Pretraga

Znate li ovih 10 stvari o zubima? Vrijeme da otkrijete što se događa u vašim ustima

A- A+

Već treću godinu za redom, Udruga studenata dentalne medicine organizira Dentakl – popularni kulturno umjetnički događaj kojim na zanimljiv način nastoje prikazati drugu stranu studiranja Stomatologije, pozvati sve koji se boje stomatologa na ugodno druženje koje će se održati 2. prosinca u Kulturnom centru Travno na pozornici u obliku priredbe i izložbe studentskih radova. Odlučili smo kontaktirati organizatore ovog dentalnog spektakla koji su nam otkrili činjenice koje možda do sad o zubima nismo znali.

Srednja.hr, arhivske fotografije

Izdvojeni članak

Nevjerojatno: Hrvati peru zube jednom u pet dana, a čak svako dijete ima četiri pokvarena zuba

Većina ljudi ne razmišlja o zdravlju svojih zuba, dok se ne pojavi bol, gnojenje, otok, klimavost, promjena boje i drugo kada je već relativno kasno. Uzimajući ih zdravo za gotovo, nisu u potpunosti svjesni njihove važnosti i povezanosti sa zdravljem ostatka tijela. Upravo zato donosimo vam deset stvari koje svatko mora znati o zubima, a želimo li ih očuvati važna je njega i higijena usne šupljine.

1. Mliječnu denticiju čini 20 zuba koji niču do 3.godine života. Od 6. pa do 12.-14. godine postupno ih zamjenjuju trajni kojih odrasla osoba ima 32. Trajni zubi više nemaju nasljednika te ih zbog toga trebamo posebno čuvati! 

2. Razlikujemo 4 skupine trajnih zuba – sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Svaka vrsta zuba ima drugačiji oblik, položaj i različitu funkciju u oralnoj šupljini. U mliječnoj denticiji nema pretkutnjaka. 

3. Svaki zub ima svoj živac i krvne žile. 

4. Vanjski, vidljivi dio zuba tj. krunu prekriva caklina koja je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu. Ispod cakline nalazi se dentin koji je tvrdoće kosti. Dentin okružuje pulpu sačinjenu od živca i krvnih žila. U području korijena zuba dentin je prekriven cementom. 

5. Zube treba prati tri puta dnevno: ujutro, iza ručka i prije spavanja. Koliko dugo? Dok se ne očetka svaki zub! 

6. Tijekom pranja, četkaju se odvojeno gornji i donji zubi. Četkicu treba držati kao olovku pri pisanju i to na način da pola vlakana prekriva zub, a pola zubno meso. Zubi se peru kružnim pokretima te bez jakog pritiska. 

7. Uz zubnu četkicu i pastu, za održavanje oralne higijene pomažu nam zubni konac ili interdentalne četkice koji služe za čišćenje područja između zuba, koja obična četkica ne uspijeva očistiti. Svaka četkica je dobra ako se koristi! 

8. Pri četkanju zubi nije potrebno stavljati puno paste na četkicu. Dovoljno je paste veličine zrna graška. 

9. Krvarenje zubnog mesa tijekom četkanja zuba nije normalna pojava te je znak upale! Treba bolje četkati! 

10. Uz provođenje redovite oralne higijene, zdravom prehranom i izbjegavanjem štetnih namirnica i navika, svakako se preporučuju i kontrolni posjeti doktoru dentalne medicine, barem dva puta godišnje. 

Zdravi zubi su imperativ za cjelokupno zdravlje i naravno, lijep osmijeh, naglašavaju organizatori.

Znate li ovih 10 stvari o zubima? Vrijeme da otkrijete što se događa u vašim ustima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap