Pretraga

Kineziološki faks i Hajduk objavili znanstveni rad: Otkrivaju kako korona utječe na nogometaše

A- A+

Novi znanstveni članak, u čijoj je izradi sudjelovao i nogometni klub Hajduk, pokazao je koliko je ozbiljan utjecaj korone na povratak nogometaša punom ekipnom treningu.

nogomet

Foto: Unsplash; Emilio Garcia

Posljednjih godinu i pol dana, otkako je pandemije, upravo je novi koronavirus jedna od ‘najvrućih’ tema u znanosti. Otad su objavljene stotine relevantnijih studija, a jedna od novijih s naših prostora posebno je zanimljiva. U njenoj je izradi sudjelovao čak i jedan nogometni klub.

Za puni povratak i do šest tjedana

Konkretno, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Kineziološki fakultet u Splitu i Hajduk nu časopisu International Journal Of Environmental Research And Public Health objavili su znanstveni rad na temu izvedbe profesionalnih nogometaša nakon infekcije s COVID-19.

– Spomenuta studija je imala za cilj procijeniti potreban period za povratak u puni natjecateljski ritam nakon infekcije te promjene u trkačkim performansama za vrijeme utakmica uzrokovane infekcijom kod profesionalnih nogometaša. U tu svrhu, uspoređene su izvedbe igrača koji su se zarazili s COVID-19 prije i poslije same infekcije te izvedbe njihovih suigrača koji nisu zarazili. Rezultati su pokazali da je kod asimptomatskih slučajeva za povratak u puni trening trebalo otprilike 3 tjedna, dok je kod simptomatskih iznosio između 4 i 6, priopćilo je splitsko sveučilište.

Što se tiče trkačke izvedbe, nadodaju, pad nakon infekcije primijetili su samo kod visoko intenzivnih ubrzanja.

Potrebne prilagodbe protokola

Igrači su, napomenimo, nakon izlaska iz izolacije prolazili kroz posebno kreirane protokole za postupno vraćanje u puni ekipni trening. Korišteni su protokoli, jedan od je od zaključaka studije, relativno dobro osmišljeni. No, kako dolazi da osmanjenja aktivnosti visokog intenziteta jer su igrači dulje izbivali sa specifičnih timskih trening, istraživači napominju kako je jasno da su potrebne određene prilagodbe protokola.

Osim što bi se prilagodbama dodatno umanjio pad trkačkih sposobnosti kod igrača, takve bi izmjene protokola trebalo donijeti, stoji u priopćenju o znanstvenom članku, i zbog njihove sigurnosti. Potrebno je, ističu dalje, uključiti pojedinačne sportske specifične vježbe koje će izazvati maksimalna ubrzanja i time dodatno prilagoditi sportaša zahtjevima momčadskog momčadskog treninga i utakmice.

Cijeli znanstveni rad možete pročitati na ovoj poveznici.