Pretraga

Zakon o udžbenicima u Saboru: HDZ ne zna jel’ bi piškio ili kakio, SDP-u zakon suspektan, a HNS-u je sve super

A- A+

Jučer se u prvom čitanju pred saborskim zastupnicima našao prijedlog Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima. Zakon je predstavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a u višesatnoj raspravi, zastupnici su propitivali niz odredbi predloženog zakona, poput eksplicitnog određivanja mase i cijene udžbenika, izdvajanja radnih bilježnica iz obveznog udžbeničkog kompleta te novopredloženim procedurama odobravanja udžbenika i radnih bilježnica.

Oštra polemika razvila se između ministrice i SDP-ove Sabine Glasovac | Screenshot: Youtube

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer je u prvom čitanju u Hrvatskom saboru predstavila prijedlog novoga Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima. Prije dolaska u Sabor, predloženi je zakon već naišao na brojne reakcije u javnosti, okrugle stolove održavali su nakladnici, kao i samo Ministarstvo obrazovanja, bilo je govora o nedostatnoj komunikaciji MZO-a s nakladnicima u postupku pisanja zakona, a razglabalo se i o predloženim zakonskim rješenjima.

Divjak je u Saboru ovaj Zakon označila kao značajan prilog reformskim procesima u hrvatskom obrazovnom sustavu i navela kako on doprinosi autonomiji škola i učitelja, potiče digitalnu transformaciju škola i stjecanje digitalnih kompetencija učenika, doprinosi rasterećivanju činjenica iz udžbenika kao i financijskom rasterećenju roditelja te da uvodi transparentnu i jednostavnu proceduru odabira i odobravanja udžbenika.

– Ovaj zakon također zadire u interese onih koji su u tržišnoj utakmici. Tu postoje različiti spinovi i treba dobro razabrati (ne)opravdane primjedbe na ovaj zakon, rekla je ministrica dodajući kako su se u MZO-u prilikom izrade zakona vodili iskustvima zemalja poput Austrije, Slovenije, Finske, Njemačke te kako se radi o slojevitom zakonu koji potpuno mijenja dosadašnji koncept.

Izdvojeni članak

Rasprava o novom Zakonu: Ministrica i nakladnici natezali se oko loše komunikacije i statusa radnih bilježnica

Kritike HDZ-a u rukavicama

Ispred Kluba HDZ-a, o Zakonu je govorila Vesna Bedeković, ujedno i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Zapitala se je li bilo potrebno izrađivati skroz novi zakon s obzirom na to da je postojeći donesen 2010. godine i da je doživio tek jednu izmjenu. Većinu odredbi predloženog zakona, Bedeković je pozdravila, uz određene rezerve. Tako je kazala da se određivanjem mase i cijene udžbenika zakonom, iste cementiraju i da bi valjalo razmisliti da se one propisuju pripadajućim pravilnikom. Osim toga, Bedeković je suzdržanom kritikom problematizirala razdvajanje udžbenika i radnih bilježnica, no kazala je kako treba vidjeti što će u tom smislu pokazati praksa.

Dvosjeklim mačem proglasila je prijedlog iz zakona prema kojem udžbenici prolaze stručne recenzije i postupak odobrenja, a ostali materijali trebaju dobiti tek mišljenje nadležne Agencije.

– To je dvosjekli mač, možda ne bi bilo loše i za ostale materijale imati postupak poput onoga za udžbenike, ali može se o tome razmisliti, suzdržano je rekla Bedeković.

Glasovac (SDP): ‘Nemojte nam ovakve blesave zakone podmetati pod neku povijesnu reformu’

SDP-ova Sabina Glasovac oštro se osvrnula na predloženi zakon, ocijenivši ga konfuznim i suspektnim.

Izdvojeni članak

Grupacija nakladnika školskih udžbenika: Ministarstvo nas nije uključilo u izradu novog Zakona o udžbenicima

– Ministrice, vi se sve više pretvarate u ministricu informatizacije i digitalizacije, svakog dana prestajete biti ministrica obrazovanja. Tome u prilog govori i prijedlog ovog konfuznog i sumnjivog zakona. Ovaj zakon više bi trebao biti u interesu hrvatskog obrazovnog sustava i hrvatskih školaraca, a ne nuditi neka suspektna rješenja, rekla je Glasovac i ujedno problematizirala određivanje težine udžbenika sukladno satnici predmeta, a ne kvaliteti sadržaja.

Spornim je ocijenila i izmještanje radnih bilježnica iz obveznog udžbeničkog kompleta te naglasila kako je u javnom savjetovanju istakuta nužnost radnih bilježnica. SDP-ova zastupnica zaključila je kako se predloženi zakon svodi na nabavu tableta i stavljanje šapa na elektroničke udžbenike i materijale, koji će ubuduće donositi profit.

– Nemojte nam ovakve blesave zakone podmetati pod neku povijesnu reformu, poručila je Glasovac ministrici.

Pusić (GLAS): Primarno voditi računa o sadržaju i kvaliteti, ne o tome koliko je težak udžbenik

Ispred Kluba zastupnika GLAS-a i HSU, zakon je problematizirala Vesna Pusić, zapitavši je li forma pojela sadržaj. Upozorila je da se upravo o sadržaju i kvaliteti udžbenika primarno treba voditi računa i pritom se osvrnula na slučaj udžbenika iz Hrvatskog jezika za sedmi razred koji u sebi sadži vjeronaučni sadržaj.

Izdvojeni članak

Nemar Ministarstva obrazovanja: Zaboravili na isplatu novca za udžbenike najsiromašnijm obiteljima

– Umjesto bizarnih odredbi o tome koliko je težak udžbenik i na kakvom je papiru tiskan, bilo bi krajnje vrijeme da se pozabavimo sadržajem udžbenika, rekla je Pusić i dodala da je nužno pripaziti i na to kakav će sadržaj ulaziti u zakonom predloženi virtualni repozitorij, tko će taj sadržaj kontrolirati i unositi ga unutra.

Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti problematizirao je opremljenost škola za digitalizaciju i zapitao stvaraju li se nove nejednakosti ako nema više radnih bilježnica i ako učenici moraju vježbati na tabletima. Smatra i da se u brzini kojom se donose odluke, otvara prostor za ulazak prodavača tehnološke opreme u škole. Marko Sladoljev iz Mosta nezavisnih lista obratio se ministrici i rekao joj kako ju nitko ne ‘hejta’ ako kritizira rad MZO-a, referirajući se na njenu nedavnu izjavu o ‘hejterima opće prakse’. Sladoljev je dodao kako je predloženo zakonsko rješenje brzoplet i nepromišljen ‘pucanj u prazno’. I on je propitivao jesu li hrvatske škole pripremljene za predložene digitalne sadržaje.

Hasanbegović o ‘gustoj IKT magli iznad Donjih Svetica 38’, a HNS o usklađenosti s ‘kurikulamom’

Izdvojeni članak

Nijemci u šoku zbog hrvatskih i srpskih udžbenika iz povijesti, koji uče školarce da se međusobno mrze

Zlatko Hasanbegović iz Nezavisnih za Hrvatsku također se referirao na kupnju i korištenje tableta, istaknuvši upravo to jednim od glavnih ciljeva ovoga zakona.

– Kad se raziđe gusta IKT magla iznad Donjih Svetica 38, stvar je vrlo banalna i trgovački trivijalna, rekao je Hasanbegović i naglasio kako ovaj “suludi, privatni, trgovački” zakon donosi korist isključivo trgovcima i špekulantima informatičkom opremom.

Ispred ministričina HNS-a u Saboru je govorila Božica Makar. Referirajući se na predložena rješenja iz zakona, sve ih je ocijenila “izuzetno dobrima”, uz “apsolutnu podršku HNS-a”, a u svojem se izlaganju nemali broj puta osvrnula na “to što je ministrica već naglasila”. Osim toga, tijekom svog izlaganja, HNS-ovka, čija je stranka u Vladu navodno ušla zbog obrazovne reforme, naglasila je i kako sve treba biti u skladu sa zahtjevima “kurikulama”.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap