Pretraga

Mijenja se pravilnik o stipendijama od 10.800 kuna: Imate mjesec dana da kažete svoje mišljenje

A- A+

STEM stipendije isplaćuju se studentima u devet mjesečnih rata, a ukupno iznose 10.800 kuna. Pravilnik o njihovoj dodjeli upravo se našao u javnom savjetovanju, a iz resornog ministarstva pozivaju sve dionike da mu se priduže.

MZO uoči pressice | foto: srednja.hr

– Nacrt Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti sadrži sve potrebne elemente vezano za uvjete i način ostvarivanja prava redovitih studenata na državne stipendije koje se dodjeljuju studentima upisanima na studijske programe u STEM područjima znanosti, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nacrt Pravilnika poslali su u javno savjetovanje koje je otvoreno do 18. rujna 2021.

Definira puno stvari

Pravilnik, navode iz Ministarstva, uključuje opće odredbe, uvjete za dodjelu stipendija, postupak bodovanja i utvrđivanja rang lista, postupak donošenja odluke o dodjeli državne stipendije i imenovanja Povjerenstva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti, način dostave obavijesti u postupku dodjele, način i rokove prihvaćanja uvjeta stipendiranja, iznos državne stipendije te način dostave i vrstu podataka koji se prikupljaju za potrebe državnih stipendija u STEM područjima znanosti.

A što se konkretno definira?

Prvo i svima navažnije, da se državna stipendija u STEM područjima znanosti isplaćuje u devet mjesečnih rata od 1.200,00 kuna do 15. dana u mjesecu za tekući mjesec te da se isplaćuje na žiroračun studenta. No, da bi dobili stipendiju, studenti je moraju na vrijeme prihvatiti kroz posebnu aplikaciju.

Erasmusovci mogu primati dvije stipendije

Nadalje, za vrijeme korištenja prava na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti student ne može primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora. Ipak, može primati drugu stipendiju za vrijeme obavljanja stručne prakse i dok sudjeluje u programu mobilnosti i međunarodne razmjene studenata, primjerice Erasmusa.

Cijeli tekst Pravilnika možete pronaći u sustavu eSavjetovnaja, putem kojeg se možete i uključiti u raspravu.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap