Pretraga

Najopširniji vodič za maturante koji namjeravaju studirati u Osijeku: Pronjuškajte što se sve nudi na tom Sveučilištu

A- A+

Dvadeset prvu godinu za redom, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je početkom prosinca organiziralo sveučilišnu smotru namijenjenu maturantima kako bi ih na vrijeme upoznalo s radom svih sastavnica osječkom Sveučilišta te ostalih ustanova poput Studentskog zbora, Studentske udruge i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Smotra je održana u novoj opremljenoj zgradi Poljoprivrednog fakulteta otvorenog prije svega šest godina, a budući studenti su se mogli informirati o radu Gradske i sveučilišne knjižnice te Studentskog centra Osijek i Slavonski Brod.

Na otvorenju smotre, prorektor za nastavu i studente Dražan Kozak je istaknuo kako se trenutno na Sveučilištu provodi 109 sveučilišnih studijskih programa na osamnaest znanstveno-nastavnih sastavnica od kojih je dvanaest fakulteta, pet odjela i jedna umjetnička akademija.Posebnu važnost je pridao činjenici da se na čak jedanaest fakulteta i odjela potiče razvoj STEM područja znanosti na čiju se značajnost nadovezao i zamjenik župana Osječko-baranjske županije te zamjenica gradonačelnika grada Osijeka pritom prozvavši grad na Dravi „gradom studenata“.

Po novom u Osijeku možete studirati Matematiku i računarstvo

Obilaskom smotre, budući studenti su se prvo imali prilike upoznati s četiri STEM sveučilišna odjela – matematikom, fizikom, biologijom i kemijom. Štand Odjela za matematiku je nudio uvid u tehnologiju korištenu tijekom provedbe novog studijskog programa dostupnog od ove akademske godine pod nazivom Matematika i računarstvo. Naime, za razliku od već postojećeg preddiplomskog studija Matematike, novi smjer se tijekom prvog semestra razlikuje tek u jednom kolegiju, te se pritom stavlja naglasak na primjenu matematičkih znanja i logičkog zaključivanja tijekom razrade programskog koda. Sam Odjel se može pohvaliti visokim stupnjem zaposlenosti svojih diplomiranih studenata zbog bliske suradnje s privredom, posebice bankama, osiguravajućim društvima te osječkim softverskim tvrtkama koje čak znaju sponzorirati Odjel potrebnom elektronikom. Po završetku preddiplomskih studija, otvorena vam je mogućnost za diplomski studij Financijske matematike i statistike, Matematike i računarstva te Industrijske i primijenjene matematike.

S druge strane, Odjel za fiziku je uz eksperimente i zanimljive pitalice o termodinamici, mehanici i drugim područjima, na smotri poručio da zasad nudi jedino preddiplomski studij Fizika, a nakon tri godine studenti mogu odabrati nastavnički diplomski studij Fizika i informatika. Zanimljiv podatak je da studij Fizika uvijek broji najviše slobodnih mjesta na jesenskom roku državne mature, te često ostane nepopunjen i nakon toga. Odjeli za kemiju i biologiju su ove godine također pripremili niz zabavnih pokusa s tekućim dušikom, mikroskopima te paličnjacima o kojima se brinu u vlastitim laboratorijima i praktikumima. Za studiranje kemije je u Osijeku potrebno položiti više razine sva tri obavezna predmeta, dok su na Odjelu za biologiju izdvojili kako se od ove godine za njihov studij traži više znanje iz matematike, što dosad nije bio slučaj.

Jedan od najpopularnijih osječkih fakulteta u području tehničkih znanosti je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) koji za buduće brucoše nudi dva sveučilišna studija i jedan stručni preddiplomski studijski program Elektrotehnike. Najviše studenata prima trogodišnji sveučilišni studij Računarstva koji se od sveučilišnog studija Elektrotehnike u početku razlikuje u samo jednom kolegiju, no već na drugoj godini studenti Elektrotehnike imaju mogućnost biranja između dva izborna bloka – Elektroenergetike te Komunikacija i informatike. Maturanti koji odaberu stručni studij Elektrotehnike, na prvoj se godini opredjeljuju za Automatiku, Elektroenergetiku ili Informatiku. Ono što je posebno za FERIT jest njegova važna povezanost s privredom i to preko portala za studente FERIT-a i poslodavce pod nazivom Stup. Portal je osmišljen u želji da se studenti i njihovi budući poslodavci što više približe tijekom samog studiranja, a partnerske tvrtke ovog fakulteta, od kojih se ističu HEP, HT, Siemens, Fina i mnoge druge dostupne na web stranici Stupa, pružaju mogućnost za stručnu praksu, stipendije te izradu završnih i diplomskih radova. S druge strane, FERIT održava kontakte s bivšim studentima preko Centra za razvoj karijera (CEK)i nudi im priliku upoznavanja s tržištem rada pri čemu dobivaju povratnu informaciju o uspješnosti svojih studijskih programa. Što se tiče državne mature, fizika i informatika su obavezni predmeti za upis, a krajem rujna, FERIT svojim brucošima prije početka akademske godine organizira besplatne pripreme iz matematike, fizike i programiranja.

Građevinski fakultet u novoj zgradi – ‘vrhunski dizajniran i opremljen’

Domaćin smotre, Poljoprivredni fakultet, od listopada provodi ukupno pet smjerova na preddiplomskom studiju, a to su Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija i Zootehnika. Za upis je potrebno položiti osnovne razine obaveznih predmeta, a osim sveučilišnih, moguće je upisati i stručne preddiplomske studije. Nova zgrada fakulteta, otvorena 2011. godine, se može pohvaliti s 21 praktikumom i 35 laboratorija opremljenih priborom za prijem, obradu i skladištenje uzoraka tla, te biljnog i animalnog materijala. Pored njega se nalazi nova zgrada Građevinskog fakulteta, otvorena 2016. godine, koja zasad obuhvaća dva preddiplomska studija –Građevinarstvo te Arhitekturu i urbanizam. Na državnoj maturi je potrebno položiti B razine sva tri obavezna predmeta, dok studij Arhitekture zahtjeva prijemni ispit provjere likovnih i grafičkih sposobnosti, percepcije prostora te opće informiranosti.

U novoj zgradi fakulteta studira Marija Novokmet s preddiplomskog studija Građevinarstva te kaže da je zasad vrlo zadovoljna s predavaonicama i ustanovom općenito.

– Budući da sam studentica prve godine, nisam još imala prilike posjetiti laboratorije koji su smješteni u podrumu zgrade, no ostatak je svakako vrhunski dizajniran i opremljen.Gradivo prve godine obuhvaća višu matematiku i fiziku te crtanje tlocrta koje nije zahtijevalo predznanje iz srednje škole, poručila je Marija i pohvalila se kako se već uspješno služi programskim alatima i tehničkim crtanjem iako je pohađala gimnaziju.

U sklopu povijesne jezgre grada Osijeka (Tvrđe) nalazi se Prehrambeno-tehnološki fakultet (PTF), koji provodi jedan trogodišnji preddiplomski studij Prehrambene tehnologije nakon kojeg nudi tri mogućnosti za diplomske studije. Zgrada fakulteta je opremljena sa 6 moderno uređenih predavaonica, 16 istraživačkih laboratorija i 11 studentskih laboratorija, a gradivo obiluje kemijom, biologijom, matematikom i fizikom. PTF često surađuje s Hrvatskom agencijom za hranu (HAH), a nedavno je dobio i vrijednu donaciju tvrtki Spar Hrvatska i Žito d.o.o. Osijek.

Medicina rasterećena najmlađom sastavnicom Sveučilišta

Područje biomedicine i zdravstva od ove akademske godine u Osijeku uključuje svoju najmlađu sastavnicu Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo (FDMZ).U travnju je donesena odluka Sveučilišta o osnivanju novog fakulteta, koji će rasteretiti postojeći Medicinski fakultet (MEFOS) preuzimajući veliki broj studija. Naime, na MEFOS-u se nastavljaju provoditi preddiplomski i diplomski studij Medicinsko laboratorijske dijagnostike te integrirani studij Medicine, dok će studiji Dentalne medicine, Sestrinstva i Dentalne higijene biti preseljeni u novu zgradu FDMZ-a koja se također nalazi u neposrednoj blizini osječke bolnice. Na štandu FDMZ-a kažu kako je studij Fizioterapije od ove godine preseljen u Orahovicu, dok se njihovi studiji Sestrinstva, uz Osijek, izvode u Novoj Gradiški i Pregradi. Važno je za napomenuti da integrirani studij Dentalna medicina košta 70 000 kuna po nastavnoj godini, dok preddiplomski studij Dentalna higijena zahtjeva 9.240 kuna jer se oboje vode kao izvanredni studiji, odnosno bez potpore MZOS-a. Za one koji se odluče studirati stomatologiju, osim polaganja testova državne mature, obavezan je i test psihomotorike koji uključuje snalaženje u prostoru, izradu modela od žice prema zadanom predlošku i ispita manualne spretnosti.

Osim STEM područja, jedan od najpopularnijih štandova na smotri je bio onaj Ekonomskog fakulteta gdje je uz informacije o trenutnim studijskim programima dao posjetiteljima priliku da kroz interaktivni kviz o svojim osobinama i navikama doznaju koji im preddiplomski smjer najviše odgovara. EFOS trenutno provodi dva stručna preddiplomska studija (Trgovina i Računovodstvo) te šest sveučilišnih preddiplomskih studija (Ekonomska politika i regionalni razvoj, Financijski menadžment, Marketing, Menadžment, Poslovna informatika i Poduzetništvo). Novost na fakultetu jest uvođenje diplomskih studija Ekonomske politike i regionalnog razvitka te Trgovine i logistike, koji služe kao nastavak ranije navedenih preddiplomskih studija. U Osijeku ekonomiju svake godine upisuje oko 400 novih studenata, a diplomci sa smotre naglašavaju važnost volontiranja i uključenosti u brojne studentske prakse u jednom ili više partnerskih poduzeća za vrijeme studija. EFOS je također dom nekoliko udruga studenata ekonomije kao što su AIESEC Osijek, Bookmark, Financijski impuls, Poduzetnici bez granica, ERUDIO i mnoge druge.

Uz ekonomiju, najviše studenata prima Pravni fakultet u Osijeku koji maturantima nudi mogućnost studiranja jednog od tri preddiplomska studija – integrirani studij Prava od pet godina, trogodišnji preddiplomski Upravni studij te preddiplomski studij Socijalni rad koji se provodi od ove akademske godine. Na državnoj maturi zahtjeva višu razinu hrvatskog i stranog jezika, no obuhvaća i dodatni test razumijevanja i logičkog zaključivanja.

Novi smjer Socijalnog rada studira Ivona Petrašević od koje smo mogli dobiti izrazito pozitivne utiske o upisanom studiju.

– Osobno nisam mogla bolje odabrati. Profesori su vrlo pristupačni, a mnogim kolegama je drago što nisu upali na svoje prve izbore poput psihologije i logopedije. Studij se sastoji od društvenih i gospodarskih predmeta kao što su sociologija, ekonomija, komunikacije i pravo, a zahtjeva i dozu suosjećajnosti zbog praktične nastave sljedeći semestar koja uključuje posjete staračkim i popravnim domovima te domovima za nezbrinutu djecu“, rekla nam je Ivona i poručila da bi za odlične i vrlo dobre maturante koji se pronalaze u društvenim znanostima ovo bio izvrstan odabir.

Peti odjel osječkog Sveučilišta je Odjel za kulturologiju gdje se provode dva preddiplomska studijska programa – Kulturalni menadžment i Medijska kultura – dok je studij Knjižničarstva ukinut. Kako doznajemo na smotri, ugašeni studijski program bi do sljedeće godine trebali zamijeniti novi preddiplomski i diplomski sveučilišni Kulturalni studiji s dva smjera: Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama te Medijska kultura i oblikovanje u novim medijima. Posebno se ističe i novi nadolazeći preddiplomski interdisciplinarni sveučilišni studij Izvedbeni i vizualni studiji koji obuhvaća discipline poput dramaturgije, teorije i povijesti kazališta, povijesti umjetnost, znanost o slici i filmologiju. Kao dio Kulturalnih studija uvela bi se još tri nova diplomska studija: Kreativno pismo (scenarij, kritika, teorija književnosti, poezija i proza), Izvedbeni studiji (dramatologija, dramaturgija i povijest kazališta) i Vizualni studiji (povijest i teorija umjetnosti, kulturologije i filmologije). Studenti ovog odjela imaju priliku provoditi praksu na lokalnim televizija poput Slavonske i Osječke TV, ali i u regionalnim novinama kao što je Glas Slavonije.

Na smotri je svoj novi smjer predstavio i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS). Radi se o preddiplomskom sveučilišnom studiju Kineziologije, koji se počinje provoditi od ove akademske godine. Za upis je potrebno položiti osnovne razine obaveznih predmeta te zadovoljiti dodatne provjere motoričkih znanja i sposobnosti, a jedan od ključnih uvjeta je i znanje plivanja. Od studenata FOOZOS-a smo doznali da će se već u drugom semestru moći odabrati izborni modul sporta ili kineziološke rekreacije, a po završetku studija prvostupnici će biti osposobljeni za trenere atletike, košarke ili fitnesa. Iako je zasad u rad pušten samo preddiplomski studij, na smotri poručuju kako je diplomski u planu. Osim Kineziologije, fakultet već dugo vremena provodi integrirani petogodišnji Učiteljski studij s tri modula te studij Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Novost od ove godine jest ukidanje prijemnih ispita na FOOZOS-u za potonja dva studija, dok će novi studij Kineziologije zasad ipak uključivati dodatne provjere.

Što se tiče broja smjerova, najveći izbor ima Filozofski fakultet (FFOS) s čak 24 kombinacije jednopredmetnih i dvopredmetnih studija. Trenutno je moguće studirati četiri jezika – hrvatski, engleski, njemački i mađarski – te ih kombinirati s četiri društvena predmeta – povijesti, pedagogijom, filozofijom i sociologijom. Studenti FFOS-a su na smotri otkrili kako zasad nema planova za uvođenjem novih smjerova budući da se od ove akademske godine provodi novi dvopredmetni studij sociologije. Jedini isključivo jednopredmetni studiji uključuju informatologiju i psihologiju, dok se hrvatski te njemački jezik i književnost mogu studirati samostalno ili u paru s ranije spomenutim predmetima. Sve moguće kombinacije su vidljive u NISpVU sustavu.

Osječki Filozofski fakultet se osim količine studijskih programa može pohvaliti časopisima poput Alepha, Essehista i Librosa, te klubovima LOGOS, LINGVOS, PSIHOS, ISHA i ostalima oko kojih se pojedini smjerovi okupljaju.

Sveučilište J.J. Strossmayera obuhvaća i dva fakulteta van Osijeka – Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu (SFSB) te Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Studij Strojarstva u Slavonskom Brodu postoji od 1962., a fakultet tek 1979. postoje dio osječkog Sveučilišta. Maturanti mogu prijaviti samo preddiplomski studij Strojarstva, a nakon tri godine se opredjeljuju za jedan od pet diplomskih smjerova u sklopu fakulteta. SFSB je partner sa svim većim strojarskim fakultetima iz regije, ali i šire, uključujući Austriju, Češku, Slovačku, Poljsku i Rumunjsku, a manifestacija „Strojarski izazov“ svake godine privlači brojne tvrtke na vrata fakulteta.

S druge strane, Katolički bogoslovni fakultet (KBF) u Đakovu nudi petogodišnji integrirani filozofsko-teološki studij koji nakon diplomiranja pruža mogućnost rada u pastoralnim službama, izvođenju nastave vjeronauka, latinskog i grčkog jezika u školama, te djelatnost u raznim etičkim savjetovalištima, povjerenstvima i kazneno-popravnim ustanovama. Na smotri su se maturanti mogli upoznati sa studentima KBF-a te dobiti primjerak njihovog studentskog lista Teofil zajedno s vodičem kroz akademsku godinu i opisima kolegija na 430 stranica. Za upis je potrebno položiti višu razinu hrvatskog jezika te bilo koji izborni predmet, a motivacijski razgovor s Komisijom je također važan dio upisnog procesa. Studenti su kao prednost KBF-a naveli kvalitetan individualni rad naglasivši visoku razinu otvorenosti i međusobne komunikacije između studenta i profesora.

Osijek se osim fakulteta i odjela može pohvaliti i jednom Umjetničkom akademijom u čijem je sastavu pet odsjeka. Svaki odsjek ima vlastite preddiplomske i diplomske studije koji uz ispite državne mature zahtijevaju dodatne provjere o kojima detaljnije možete pročitati na web stranicama Akademije.

  • Odsjek za glazbenu umjetnost daje mogućnosti studiranja Pjevanja, Klavira i Glazbene pedagogije od kojih svaki uz prolazak osnovnih razina obaveznih predmeta zahtjeva provjere poput diktata, solfeggia i sviranja klavira.
  • Odsjek za likovnu umjetnost zasad nudi jedino preddiplomski studij Likovne kulture koji, uz obaveznu likovnu umjetnost na državnoj maturi, zahtjeva mapu 35 domaćih likovnih radova te praktične provjere crtanja glave, akta i prostora.
  • Odsjek za kazališnu umjetnost sadrži preddiplomski studij Glume i lutkarstva na čijem je razredbenom postupku pristupnik obavezan pripremiti dvije recitacije, dva monologa, glumačku improvizaciju, plesnu točku te lutkarsku etidu na slobodnu temu.
  • Odsjek za primijenjenu umjetnost nudi mogućnost studiranja Kazališnog oblikovanja čiji prijemni ispit također uključuje mapu likovnih radova, test opće kulture te praktične provjere crtanja.
  • Odsjek za novu glazbu predstavlja nove studije u sklopu Akademije koji uključuju Kompoziciju s teorijom muzike, studij Gitara, ali i jedinstveni smjer Tambura, koji ne samo da nosi titulu jedinog takvog studija u Hrvatskoj, već nijedan sličan ne postoji u cijelom svijetu! Studij Tambura vodi skladatelj i profesor Davor Bobić koji se dugo borio za očuvanje tradicije slavonske tamburice u sklopu osječkog Sveučilišta.

Studentski domovi u Osijeku mogu primiti 667 studenata

Za kraj, popričali smo i s predstavnicima Studentskog centra u Osijeku (STUCOS) koji studentima na dnevnoj bazi nudi usluge prehrane, smještaja i poslova. Tajnica ustanove, Vlasta Dragušica, se pohvalila kako studentski domovi u Osijeku trenutno mogu smjestiti ukupno 667 studenata, a zahvaljujući potpori iz EU fondova, nedavno renovirani Studentski dom Ivan Goran Kovačić je najmoderniji u Hrvatskoj te raspolaže sa 193 ležaja raspoređenih u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. S druge strane, stariji dom koji je dio Sveučilišnog kampusa može primiti do 474 studenta te se još koristi za profesore i ERASMUS projekte. Također smo doznali da će novo krilo doma na Kampusu, koje je trenutno u izgradnji, sadržavati skoro 800 ležaja, a u potpunosti bi trebao biti dovršen već 2019. godine.

Ako planirate studirati u Osijeku, STUCOS vam nudi priliku da se krajem lipnja i početkom srpnja prijavite na natječaj za navedene studentske domove. Ako u kojem slučaju ne uspijete proći na natječaju, Studentski centar izlazi u susret te dijeli 600 subvencija privatnog smještaja koje se sastoje od 200 kuna mjesečne potpore za studente koji planiraju stanovati kod privatnih stanodavaca. Studenti koji ne ostvare pravo na smještaj u domu automatski sudjeluju u natječaju za privatni smještaj.

Studentima u susret izlazi i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO) čija članarina za učenike i studente iznosi 60 kuna godišnje. Osim usluga posudbe građe iz bilo kojeg ogranka knjižnice te korištenja literature iz studijske čitaonice, GISKO svojim članovima, ali i onima koji to još nisu, nudi mogućnost pronalaska i prikupljanja izvora, literature i ostale književne građe za referate, seminare, završne i diplomske radove i sl. Usluga je dostupna preko web stranice gdje se mogu pronaći odgovori na ranije postavljene upite, ali i poslati vlastiti zahtjev. Tada će vam na temelju vaše teme u roku od dva dana, zaposlenik knjižnice poslati popis naslova dostupnih unutar GISKO-a, izvora s interneta, ali i knjiga s liste za međuknjižničnu posudbu.