Pretraga

Niste sigurni koliko ste puta izostali s nekog predavanja? Više ne trebate biti jer postoji aplikacija za to

A- A+

Svi su se jednom našli u situaciji da ne znaju smiju li si priuštiti još jedan izostanak ili, još gore, da ne znaju jesu li ostvarili uvjete za izlazak na ispit. Zahvaljujući aplikaciji Skipi, praćenje izostanaka i dolazaka više neće biti problem.

Izgled aplikacije | screenshot: Skipi

– Ovo ljeto odlučio sam provesti korisno i upustio se u učenje novih tehnologija. Odluka je pala na android platformu što je za sobom povuklo i programski jezik Kotlin, koji je postao norma programiranja za Android. Tijekom učenja kontinuirano sam razmišljao o jednostavnoj aplikaciji koju bih mogao napraviti kako bih prošao sve faze razvoja i objave neke aplikacije, prepričava nam Jakov, koji se krije iza studija Epy Apps.

Student treće godine zagrebačkog FER-a napravio je aplikaciju koja bi svim studentima jednom zasvagda trebala olakšati muke s izostancima. Svi su se jednom našli u situaciji da ne znaju smiju li si priuštiti još jedan izostanak ili, još gore, da ne znaju jesu li ostvarili uvjete za izlazak na ispit. Zahvaljujući aplikaciji Skipi, praćenje izostanaka i dolazaka više neće biti problem.

– Aplikacija služi za bilježenje izostanaka i/ili dolazaka na predavanje ili u ovo ‘korona’ vrijeme je možda zgodnije reći priključivanja na Google Meets, Teamse ili Skype. Sa Skipijem želim pomoći svim onim studentima koji se na kraju semestra pitaju ‘imam li dovoljno dolazaka za potpis?’, a onim odgovornim studentima želim pružiti adekvatnu platformu za bilježenje dolazaka i izostanaka. Također, aplikacija ima i funkciju dodavanja predmeta u raspored sati za lakše organiziranje slobodnog vremena i sistematičnog praćenja vlastitog rasporeda, opisuje njezin autor.

Brojao dolaske pa se zapitao: Bi li aplikacija mogla riješiti taj problem?

Ideja vođenja evidencije, priča nam, pala mu je na pamet kad sam u zimskom semestru za jedan predmet brojao hoće li imati dovoljno dolazaka za potpis, dok su ostale funkcionalnosti aplikacije došle u razgovoru s prijateljima.

– Radeći aplikaciju primijetio sam da svatko voli voditi evidenciju na svoj način. Netko voli zapisivati samo izostanke, dok netko voli voditi evidenciju dolazaka i izostanaka uz zapisivanje datuma. Osim toga, začudio sam se da je FER jedan od rijetkih fakulteta koji ima personalizirani raspored sati za svakog studenta, pa je ideja za raspored proizašla iz toga, opisuje.

Pitamo ga koliko mu je trebalo za izradu aplikacije.

– Teško je reći koliko je točno trajala izrada aplikacije jer sam paralelno učio za ispite i učio raditi aplikaciju, ali ugrubo se može reći da je izrada trajala ovo ljeto uz pauze, kaže.

Izdvojeni članak

Pao broj izostanaka: Poznato u kojim se županijama i školama lani najviše markiralo

Aplikaciju planira i nadograđivati.

– Mislim da još ima prostora vizualno ‘popeglati’ aplikaciju, a od novih opcija u planu je dodati interaktivan sadržaj koji bi ju učinio zanimljivijom korisniku. Također, otvoren sam za primjedbe i savjete samih korisnika jer ipak su oni najbitniji, ističe Jakov.

Aplikacija za specifično vrijeme

Smatra da će njegova aplikacija najviše koristiti studentima u kombiniranom modelu jer se njima najteže sjećati kad su bili na predavanju, a kad ne.

– U ovo specifično vrijeme, u kojem se trenutno svi nalazimo, svaki student ima drugačije obaveze prema fakultetu na kojem studira. Neki imaju samo online nastavu, neki su dužni fizički dolaziti na nastavu, dok neki dio slušaju online, a dio odrađuju na fakultetu. Aplikacija je primarno tu s ciljem da olakša praćenje dolazaka na nastavu, odnosno praćenja priključivanja na Google meets, Skype ili Teamse. Onima koji su “razapeti“ na dvije strane – malo online, malo na faksu – bit će od najveće koristi, kaže.

Ima još nekoliko ideja za aplikacije, no kaže kako detalje o njima još ne bi otkrivao.

– Postojeće ideje moraju se još dodatno formirati, a nove tek izroditi, zaključuje Jakov.

Aplikaciju Skipi možete preuzeti u Google Play Trgovini.

Aplikaciju je moguće preuzeti i skreniranjem QR koda

 

Niste sigurni koliko ste puta izostali s nekog predavanja? Više ne trebate biti jer postoji aplikacija za to
Share via
Copy link
Powered by Social Snap