Pretraga

Brucoši nam otkrili kako izgleda prva godina faksa tijekom pandemije

A- A+

Postati brucoš, odnosno prijeći iz srednje škole na faks, velik je događaj za svakoga. To razdoblje ispunjeno je brojnim emocijama, ali i mnoštvom novih informacija i situacija. Postati brucoš u vrijeme pandemije isto je to, s dodatkom velikog upitnika oko svega što se događa. Stoga, nije neobično što su se brucoši prije početka nastave pitali kako će funkcionirati nastava i hoće li ikad upoznati svoje profesore i kolege s faksa? Nastava je krenula, a mi smo razgovarali s brucošima RIT Croatia o upisu faksa u novim uvjetima i njihovom iskustvu studiranja na nešto drugačiji način.

Na RIT Croatia su ovu akademsku godinu dočekali potpuno spremni! | foto: RIT Croatia

Odabrati, a potom i upisati faks, i u nekim ‘normalnim’ uvjetima nije jednostavan zadatak. Prošlogodišnji maturanti, odnosno ovogodišnji brucoši, morali su odabirati i upisati studij u jeku pandemije. Oni koji su se odlučili upisati RIT Croatia, od početka su znali što ih očekuje budući da je ovaj američki koledž donio transparentan i jasan plan odvijanja nastave za akademsku godinu 2020./2021.

Naime, kako su se i u proljeće prebacili na online nastavu bez problema, tako nije bilo problematično organizirati online nastavu i za novu akademsku godinu. Odlučili su se za kombinaciju nastave uživo i online, s time da su se brucošima posebno prilagodili i organizirali što više nastave uživo. Istovremeno su kampuse u potpunosti prilagodili studiranju u uvjetima pandemije COVID-19 kako bi svim studentima, zaposlenicima i posjetiteljima stvorili što sigurnije okruženje za nastavu i rad.

– Ono što se danas naziva online nastavom, nije uvijek jednako u samoj izvedbi, a brucošima je osobito važno kroz tu prvu godinu biti u poticajnom i dobro organiziranom okruženju. Pokazalo se da dobar početak studiranja utječe na uspjeh na kasnijim godinama. Ove smo godine, s obzirom na propisane mjere, morali dio nastave organizirati online, ali smo posebnu pažnju posvetili tome da studenti prve godine što više predmeta slušaju na kampusima. Naravno, za sve one koji nisu bili u mogućnosti fizički prisustvovati nastavi, osigurali smo online opciju, a to se pokazalo odličnim rješenjem za mnoge međunarodne studente, ali i za domaće studente koji se iz određenih razloga nisu smjeli izlagati riziku, rekla nam je Ivana Silić, voditeljica odjela za upise na RIT Croatia.

Jedna od glavnih značajka RIT Croatia je stavljanje studenta u fokus, a ovaj pristup nije se promijenio niti u ovim, nešto drugačijim, okolnostima. Studentima je cijelo vrijeme na raspolaganju sveobuhvatan sustav podrške, tako da oni u svakom trenutku  mogu zatražiti pomoć od akademskog savjetnika, savjetnika za karijeru, nastavnika-savjetnika, pravobranitelja te peer-mentora, odnosno starijeg studenta kojem se mogu obratiti za pomoć.

Upiši se na RIT Croatia već sad

Trenutno traju rane prijave za upis na RIT Croatia. Od studija na ovom američku koledžu možeš upisati preddiplomske stručne studije Informacijske tehnologijeMeđunarodno poslovanje te Management u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima. Ako se upišeš u ovom ranom roku, možeš dobiti dodatni popust na školarinu te povećati svoje šanse za stipendiju. Naime, svake godine RIT Croatia izdvaja više od 2,6 milijuna kuna za pomoć studentima u obliku financijskih podrška i stipendija. Također, odlikaši u srednjoj školi automatski ostvaruju stipendiju u iznosu od čak 4.000 eura. Šanse za osvajanje stipendiju su velike – stoga se prijavi čim prije. 

– Koledž RIT Croatia nas je dočekao spreman; nastava se provodi na daljinu, uživo i u kombinaciji prethodne dvije opcije, što znatno olakšava pridržavanje propisanih mjera opreza. Predavači se trude prilagoditi nastavu kako bi doživljaj predavanja studentima bio isti kao prije. Iako se razlika po pitanju broja studenata na samom kampusu osjeti, atmosfera je i dalje ugodna, i uredno smo informirani o svim novostima vezanim za nove modele izvođenja nastave i sigurnost na kampusima, rekao je Dominik Bošnjak, student Informacijskih tehnologija na zagrebačkom kampusu RIT Croatia.

RIT Croatia

Svim zaposlenicima i studentima s osigurane maske i dezinficijensi za ruke, a pojačani su i protokoli za čišćenje svih prostora. | foto: RIT Croatia

Na studiju napokon mirno

Budući da s pripremama za novu akademsku godinu nisu stali od veljače, sve je bilo spremno za novu akademsku godinu pa tako i za nove studente. Svoje iskustvo ispričala nam je Yaiza Ward Garcia, studentica iz Španjolske koja studira Management u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima na kampusu u Dubrovniku.

– Dolazim iz Španjolske, ali sam proteklih jedanaest godina živjela u Shenzenu u Kini. Završila sam srednju školi 2019., a prošle godine sam uzela godinu slobodno kako bih učila jezike u Kini. Premda virus Covid-19 nije utjecao na završetak moje srednje škole, utjecao je na tu moju slobodnu godinu jer sam zapela u SAD-u s roditeljima gdje smo bili na odmoru. Zbog toga nisam mogla završiti program za učenje jezika koji sam upisala, ali sam zato pronašla posao. Nakon što se sve to smirilo, upisala sam RIT Croatia u Dubrovniku. Transfer na koledž u Dubrovniku, kao preseljenje i život u tom gradu za mene je bio bezbolno i ugodno iskustvo , otkrila nam je Yaiza.

Za razliku od nje, Mateu Radiću, njezinom kolegi brucošu s istog studija u Dubrovniku, završetak srednje škole i upis faksa bio je uvelike pod utjecajem pandemije.

– Pandemija je utjecala negativno na moj život u ovom prijelaznom periodu jer osjećam kao da je cijeloj generaciji oduzeto vrijeme zabave između srednje škole i fakulteta. Ipak, znao sam da želim upisati RIT Croatia i prije svega toga. Za sad sam jako zadovoljan svime što sam dobio na ovom studiju – nastava, predavači, kolege i faks općenito mi se stvarno sviđaju. Nastava je zabavna, nastavnici su poučni, a kolege otvoreni. Trenutno se još nalazim u fazi prilagodbe. Iako se čini da je prošlo puno vremena, još ni prvi semestar nije prošao. Taman kad mislim da sam uhvatio korak s radom i učenjem, nastavnici nas upoznaju s nečim novim i vratim se na početak, rekao nam je Mateo.

Sve funkcionira normalno, uz male preinake

Mateo nam je rekao kako se zadaće održavaju online, dok se ispiti pišu uživo. Spomenuo je i mjere na kampusu koje su uvedene kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraze. Također, na kampusima su svi studenti, nastavno i administrativno osoblje i posjetitelji dužni nositi maske i držati propisanu fizičku udaljenost. Svim zaposlenicima i studentima s osigurane maske i dezinficijensi za ruke, a pojačani su i protokoli za čišćenje svih prostora.

– Ono što je drugačije nego inače su grupni projekti, jer su sada te grupe manje te se manje moramo viđati. Osim toga, sve naše interakcije uživo su svedene na minimum, a predavanja gostujućih predavača se održavaju online, rekla nam je Yaiza o nastavi koja se trenutno odvija RIT Croatia.

Osim toga, razvili su i vlastiti nadzorni sustav za kampuse koji na web stranicama koledža, u realnom vremenu prikazuje brojeve aktivnih slučajeva zaraze te slučajeva izolacije. Podaci su podijeljeni na kampuse, a navedeni podaci prikazuju broj zaraženih i izoliranih studenata, odnosno zaposlenika RIT Croatia. Na ovaj način transparentno prikazuju trenutno stanje s virusom te tako upoznaju sve koji dolaze na kampuse sa stvarnom situacijom.

– Osobno smatram da su mjere poprilično stroge, ali opravdane. Ulijevaju jedan dodatan osjećaj odgovornosti studentima kako bi shvatili da je situacija u kojoj se nalazimo veoma ozbiljna. Na kraju dana svima je u cilju da se osjećaju sigurno, te da se zdravi vrate kući, rekao nam je student Dominik.

Veća fleksibilnost oko upisa ove godine

Zbog novonastale situacije na RIT Croatia su odlučili biti fleksibilniji oko rezultata internacionalnih matura i rezultata u završnom razredu srednje škole. Kod dodjele stipendija koje inače dodjeljuju srednjoškolskim odlikašima odlučili su zanemariti prosječnu ocjenu u završnom razredu te stipendije dodijeliti svima koji su i samo prva tri razreda srednje škole prošli s odličnim. Uz to, kod dodjele financijskih potpora privremeno će dodjeljivati veće iznose potpore i različite otplatne modele onim kandidatima čije su obitelji jače financijski pogođene krizom. Više o stipendijama i financijskim potporama se nalazi ovdje.

Iako postoje neke mjere zbog kojih je studiranje nešto drugačije, za Yaizu je i dalje ovo vrlo pozitivno iskustvo. Kako nam je rekla, tjedan joj se sastoji od odlazaka na predavanja, gledanja nogometa i druženja s prijateljima.

– Zapravo imam puno sreće što sam u Dubrovniku, a ne u Španjolskoj gdje je situacija s pandemijom puno gora. Ovdje mogu imati društveni život koji tamo sigurno ne bih mogla imati. Zbog svih mjera koje postoje na faksu i izvan, osjećam se vrlo sigurno, rekla nam je.

RIT Croatia

Na RIT Croatia studenti su uvijek na prvom mjestu | foto: RIT Croatia

‘Očekujem da će nas pretvoriti u gotove proizvode’

Za kraj pitali smo naše sugovornike brucoše što očekuju od RIT Croatia i što misle kakvi će biti jednom kad dobiju diplomu. I Yaiza i Mateo su suglasni da će im dvije diplome koje će dobiti po završetku studija, američka i hrvatska, sigurno puno značiti kod pronalaska posla, a da će osim stručnih znanja i vještina, dobiti i one životne.

– Odabrao sam RIT Croatia u nadi da ću poboljšati jezik, upoznati puno novih i zanimljivih ljudi, dobiti puno radnog iskustva za vrijeme školovanja te imati mogućnost prekooceanske razmjene. Također, očekujem profesionalnost uz opuštenu atmosferu te drugačiji pristup učenji, ali i da nas pretvore u gotove proizvode jednom kad postanemo diplomanti RIT Croatia, za kraj nam je rekao Mateo.

Trenutno traju rani upisi na RIT Croatia. Više o tome možeš saznati ovdje.

________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i RIT Croatia.

Brucoši nam otkrili kako izgleda prva godina faksa tijekom pandemije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap