Pretraga

Znanstvenici PMF-a i FER-a izradili pikoampermetar, uređaj koji je naručio CERN

Nakon petnaestak godina, uređaj izrađen u Hrvatskoj isporučit će se u Europski centar za nuklearna istraživanja, CERN. Suradnjom dr. Mirka Planinića, profesora na Fizičkom odsjeku PMF-a i Marinkom Kovačićem, asistentom na FER-u, nastao je pikoampermetar, uređaj za mjerenje malih struja.

privatna arhiva|Mirko Planinić

Hrvatski znanstvenici, dr. Mirko Planinić, profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a i Marinko Kovačić, asistent na FER-u, isporučit će u Europski centar za nuklearna istraživanja nakon petnaestak godina novi uređaj, pikoampermetar, koji služi za mjerenje malih struja.

Nastanak tvrtke PicoLogic

U posljednje se dvije godine na zagrebačkom PMF-u radi na projektu koji financira Unity through Knowledge Fund (UKF). Istraživanje se bavi proučavanjem novog stanja materije, Kvarkovsko-gluonske plazme, a odvija se u sklopu ALICE suradnje na CERN-u.

– Tijekom razvijanja tzv. GEM detektora potrebnih za ALICE detektor na CERN-u uočili smo potrebu za mjerenjem malih struja na visokom naponu na puno mjesta. Na tržištu nisu postojali takvi uređaji i tu smo vidjeli priliku za razvoj novog proizvoda, pikoampermetra specijaliziranog za rad na visokom naponu, kaže dr. Mirko Planinić, profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a.

Nakon godinu dana razvoja u suradnji s kolegom Marinkom Kovačićem s FER-a, znanstvenici su napravili prvi prototip uređaja koji se bazirao na optičkoj tehnologiji. Tada su odlučili i osnovati tvrtku jer njihove matične institucije, PMF i FER, nisu registrirane za prodaju elektroničke opreme. U radu tvrtke sudjeluju i dva studenta, a narudžbe su za uređaj osim iz CERN-a došle i iz Izraela, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Španjolske i Finske. Pikoampermetar planiraju učiniti primjenjivim i u drugim područjima istraživanja, poput novih materijala ili fotoćelija, a na CERN-u ima još
zainteresiranih eksperimenata za nabavu pikoampermetra, pa se nadaju i
novim narudžbama.

privatna arhiva|Mirko Planinić

Pikoampermetar za rad troši malo energije

Ideja za razvoj proizvoda rodila se nakon problema na kojeg su naišli u traženju odgovora na osnovna pitanja o prirodi koja obično postavljaju fizičari. Glavni problem u mjerenju malih struja na visokom naponu je iskra koja može uništiti mjerni uređaj i računalo, ako sve nije dobro električki izolirano.

Inovacija naših znanstvenika je da informacije o mjerenoj struji u računalo šalju svjetlovodom koji je električki izolator. Druga inovacija da pikoampermetar troši malo energije za svoj rad, a ona se dobiva pomoću LED dioda i fotoelektričnog efekta, što izolira visoki napon od gradske mreže.

– Bez suradnje s kolegom Marinkom Kovačićem s FER-a ne bi bilo ovog proizvoda pa je i to jedan važan aspekt u razvoju pikoampermetra. Svakako treba naglasiti i predan rad grupe znanstvenika s PMF-a: Antonije Utrobičić, Filipa Erhardta i doc.dr.sc. Nikole Poljaka, naglašava dr. Mirko Planinić i dodaje kako je ovo veliko priznanje za Sveučilište u Zagrebu jer je znanjem svojih znanstvenika u stanju razviti proizvod velike dodane vrijednosti.

Da bi mogli dobili narudžbu s CERN-a, znanstvenici su morali dokazati da sličan proizvod ne postoji u zemljama članicama CERN-a, što Hrvatska još uvijek nije. Osim Končara, Institut Ruđer Bošković je prije petnaestak godina sudjelovao u isporuci tzv. pulsera za eksperiment ALICE, pa razvoj takvih visokospecijaliziranih proizvoda podiže našu industriju na viši nivo i čini je kompetitivnijom na svjetskoj razini, poručuje dr. Mirko Planinić.

Znanstvenici PMF-a i FER-a izradili pikoampermetar, uređaj koji je naručio CERN
Share via
Copy link
Powered by Social Snap