Pretraga

Kreće probni projekt u menzama: Umjesto x-icom, studenti hranu plaćaju putem aplikacije

A- A+

Zastarjela tehnologija korištenja x-ice u obliku kartica uskoro bi, kao i papirnati indeksi, mogla otići u zaborav. U menzi zagrebačkog Studentskog centra kreće pilot projekt u kojemu će studenti hranu plaćati putem mobilne aplikacije.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Kako je izvijestio Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, od sljedećeg tjedna kreće pilot projekt pametne iksice u brzoj liniji u Savskoj, koji će trajati do kraja siječnja sljedeće godine. Želja je digitalizirati sustav.

– Student će imati mobilnu aplikaciju putem koje će prisloniti svoj mobilni uređaj na skener pokraj blagajne, gdje će automatizmom povući subvencionirani iznos i preostali iznos potreban za platiti s e-walleta. Student će prebacivati novce na e-wallet s transakcijskog računa, bit će moguća nadoplata novčanicama na kioscima Tiska, mogućnost međusobnog prebacivanja novca među kolegama i prebacivanje sredstava s e-walleta na transakcijski račun, pojasnili su iz Studentskog zbora.

Dodatno ističu kako su temeljem analize trenutnog stanja predsjednice Odbora za digitalizaciju, Matee Vasilj i člana predsjedništva, Bože Kvesića, napravljeni su dodatni prijedlozi unaprjeđenja sustava. Oni će biti predstavljeni sljedećeg tjedna na sastanku na kojemu će sudjelovati predstavnici Ministarstva, Studentskog centra, SRCA i Studentskog zbora. Iz Zbora napominju kako u ovom trentuku to neće biti jedini način plaćanja u brzoj menzi SC-a, nego će studenti koji to žele i dalje moći koristiti x-ice.

– To je pilot projekt putem kojega ćemo vidjeti što još treba poboljšati. Nakon zadovoljavajuće razine postignutog, uređaji će se implementirati u svim menzama Studentskog centra u Zagrebu, poručuju iz Zbora.