Pretraga

Ministar Fuchs danas konkretno – stručne i sveučilišne kvalifikacije ostaju na istoj razini!

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas je potvrdio – stručne i sveučilišne kvalifikacije ostat će na istoj razini, a sustav razlikovanja na podrazinama direktno je preuzeo iz prijedloga svoje prethodnice Blaženke Divjak.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Danas je organizirana tribina o pitanju kvalifikacija studenata stručnih studija. Organiziralo ju je Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, a među gostima su se, uz ostale sugovornike, našli i resorni ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te predsjednica saborskog odbora za obrazovanje Vesne Bedeković.

Fuchs se hvalio rješenjem koje nije njegovo

Resorni je ministar rekao kako su pripremili izmjene i dopune Zakona suladno odluci Ustavnog suda na način da će preddiplomski stručni studiji ostati na razini 6, kao i sveučilišni, a diplomski stručni studiji na razini 7, baš kao i sveučilišni. Kako bi udovoljili zahtjevima o razlikovanju, kazao je Fuchs, uvest će se dvije podrazine pa će tako na šestoj postojati 6.st za stručni preddiplomski i 6.sv za sveučilišni preddiplomski studij, a na sedmoj razini 7. st za stručni diplomski i 7.sv za sveučilišni diplomski studij.

Na taj način, pohvalio se ministar, uspijeva se udovoljiti odluci Ustavnog suda, a istovremeno ostavlja stručne i sveučilišne studije na istim razinama te se održava binarni sustav, kako je to uostalom propisano i Europskim kvalifikacijskim okvirom. Valja naglasiti da u pogledu razina i podrazina rješenje koje je ministar danas predstavio je zapravo rješenje njegove prethodnice Blaženke Divjak. Ona je, tri dana pred parlamentarne izbore, pripremila sedam prijedloga nacrta propisa, među kojima su se nalazile izmjene i dopune Zakona o HKO-u, gdje se točno koriste i iste kratice “st” i “sv” za podrazine na šestoj i sedmoj razini.

Izdvojeni članak

Na samom kraju mandata: Tri dana prije izbora Ministarstvo objavilo nacrte sedam dugo iščekivanih zakona

Ministar je spominjao neke izmjene, no glavni je, i u javnosti jedini sporni dio prijedloga izmjena i dopuna Zakona preuzeo od svoje prethodnice. Taj je prijedlog bio dostupan od početka srpnja tako da nije jasno zašto se do sada čekalo na puštanje izmjena u hitnu proceduru, kako je to prije nekoliko dana i najavio sam ministar, posebice uzmemo li u obzir da do 31. prosinca ove godine novi Zakon mora stupiti na snagu. U protivnom, odredbe koje definiraju kvalifikacije nakon završenih preddiplomskih i diplomskih stručnih studija od nove će godine biti – nevažeće. Ministar i predsjednica odbora za obrazovanje Bedeković obećali su da će se potruditi da do kraja godine novi propisi stupe na snagu.

Ima li nade za ‘stručnog magistra’?

Prije nekoliko je godina, podsjetimo, kada je također bilo aktualno pitanje kvalifikacija nakon završenih stručnih studija, postojala grupa studenata koja se, osim toga, zalagala i za promjenu stručnih nazivlja. Htjeli su biti stručni magistri. U čemu je kvaka?

Naime, kad završite preddiplomske studije, dobivate titulu stručnog ili sveučilišnog prvostupnika (bakalara), ovisno o tome jeste li završili stručni ili sveučilišni preddiplomski studij. No, na diplomskoj je razini nešto kompleksnija situacija. Sveučilišni diplomski studij dovodi vas do titule magistra, a stručni diplomski do stručnog speciijalista. Specijalisti, pak, postoje i među sveučilišnim studijima, a radi se o poslijediplomskoj tituli po rangu između magistra i doktora.

Nije posve jasno zašto se uopće ikada išlo s takvom podjelom. Osim što je, prema navodima studenata stručnih studija diskriminatorna, ova odredbe stvara i konfuziju. Zato je i ovoga puta brojne slušatelje tribine zanimalo što će biti s promjenom nazivlja, a od ministra obrazovanja dobili su naznake da će se u budućnosti raditi na cjelokupnom nazivlju u obrazovanju, pa tako i na stručnim nazivima koji se dobiju nakon završetka stručnih studija.