Pretraga

Zbog profesora varaždinske gimnazije legalizirana informatika u općim gimnazijama

A- A+

Zbog birokratskih nelogičnosti do ove je školske godine postojala mogućnost zabrane provođenja izborne nastave informatike u hrvatskim općim gimnazijama od drugog do četvrtog razreda. Kako bi osigurali da učenici ipak mogu pohađati predmet, koji u 21. stoljeću postaje sve važniji u cijelom svijetu, profesori Prve gimnazije Varaždin su izradili nastavni plan i program. Zahtjev je poslan MZOS-u te je on nakon višemjesečnih analiza pozitivno riješen pa će učenici hrvatskih općih gimnazija od sljedeće školske godine moći kroz cijelu srednju stjecati znanje i vještine za jednu od najmlađih, ali i najsloženijih znanstvenih disciplina.

foto: webpages.charter.net

Izborna informatika se u hrvatskim gimnazijama provodi više od 20 godina, međutim, zbog zastarjelih zakona provođenjem tog predmeta u drugom, trećem i četvrtom razredu općih gimnazija do danas to zapravo nije bilo legalno.

Izdvojeni članak

Mornar planira reformu kurikuluma: ‘Nastavnici i djeca su pretrpani gradivom, mi ćemo to promijeniti’

Hrvatske opće gimnazije 20 godina ilegalno provodile informatiku u četvrtom razredu

Kako bi izbjegli moguće negativne posljedice, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić je preporučila školskim kolegama da naprave plan i program za izbornu informatiku u drugom, trećem i četvrtom razredu srednje škole.

Postoji pravilo prema kojem jedna škola može poslati nastavni plan i program pa ako se on odobri sve ga druge mogu koristiti. Stoga je varaždinskim profesorima bio cilj pomoći i kolegama te riješiti ovu neobičnu situaciju za 2015. godinu.

– Kada se sve to događalo MZOS je od škola tražio eventualna rješenja za izvođenje informatike i mi smo našli jedno iz 1990. godine, ali samo za drugi i treći razred. Budući da smo već 20 godina provodili izbornu informatiku i u četvrtom, mi smo, kao i sve druge škole s programom općih gimnazija, kršili zakon pa smo zbog mogućih negativnih posljedica odlučili poslati program na odobrenje, rekla nam je ravnateljica Banić, čiji su profesori zaslužni za ulazak Hrvatske u 21. stoljeće te današnje objavljivanje Odluke o nastavnom planu i programu nastave izborne informatike u općim gimnazijama od 2. do 4. razreda.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar na konferenciji ‘eSkills for Job 2014’: ‘Ne želimo da djeca zamrze informatiku kao matematiku’

‘Zbog te odluke smo lani otpustili profesora sa stopostotnim invaliditetom’

Ravnatelj Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci Zoran Kovač, koji već godinama upozorava na ovaj propust i čija je škola jedina dobila službenu zabranu, pročitao je danas objavljenu odluku te nam je u razgovoru istaknuo kako im je za ovu godinu kasno te će moći tek sljedeće ponovno uvesti izbornu informatiku za svoje učenike.

– Napravljeno je već dvije godine štete. Naime, mi smo lani upisali više učenika i zbog toga smo morali tražiti od MZOS-a suglasnost za izvođenje nastave. Na kraju su nam odobrili sve osim izborne informatike, tako da već dvije godine naši učenici ne mogu pohađati taj predmet. Osim toga, mi smo zbog te odluke lani otpustili profesora informatike sa stopostotnim invaliditetom te smo tek u drugom polugodištu krenuli s drugom izbornom nastavom, objasnio nam je ravnatelj Kovač te naglasio kako MZOS nije imao snage ukinuti izbornu informatiku i u ostalim školama.

Izdvojeni članak

Lidija Kralj: S reformom bi svi učenici trebali imati priliku učiti informatiku

U cjelini se pokrivaju svi sadržaji informatike potrebni u ovom gimnazijskom programu

Osim toga, upozorio je kako u novom programu nedostaje logička algebra i logički sklopovi. Isto tako, nema zapisa realnih brojeva u memoriji računala.

– Čak četiri zadatka na maturi se odnose na to gradivo pa četvrtina ispita državne mature nije obuhvaćena tim prihvaćenim programom. Ali bolje išta nego ništa. A nedostatke će vjerojatno nastavnici na terenu ispraviti kao i puno puta do sada, zaključio je Kovač priču o hrvatskoj realnosti.

Ravnateljica I. gimnazije Varaždin Janja Banić ne slaže se s tvrdnjama svojeg kolege Zorana Kovača iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

– Nastavni plan i program za izbornu informatiku u 2., 3. i 4. razredu opće gimnazije koje su naši kolege, prema onom što oni sami rade, napisali i koji smo poslali na odobrenje ne uključuje, što je samo po sebi jasno, sadržaje koje učenici opće gimnazije uče u 1. razredu kada imaju obvezni predmet informatike. Stoga je, ako se 1. razred obvezne informatike, te program koji smo predložili za 2., 3. i 4. razred izborne informatike gledaju u cjelini, to cjelina koja pokriva sve sadržaje informatike potrebne u ovom gimnazijskom programu. U našoj se školi to već godinama uspješno tako provodi, iako ga svaki nastavnik uvijek ima mogućnost u određenom dijelu, sukladno svojoj kreativnosti i ideji, „doraditi“, pri izradi svog operativnog programa, odgovorila je ravnateljice Janja Banić.

Zbog profesora varaždinske gimnazije legalizirana informatika u općim gimnazijama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap