Pretraga

Znanstvenici PMF-a i FER-a izradili pikoampermetar, uređaj koji je naručio CERN

A- A+

Nakon petnaestak godina, uređaj izrađen u Hrvatskoj isporučit će se u Europski centar za nuklearna istraživanja, CERN. Suradnjom dr. Mirka Planinića, profesora na Fizičkom odsjeku PMF-a i Marinkom Kovačićem, asistentom na FER-u, nastao je pikoampermetar, uređaj za mjerenje malih struja.

privatna arhiva|Mirko Planinić

Hrvatski znanstvenici, dr. Mirko Planinić, profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a i Marinko Kovačić, asistent na FER-u, isporučit će u Europski centar za nuklearna istraživanja nakon petnaestak godina novi uređaj, pikoampermetar, koji služi za mjerenje malih struja.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik riješio misterij star više od 2300 godina

Nastanak tvrtke PicoLogic

U posljednje se dvije godine na zagrebačkom PMF-u radi na projektu koji financira Unity through Knowledge Fund (UKF). Istraživanje se bavi proučavanjem novog stanja materije, Kvarkovsko-gluonske plazme, a odvija se u sklopu ALICE suradnje na CERN-u.

– Tijekom razvijanja tzv. GEM detektora potrebnih za ALICE detektor na CERN-u uočili smo potrebu za mjerenjem malih struja na visokom naponu na puno mjesta. Na tržištu nisu postojali takvi uređaji i tu smo vidjeli priliku za razvoj novog proizvoda, pikoampermetra specijaliziranog za rad na visokom naponu, kaže dr. Mirko Planinić, profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a.

Nakon godinu dana razvoja u suradnji s kolegom Marinkom Kovačićem s FER-a, znanstvenici su napravili prvi prototip uređaja koji se bazirao na optičkoj tehnologiji. Tada su odlučili i osnovati tvrtku jer njihove matične institucije, PMF i FER, nisu registrirane za prodaju elektroničke opreme. U radu tvrtke sudjeluju i dva studenta, a narudžbe su za uređaj osim iz CERN-a došle i iz Izraela, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Španjolske i Finske. Pikoampermetar planiraju učiniti primjenjivim i u drugim područjima istraživanja, poput novih materijala ili fotoćelija, a na CERN-u ima još
zainteresiranih eksperimenata za nabavu pikoampermetra, pa se nadaju i
novim narudžbama.

privatna arhiva|Mirko Planinić

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik radi na lijeku protiv raka

Pikoampermetar za rad troši malo energije

Ideja za razvoj proizvoda rodila se nakon problema na kojeg su naišli u traženju odgovora na osnovna pitanja o prirodi koja obično postavljaju fizičari. Glavni problem u mjerenju malih struja na visokom naponu je iskra koja može uništiti mjerni uređaj i računalo, ako sve nije dobro električki izolirano.

Inovacija naših znanstvenika je da informacije o mjerenoj struji u računalo šalju svjetlovodom koji je električki izolator. Druga inovacija da pikoampermetar troši malo energije za svoj rad, a ona se dobiva pomoću LED dioda i fotoelektričnog efekta, što izolira visoki napon od gradske mreže.

– Bez suradnje s kolegom Marinkom Kovačićem s FER-a ne bi bilo ovog proizvoda pa je i to jedan važan aspekt u razvoju pikoampermetra. Svakako treba naglasiti i predan rad grupe znanstvenika s PMF-a: Antonije Utrobičić, Filipa Erhardta i doc.dr.sc. Nikole Poljaka, naglašava dr. Mirko Planinić i dodaje kako je ovo veliko priznanje za Sveučilište u Zagrebu jer je znanjem svojih znanstvenika u stanju razviti proizvod velike dodane vrijednosti.

Da bi mogli dobili narudžbu s CERN-a, znanstvenici su morali dokazati da sličan proizvod ne postoji u zemljama članicama CERN-a, što Hrvatska još uvijek nije. Osim Končara, Institut Ruđer Bošković je prije petnaestak godina sudjelovao u isporuci tzv. pulsera za eksperiment ALICE, pa razvoj takvih visokospecijaliziranih proizvoda podiže našu industriju na viši nivo i čini je kompetitivnijom na svjetskoj razini, poručuje dr. Mirko Planinić.

Znanstvenici PMF-a i FER-a izradili pikoampermetar, uređaj koji je naručio CERN
Share via
Copy link
Powered by Social Snap