Pretraga

Zbornica, koja priča o nastavnicima i školstvu, najbolji je domaći dugometražni film u 2021. godini

A- A+

Zbornica, film o nastavnicima i hrvatskom školstvu, dobio je Oktavijana i tako je proglašen najboljim hrvatskim dugometražnim filmom u 2021. godini. Redateljski je to i scenaristički prvijenac u dugometražnoj formi Sonje Tarokić, koja je istaknula kako joj je, uz pohvale od publike, iznimno značajno priznanje struke.

stojan matavulj zbornica

Stojan Matavulj u filmu Zbornica
Foto: Kinorama PR

Zbornica, redateljski i scenaristički dugometražni prvijenac Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić, najbolji je hrvatski dugometražni film u 2021. godini.

Izdvojeni članak
film zbornica

Evo zašto svi trebate u kino pogledati Zbornicu, valjda najrealniju ilustraciju našeg školstva

‘Veliki interes publike’

Odlučilo je tako Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelivši tom filmu prestižnu nagradu, 30. po redu Oktavijan.

– Uz veliki interes publike, koja je uistinu puno komentirala film i pronalazila se u njegovim likovima, čime mu je odala prekrasno priznanje, iznimno mi je značajno i priznanje struke, koje smo dobili ovom nagradom. ‘Zbornica’ je rezultat dugotrajnog rada velikog broja ljudi, a s nagradom filmske kritike nastavljamo njeno uspješno putovanje, rekla je Sonja Tarokić, zahvaljujući na nagradi Oktavijan.

Zbornica je drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava, pedagoginje Anamarije koja je ambiciozno krenula u novo radno okruženje želeći promjenu. Kroz film upoznajemo jednu tipičnu hrvatsku školsku zbornicu, od onih nadobudnih nastavnika, do tračanja, ravnateljice željezne ruke, upoznajem inspekcije i način na koji se nose s evidentno problematičnim profesorima. Zbornica je ljetos okrunjen s dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je imao svjetsku premijeru.


PRODUCENTICA DOBILA DVIJE NAGRADE

Kinorama je osvojila i Oktavijana za najbolju manjinsku koprodukciju za rumunjsku komediju ‘Baksuzno bubanje ili bezumni pornić’ redatelja Radua Judea, koja je osvojila i Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. Komediju o učiteljici u središtu seks skandala hrvatska publika upravo ima priliku gledati u kinima.

– Jako je dobar osjećaj dobiti ovu prestižnu nagradu, a još bolji dobiti dvije“, rekla je producentica Ankica Jurić Tilić u povodu dva osvojena Oktavijana, nagrade koju Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodjeljuje tridesetu godinu zaredom.


Bile su u našem podcastu

Sonju Tarokić i Marinu Redžepović, koje je utjelovila lik pedagoginje Anamarije, ugostili smo u našem podcastu. Otkrile su nam kako je uopće nastala priča o Zbornici, otkud su vukle inspiraciju, Sonja za scenarij, a Marina za utjelovljenje tako živopisnog, preciznog lika mlade školske pedagoginje s ambicijom i voljom da promijeni stvari nabolje. Otkrile su nam i među ostalim čega se sjećaju iz đačkog razdoblja.

– Profesori su bili ljudi koji su te nečemu naučili, naravno bilo je super profesora, i bilo je tih rečenica koje se pamte. Mislim da su to momenti iz osnovne kad ta neka rečenica, bila bolna ili te nosi kroz život, kad se sjetiš, ti ostaje. Jedan moj prijatelj je u sedmom razredu, bio je formalno loš učenik, ali je genijalno pisao. I onda je napisao jedan sastavak koji je sve oduševio i profesorica mu je rekla ‘to nisi ti napisao’ i dala mu je dvojku. To je, ono, užas. I priča on meni: Dvadeset godina kasnije, sreo sam ju u dućanu, plaćam, i sad oću-neću se vratit, i vratim se i kažem ja sam napisao onaj sastavak, samo da znate’, a žena ga gleda ono u stilu ‘tko si ti’, kroz smijeh nam je tada prepričala Marina.

Cijeli podcast sa Sonjom i Marinom možete pogledati u videu ispod.

Zbornica, koja priča o nastavnicima i školstvu, najbolji je domaći dugometražni film u 2021. godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap