Pretraga

[Fotogalerija] Dekan ADU-a pridružio se prosvjedu studenata oko stipendija

A- A+

Još je prekjučer započeo prosvjed studenata korisnika državnih stipendija. Sve je krenulo kada su tri djevojke odlučile ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta postaviti šator iz kojega se ne miču već treći dan zaredom. Danas u 16 sati studenticama se pridružilo još stotinjak studenata, a podržali su ih i dekan te profesori Akademije dramskih umjetnosti. Studenti su jasni – žele promjenu uvjeta i pravila natječaja za dodjelu državnih stipendija te da se isti raspiše u listopadu, početkom akademske godine.

Razlog studentskih prosvjeda je nezadovoljstvo uvjetima i pravilima iz Natječaja za dodjelu državne stipendije. Najprije su korisnici stipendije pokrenuli peticiju kojom traže izmjenu tih uvjeta, a najvažniji zahtjev iz nje su: promjene uvjeta i načina ostvarivanja prava na državnu stipendiju koji stoje u te donošenje univerzalnog pravilnika, da se natječaj za ostvarivanje prava na državnu stipendiju raspisuje s početkom akademske godine ( u listopadu tekuće akademske godine) te da konačne rezultate i potpisivanje ugovora do 10. siječnja te isplatu najkasnije do kraja siječnja.

Na posljetku, žele da u komisiji koja odlučuje o dodjeli prava na stipendiju kao predstavnik studenata bude i osoba koja je tijekom studiranja ostvarivala prava državne stipendije.

Podsjećamo, još su početkom tjedna studenti održali sastanak s pomoćnikom ministra Srećkom Tomasom i predsjednicom Povjerenstva za provedbu natječaja Suzanom Sruk Židak, te su im oni kazali kako je njihova ideja za ranije raspisivanje natječaja provediva, ali nisu se izjasnili i hoće li je provesti.

Izdvojeni članak

Priča o tri studentice koje kampiraju pred MZOS-om sve dok im ministar Šustar ne da odgovore

Tvrde da Ministarstvo ne govori istinu; od Šustara traže ostavku

Jedan od poticaja okupljanja je i neisplata ovogodišnjih stipendija na vrijeme. Jučer je ministar Šustar kazao kako ne razumije zašto se studenti bune jer su stipendije kasnile i prošlih godina, te da bi u načinu isplate trebali biti konzistentni.

Studenti kažu kako uopće nije istina da su toliko kasnile i lani i kako nije istina da su svim studentima stipendije isplaćene.

– Ne planiramo biti konzistentni s pasivnošću jer imamo 19 godina te mislimo da ovakvo ponašanje nije u redu. Najpametnije bi bilo da podnese ostavku jer je danas 3.6, a stipendije su se tek dijelom isplatile, kazala je jedna od inicijatorica okupljanja Dorotea Šušak.

A na izradi novog pravilnika kojega prosvjednici spominju već rade profesori s Akademije dramskih umjetnosti, koji su djevojke došli podržati na skup.

– Osim doskočica ministra studenti žele jasnu garanciju da će novim pravilnikom natječaj biti objavljen početkom akademske godine. Stoga profesori s dramaturgije rade na draftu pravilnika kojeg će poslati MZOS-u , rekao je pred okupljenima Goran Pavlić, profesor na ADU.

Izdvojeni članak

Studentice koje kampiraju pred MZOS-om pozivaju na prosvjed sutra u 16

Stotinjak okupljenih studenata, podržao ih i dekan Akademije dramskih umjetnosti

Već jučer tijekom noći podignut je još jedan šator, a u svakom trenutku sinoć je ondje postojala stalna fluktuacija od otprilike 15-20 ljudi. Stotinjak nezadovoljnih studenata djevojkama se pridružilo danas.

Na prometnoj cesti Donje Svetice građani ih pozdravljaju trubljenjem, a tijekom dana nitko iz ministarstva nije pričao sa studenticama.
Podršku prosvjednicima došli su dati predsjednik studentskog zbora Petar Labrović i njegov zamjenik Mate Vukšić. Još od jučer ujutro, studente podržava i dekan Akademije dramskih umjetnosti, Borna Baletić.

– Žao mi je što prosvjedujem jer zapravo prosvjedujem sam protiv sebe. Ja bih trebao doći na Senat i reći rektoru Borasu da ovo ne funkcionira, ali ne znam hoće li biti sluha. Ne funkcionira samo sustav stipendija, nego cijeli obrazovni sustav, kazao je pred okupljenima dekan Baletić.

Nezadovoljstvo potezima ministarstva i ministra nadležnog za obrazovanje izrazio je i Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske. I on je došao uputiti riječ podrške studentima.

– MZOS nije reagirao na stotine poziva Espi i Doroteje, a ovo ministarstvo nije tu samo radi sebe, nego zbog studenata, poručuje Karlo.

A tek što su okupljeni poručili ministru i njegovim pomoćnicima ‘Siđi ili otiđi!’, ispred ministarstva se pojavio Stipe Mamić, pomoćnik ministra. Izašao je kako bi pozvao studentice na razgovor, a one su mu poručile da mogu razgovarati ovdje te da je bilo dosta razgovora u četiri zida, nakon čega se on vratio u zgradu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap