Pretraga

Dobra prilika: Patrijarh srpski Porfirije stipendirat će deset studenata u Hrvatskoj

A- A+

Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’ godinama već stipendira studente u Hrvatskoj, a novac u njihov fond sada će uplaćivati i aktualni poglavar Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh srpski Porfirije uplatit će 100.000 kuna, kojim će se stipendirati deset studenata.

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Porfirije | foto: Instagram, srednja.hr

– Danas s velikim ponosom i sa zahvalnošću ističemo da je prvi ‘oslonac mladima’ svojom ličnom donacijom postao Patrijarh srpski Porfirije. U ovoj akademskoj godini Njegova Svetost će putem Privrednikovog fonda ‘Vladimir Matijević’ školovati čak desetoro odličnih studenata s različitih fakulteta i iz različitih krajeva Hrvatske, objavio je Privrednik.

Srpsko privredno društvo ‘Privrednik’ godinama već stipendira studente u Hrvatskoj, a novac u njihov fond sada će uplaćivati i aktualni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

‘Darivanje je blagoslov’

– Porfirije je i za vrijeme svog službovanja u Zagrebu, kao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski, uvijek podržavao i pomagao naš rad i naše stipendiste, a to, evo, nastavlja i s najvišeg trona u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, znajući da time ne samo da pomaže brojne mlade ljude i njihove obitelji, već daje i primjer mnogima širom svijeta da je darivanje blagoslov koji se višestruko vraća pojedincu i zajednici, navodi se u priopćenju Privrednika.

Jedna od najstarijih organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba, u protekloj školskoj i akademskoj godini stipendirala je ukupno 80 talentiranih učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske, kako navode, ponajviše iz zapuštenih i ekonomski nerazvijenih krajeva.

Velika cifra

Uoči početka nove školske i akademske godine, u Privredniku intenzivno prikupljaju sredstva za stipendiranje darovitih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna, a za studenta 10.000 kuna. To znači da će patrijarh uplatiti 100.000 kuna.

Ove godine u svrhu prikupljanja sredstava za stipendiranje Privrednik je pokrenuo i javnu kampanju Oslonac mladima u koju su se uključile poznate javne ličnosti poput Momčila Bajagića Bajage, Gorana Bogdana, Voje Brajović, Svetlane Bojković, Ide Prester i Nikole Pejakovića.

– Privrednik je društvo koje je tradicionalno, od svog osnivanja u Zagrebu 1897. godine, bilo vezano za Crkvu. Stoga smo posebno radosni da Patrijarh prepoznaje našu misiju i ohrabreni ćemo nastaviti da ustrajemo u našem radu, a to je pomaganje mladih ljudi da se školuju i da, znajući kô im je pružio podršku, sačuvaju i svoj kulturni i nacionalni identitet i budu na korist i ponos svog naroda i svoje zemlje, zaključili su iz Privrednika.

Dobra prilika: Patrijarh srpski Porfirije stipendirat će deset studenata u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap