Pretraga

Zbornica, film o nastavnicima i školstvu, ne prestaje oduševljavati: Dobio još jednu vrijednu nagradu

A- A+

Zbornica, dugometražni prvijenac Sonje Tarokić, film o nastavnicima i hrvatskom školstvu, ne prestaje oduševljavati. Nakon što je proglašen za domaći film godine osvojivši Oktavijan, i na međunarodnm filmskom festivalu FEST pobrao je nagradu za najbolji debi.

film zbornica

Screenshot pedagogice Anamarije iz filma Zbornica
Foto: Youtube screenshot; infoHAVC

Film Zbornica, inače dugometražni prvijenac scenaristice i redateljice Sonje Tarokić te producentice Ankice Jurić Tilić osvojio je nagradu Najbolji debi na međunarodnom filmskom festivalu FEST koji se održao od 25. veljače do 6. ožujka u Beogradu.

‘Jako sam iznenađena’

Tarokić je dala kratku izjavu nakon što su proglašeni najboljim debitantski filmom na FEST-u.

– Silno mi je drago da smo uopće pozvani na FEST, na festival s ogromnom tradicijom, i to je cijeloj filmskoj ekipi puno značilo. Ogromno hvala za ovu prekrasnu nagradu, jako sam iznenađena, rekla je redateljica Sonja Tarokić u video poruci emitiranoj na večerašnjem svečanom zatvaranju jubilarnog 50. FEST-a održanog u beogradskoj Kombank dvorani.

Zbornica je bila u konkurenciji među 20 filmova u glavnom natjecateljskom programu, a projekciji održanoj ranije ovoga tjedna prisustvovale su redateljica Sonja Tarokić i glavna glumica Marina Redžepović.

Izdvojeni članak
film zbornica

Evo zašto svi trebate u kino pogledati Zbornicu, valjda najrealniju ilustraciju našeg školstva

Domaći film godine

Kako smo pisali, dugometražnio debitantski film Sonje Tarokić nedavno je osvojio nagradu Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. ‘Zbornica’ je dobitnik i dvaju posebnih priznanja žirija na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma i na Zagreb film festivalu.

Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame kao drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava. Uz Marinu Redžepović, koja glumi novu pedagogicu Anamariju, glumački ansambl čine i Nives Ivanković u ulozi Vedrane, ravnateljice škole čvrste ruke, Stojan Matavulj koji glumi problematičnog profesora povijesti, te Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz, Barbara Nola, Filip Juričić, Igor Kovač, Frano Mašković i mnogi drugi.

Bile su u našem podcastu

Sonju Tarokić i Marinu Redžepović, koje je utjelovila lik pedagoginje Anamarije, ugostili smo u našem podcastu. Otkrile su nam kako je uopće nastala priča o Zbornici, otkud su vukle inspiraciju, Sonja za scenarij, a Marina za utjelovljenje tako živopisnog, preciznog lika mlade školske pedagoginje s ambicijom i voljom da promijeni stvari nabolje. Otkrile su nam i među ostalim čega se sjećaju iz đačkog razdoblja.

Zbornica, film o nastavnicima i školstvu, ne prestaje oduševljavati: Dobio još jednu vrijednu nagradu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap