Pretraga

Zbog manjka prostora, nastavni sat im traje manje od 45 minuta: ‘Već smo navikli’

A- A+

Zbog nedostatka učionica, učenicima splitske OŠ Kamen Šine, umjesto 45 minuta, nastavi sat traje 40 minuta. Uvjeti rada u tri smjene, priča nam ravnatelj Bože Ujević, otežavajući i za učitelje i za učenike, ali se nada kako će do kraja rujna Grad Split uspjeti dovršiti dogradnju škole kako bi počeli s radom u dvije smjene. Iz Ministarstva znanosti otkrili su nam kako još tri škole zbog prostornih razloga imaju skraćenu nastavu. Učenicima u Pitomači sat traje samo 35 minuta.

Screenshot: YouTube

– Radimo u tri smjene s nastavnim satom od 40 minuta, a sve je to zbog nedostatka učionica, kaže ravnatelj OŠ Kamen-Šine Bože Ujević.

Izdvojeni članak

Ova škola održava susrete učenika s ravnateljicom uz – palačinke: Pomažu nam svojim idejama i kritikama

Zbog nedostatka učionica, učenici te splitske škole svaki nastavni sat slušaju pet minuta manje no što bi trebali. Ravnatelj kaže kako su na to već naviknuli.

– Svakako da su uvjeti rada u tri smjene otežavajući i za učitelje i za učenike, ali već smo se navikli, tako da stignemo sve napraviti, a što potvrđuju odlični rezultati učenika na državnim natjecanjima, ali i drugim aktivnostima i smotrama, kaže Ujević.

No otkrio nam je kako se nada da će od nove školske godine situacija biti popuno drukčija i to na bolje.

– Grad Split ove je godine počeo dogradnju škole koja je u tijeku i za koju se nadam da će prema planu biti gotova do 1. rujna 2020. godine kada bi dobili mogućnost za rad u dvije smjene i s normalnim trajanjem sata, te uz mogućnost cjelodnevnog boravka, ističe Ujević.

Dvije vukovarske škole također su skratile duljinu sata

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Muzička pitalica: Znate li koja se škola spominje u himni svih maturalaca?

Prema članku 51. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nastavni sat traje 45 minuta ako nastavnim planom i programom nije drukčije određeno. No zakonodavac je predvidio kako se, iznimno, trajanje nastavnog sata može se mijenjati zbog posebnih okolnosti. A za to je potrebno tražiti prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo smo stoga pitali koliko je škola zatražilo navedenu suglasnost. Otkrili su nam kako su, osim OŠ Kamen Šine, još tri škole zatražile navedenu suglasnost.

Vukovarska OŠ Antuna Bauera, zbog organizacijskih razloga i prostornih uvjeta do kraja obnove škole, nastavni je sat skratila na 40 minuta, a isto je – i zbog istih razloga, napravila i OŠ Nikole Andrića, koja se također nalazi u Vukovaru.

U Pitomači sat traje tek 35 minuta

Učenicima OŠ Petra Preradovića u Pitomači nastavni sat pak ove školske godine traje samo 35 minuta. Razlog je energetska obnova školske zgrade.

Suglasnost za skraćenje nastavnog sata  dana je i Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.

Iz Ministarstva kažu da je suglasnost za skraćivanjem nastave tražila samo jedna srednja škola, no taj je zahtjev odbijen.

Zbog manjka prostora, nastavni sat im traje manje od 45 minuta: ‘Već smo navikli’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap