Pretraga

Najgori stereotipi u ljetnom izdanju: Kako studenti različitih fakulteta provode vruće dane?

A- A+

Ljeto se polako bližu kraju za srednjoškolce, ali ne i za studente. Nova akademska godina počinje tek u listopadu, što znači da je ljeto nekima tek počelo. Dobro, možda ne baš tek počelo, ali tješimo se da imamo još dovoljno vremena. I kako to vrijeme provodimo?

foto: Unsplash

Kada biste pitali studente pojedinačno što rade u ljetnim mjesecima, vjerojatno bi vam rekli da jednostavno nadoknađuju neprospavane noći, propuštena druženja i preskočene epizode omiljenih serija. Ali, istina je da na vaš način života uvelike utječe i vaš faks.

Reći da je studentima faks najbitnija stvar u životu je sasvim pogrešno, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je faks mnogima najveći dio njihovog života. Koliko god željeli izbjeći tu činjenicu, ne možemo. Ipak smo studenti.

I baš zato, prisjećamo se stereotipa. Sigurni smo da vi vaše ljeto ne provodite u skladu sa sljedećim stereotipima, ali budite sigurni da postoje i oni koji moraju tako živjeti. Znamo, svi onda pate zbog nekoliko pojedinaca. Ali što ako ste i vi jedan od njih? Naše saučešće.

Izdvojeni članak
studenti, diploma, promocija

Jesu li stereotipi istiniti i zašto ne: Studenti pobili stereotipe o svojim fakultetima

FER

Kada upišete FER, doživite nekoliko lijepih stvari. Možete doživjeti Brucifer bez panike da ćete morati kupiti kartu po punoj cijeni, skupite puno lajkova na objavi na Fejsu o upisu, i jednom kada položite ispite doživite ekstazu. Isto tako, biti ferovac/ferovke donosi puno teških trenutaka. Ljeto je jedno od njih.

I dok će na ostalim fakultetima biti normalno da se svi ispiti daju na ljetnom roku, na FER-u je to pravo malo čudo. Zato su ferovci oni koji ljeto provode pred laptopima i bilježnicama na kvadratiće – pišući programe i rješavajući zadatke. Onih par minuta u danu što imaju za sebe također provode pred laptopom – igrajući igrice i praveći se da ne žale za odlascima na plažu.

Filozofski

S druge strane spektra se nalaze studenti Filozofskog koji su javna sramota ako ne riješe sve ispite na ljetnom roku. Nećemo o tome zašto taj stereotip (ne) drži vodu, već ćemo vam dočarati čari njihovog ljeta.

Oni su ti kojima ljeto ustvari traje čitavu godinu, ili barem ljetni praznici. Kako nikad nisu doživjeli opasnost ispita i obaveza koje vas pritišću, ne cijene dovoljno ljeto kada nema predavanja. Njima život ljeti izgleda kao i inače – uz možda koju pivu i cigaretu više. Jedino što mogu jest spavati bez grizodušja od propuštenih predavanja.

Pravo

Koliko god to željeli poreći, studenti Filozofskog i Prava imaju dosta dodirnih točaka. Jedna od njih je i ta da ležanje na plaži često znači čitanje uz more. Bitna razlika je u štivu – budući pravnici čitaju stručnu literaturu koju pripremaju za ispite. Ako ćemo iskreno, vjerojatno su pročitali više toga nego ovi s Filozofskog.

Njima je ljeto vrijeme kada se mogu napokon posvetiti faksu onoliko koliko njihov faks to zahtijeva. Naravno, društveni život ne smije patiti pa se često bore s mamurlukom na plaži dok pokušavaju naučiti napamet svih sedam milijuna članaka raznih zakona. Nadoknađuju to s osjećajem superiornosti koji dobiju čim izvade skripte i knjige na plaži.

Ekonomija

Kada ste školarac, ljeto je zaista ljeto – trenutak kada završi škola je trenutak kada prestajete razmišljati o obavezama i to traje sve do početka nove školske godine. A i onda imate lufta nekoliko tjedana, prije nego što se ozbiljno počne raditi nešto. To je nešto nećete doživjeti jednom kada završite s maturom.

Osim ako upišete ekonomiju, naravno. Na svu sreću, ekonomisti ne moraju brinuti oko tih stvari, već bezbrižno uživaju u dugom ljetu. Vjerojatno je to kompenzacija za ono što slijedi jednom kad dobiju diplomu, pa završe na birou i dožive ‘trajno’ ljeto. Kompenzacija ili priprema?

*Disclaimer – zaista se šalimo, znamo da ovi stereotipi nisu istiniti… Ili?