ponašanja i nediscipline.

– Prije više godina kolege iz sindikata i ja upozoravali smo kako nije normalno da se učenicima koji, na primjer, nožem ili metalnom šipkom ozlijede nastavnika praktički drugi dan omogući povratak u školu. Vrlo često takve učenike prate roditelji koji ne uviđaju delikatnost situacije u kojoj se našlo dijete. Mjeru privremenog udaljavanja iz škole vidim kao pozitivnu, ali je važno da se ona primjenjuje u drastičnim slučajevima gdje se želi pridonijeti vraćanju normalnog ozračja u razredu, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod i gimnazijiski profesor koji je sudjelovao u radnoj skupini za izmjene Zakona.

Dio struke smatra i da je uz ovo, potrebno tražiti i dugotrajnija rješenja i multidisciplinaran pristup te da problematični učenici zapravo vrlo često imaju nepovoljnu obiteljsku i socijalnu situaciju koja bi se trebala rješavati kroz pružanje dugotrajnije pomoći. Javna rasprava o ovim izmjenama i dopunama Zakona, napomenimo, otvorena je do 3. prosinca, a svoj komentar možete ostaviti na ovoj poveznici.

Odgovori