Pretraga

Istraživanje pokazalo: Kroatolozi jednako kvalificirani kao kroatisti

A- A+

Kroatolozima s Hrvatskih studija zapošljavanje je problem od 1996. godine, kada je Pravilnik o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu stupio na snagu, a prva generacija kroatologa tada još nije diplomirala. Studij je nastao 1993. godine i zbog toga su kroatolozi zakinuti u Pravilniku, koji vrijedi još i danas, a Društvo studenata kroatologije Cassius godinama traži od MZOS-a izmjenu Pravilnika. U anketi provedenoj na srednja.hr većina je ispitanih stala na stranu kroatologa.

srednja.hr

Anketa provedena na srednja.hr pokazala je kako većina ispitanih podržava kroatologe u borbi za izmjenu Pravilnika o stručnoj spremi i pedagoško-psihološkom obrazovanju učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu, koji onemogućuje kroatolozima s Hrvatskih studija da poučavaju djecu u osnovnim školama, što kroatisti s Filozofskog fakulteta mogu.

U anketi provedenoj na srednja.hr izjasnio se 401 student. Više od 40 posto ispitanih smatra da su kroatolozi jednako kompetentni kao i kroatisti za predavanje o osnovnim školama. S time se pak ne slaže 29,7 posto ispitanih, a gotovo jednak broj, njih 29,21 posto ne želi se o ovome pitanju izjasniti. 

– Očigledno je da problem vezan za užu publiku Republike Hrvatske ne može doći do izražaja. Godinama se borimo s istim stvarima, no ništa konkretno nismo dobili. Eventualno nabace odgovor: ‘Radi se na tome ili sve je u izradi.’ Ništa zadovoljavajuće, a kamoli reformacijski. S takvim pustim odgovorima nas pokušavaju smiriti, no znamo na čemu smo. Nadamo se skorašnjim promjenama, jer svakako ne planiramo odustati, komentira kroatologinja Antonia. S njome se, kao i većina ostalih kroatista, ne slaže Tamara. 

– Cjelokupnu peripetiju oko sukoba kroatologa i kroatista, vidim slično kao vječitu raspravu TVZ-ovaca i FER-ovaca u kojoj su prvi praktičari, a drugi teoretičari! U stvari, radi se o dva različita sustava obrazovanja koja teku istim smjerom! Svojevremeno polagala sam prijamni ispit i na Hrvatskim studijima i na Filozofskom fakultetu! Upravo taj prijamni prva je eliminacijska razina! Težina jednog i drugog ispita nemjerljiva je!, smatra kroatistica Tamara. 

Studenti Odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu se ne slažu sa zahtjevima kroatologa s Hrvatskih studija i smatraju da se na ova dva studija ne stječu iste kompetencije. Često naglašavaju razliku u obaveznim kolegijima, uzimajući u obzir jednopredmetne studije na oba Fakulteta, na preddiplomskoj i diplomskoj razini nastavničkog smjera. Kroatisti tako u pet godina studija polože ispite iz 36 obaveznih kolegija, od čega ih je 26 na preddiplomskom i 10 na diplomskom studiju. Kroatolozi nakon pet godina polože ispite iz 27 obaveznih predmeta koji nisu vezani uz hrvatsku kulturu, a od toga 14 na preddiplomskom i 13 na diplomskom studiju.