Pretraga

Od minimalca do 250 kuna po satu: SC objavio preporučene satnice u 2022. za sve studentske poslove

A- A+

Osim što se Ministarstvo obrazovanja mora kod svake promjene minimalne plaće mijenjati i minimalnu studentsku satnicu, pa je ona za ovu godinu povećana na 29,30 kuna, Studentski centar u Zagrebu svake godine objavljuje i novi cjenik studentskih poslova. Riječ je o preporučenoj cijeni sata rada za pojedine poslove koje studenti obavljaju, a one se kreću od minimalne kakve su preporučene, primjerice, za rad u turizmu pa do 250 kuna za konferencijsko (simultano) prevođenje.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Studentski centar u Zagrebu na početku svake nove godine donosi novi cjenik studentskih poslova koji sadržava preporučene satnice za sve vrste poslova koje studenti inače obavljaju.

U cjeniku preporučene naknade, poslodavci mogu ponuditi i drugačiju

Poslodavci se moraju držati propisane minimalne satnice koja za 2022. iznosi 29,30 kuna, no ovaj dokument Studentskog centra nije obvezujući.

– Navedene cijene su okvirne, poslodavac može ponuditi i drugačije cijene od navedenih, ali ne niže od minimalne satnice propisane Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Cijene za sve ostale poslove određuju se sukladno vrsti i trajanju studentskog posla ali obavezno prije početka obavljanja posla, stoji u napomeni uz cjenik SC-a Zagreb.

U cjeniku za 2022. minimalna satnica od 29,30 kuna i ona od oko 30 kuna preporučena je za neke poslove koje SC ubraja u kategoriju administrativnih, poput rada u fotokopiraoni, za predavače u školama, dostavu pošte, knjigovodstvene i računovodstvene poslove. Minimalac je preporučen i za neke poslove u turizmu, poput vodiča, recepcionera, za konobarenje, za rad u praonicama rublja, za rad sobara i sobarica i slično.

Izdvojeni članak
novac kune

Povećana minimalna studentska satnica za 2022. godinu

Najviše satnice na poslovima prevođenja i u informatici

Satnicu u nekom srednjem iznosu od oko 30 pa do 40 kuna,  SC Zagreb preporučuje za fizičke poslove. U to, primjerice, ulaze poslovi utovara i istovara namještaja ili većih kućanskih uređaja, poslovi postavljanja laminata i parketa te pločica, iskopa zemlje, građevinskih radova i slično. Takva satnica preporučena je i za poslove direktne prodaje ili za studente koji rade kao prodajni predstavnici.

Najviše preporučene naknade su na poslovima prevođenja i informatičkim poslovima. Primjerice, za studente programere i one koji izrađuju web stranice preporučena satnica je 60 kuna. Prijevod sa stranog jezika na hrvatski jezik studentima je preporučeno plaćati 50 kuna po kartici teksta, a s hrvatskog na strani jezik 70 kuna po kartici. Najviše mogu zaraditi studenti koji rade na konferencijskom (simultanom) prevođenju. Za njih SC Zagreb preporučuje satnicu od 250 kuna.

Napomenimo za kraj i za koju god satnicu studenti radili, ona zakonski mora biti uvećana za 50% za rad u danima državnih blagdana, za rad noću, za prekovremeni rad i rad nedjeljom. Kada je riječ o naknadi putnih troškova, naknadi za topli obrok i slično, poslodavac ju isplaćuje samo ako je ugovorena i navedena u studentskom ugovoru.

Cjenik SC-a Zagreb s preporučenim naknadama po satu za 2022. možete vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [142.58 KB]