Pretraga

Žene podložnije zarazi virusom AIDS-a

A- A+

Na 19. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u objavljeno je kako su žene puno podložnije zarazi nego muškarci. Još se uvijek pokušavaju pronaći najbolji načini što uspješnje borbe protiv ove, za sada još uvijek neizlječive bolesti. Objavljeno je kako je broj žena zaraženih HIV-om dva puta veći od muškaraca u istoj životnoj dobi.

 www.protest.ba

Dvostuko veći broj zaraženih žena

Na 19. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u održanoj prošli tjedan u Washingtonu objavljeno je kako je u svijetu dvostruko veći broj oboljelih žena nego muškaraca. Točnije 63 posto svih zaraženih ovim virusom su žene koje su podložnije te je za njih opasniji heteroseksualni odnos bez zaštite. Najugroženije su u dobi od 15 do 24 godine. Na konferenciji se raspravljalo o ovoj neizlječivoj bolesti i njenom neprestanom širenju te se pokušava pronaći najbolji način za što uspješniju borbu protiv nje. 

U zemljama u razvoju najveći broj zaraženih

Najveći broj zaraženih osoba je u zemljama u razvoju, gdje ljudi nisu svjesni kolika je opasnost seksualnog odnosa bez zaštite i najčešće ne traže od partnera korištenje kondoma. U tim zemljama je i stopa silovanja zabrinjavajuće velika pa je jasno zašto se prošle godine zarazilo oko 1.2 milijuna mladih žena i djevojaka. Infekcija HIV-om koja dovodi do razvoja AIDS-a smatra se jednim od glavnih uzoraka mortaliteta žena u fertilnoj dobi.

– Dosad smo uspjeli postići veliki napredak u smanjenju prijenosa virusa s trudnica na dijete, zahvaljujući antiretrovirusnoj terapiji, no moramo se potruditi i pronaći nove načine prevencije širenja virusa kod mladih žena, odnosno žena u fertilnoj dobi, izjavila je supredsjednica konferencije prof.dr. Diane Havlir.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap