Pretraga

Otkrivamo koliko kandidata konkurira za jedno upisno mjesto na najpopularnijim fakultetima

A- A+

Preostalo je malo više od mjesec dana do državne mature, koja je na većini hrvatskih fakulteta presudan kriterij za upis. No, rok za odabir ili izmjenu studijskih smjerova traje sve do 18. srpnja, osim ako sama sastavnica drugačije ne propisuje, zbog prijemnog ispita i sličnog razloga. Za vas smo izdvojili nekoliko najpopularnijih fakulteta u prethodnim godinama te izvukli podatke o broju prijavljenih na jedno upisno mjesto te druge podatke, koje vodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. 

Pročelje Ekonomskog fakulteta u Zagrebu/ foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nedavno smo objavili precizne brojke o tome da studije iz područja ekonomije u Hrvatskoj studira gotovo 52.000 ljudi na 173 institucije. Obzirom da je ukupno oko 190 tisuća studenata u Hrvatskoj, dolazimo do zaključka da je gotovo svaki četvrti na ekonomiji.  

Da će se ta pomama za ekonomijom nastaviti svjedoče podatci o broju prijavljenih za upise, koje vodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Naime, među pet smjerova na koje se prijavilo najviše potencijalnih upisnika, dva su s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Donosimo vam podatke za u tom smislu najpopularnije studije, koji se doduše tiču prošle godine, ali obzirom da se kvote minimalno mijenjaju, informacije su valjane.  

Ekonomski fakultet / smjer: poslovna ekonomija

Ekonomski fakultet u Zagrebu brojem je studenata najveći u Lijepoj našoj. Pohađa ga više od 11.100 studenata, a obzirom na interes za upis, vjerojatno će tu i ostati.

Prema podacima za akademsku godinu 2014./2015. za smjer poslovne ekonomije, kandidiralo se ukupno 2.924 osobe.

Pogledajte i ostale podatke, koji su bitni u kontekstu prijava za navedeni studij.

Izdvojeni članak

Ovo je deset najvećih hrvatskih fakulteta po broju studenata

Zdravstveno veleučilište / smjer: fizioterapija

Veliki interes je za ljetni rok prošle akademske godine vladao i na smjeru fizioterapija pri Zdravstvenom veleučilištu. To je jedini stručni studij među najtraženijih pet.

Za upis na fizioterapiju se prijavilo 2.442, odnosno na svako upisno mjesto, 31 kandidat! U obzir smo uzeli kandidate za redovan studij.

Koliko je teško bilo upasti na fizioterapiju, svjedoči i podatak da je prosjek ocjena iz srednje na kraju upisanih studenata 4.25.

Ekonomski fakultet / smjer: ekonomija

Za smjer ekonomija pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na redovni studij, bilo je prijavljeno 2.196 kandidata. Da je samo za odabrane bilo mjesta, iščitavamo iz podatka da su upisani imali prosjek riješenosti ispita državne mature 63.62, a donijeli su prosjek ocjena iz srednje 4.22.

Izdvojeni članak

Sveučilište u Zagrebu objavilo upisne kvote za 2015./2016. godinu

FER / smjer: elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo

Da su maturanti i ostali kandidati prepoznali nedostatak stručnjaka za elektrotehniku i računarstvo na hrvatskom tržištu rada, svjedoči broj prijavljenih na FER odnosno najtraženiji njegov smjer.

Tako se 2.368 kandidata prijavilo na redovni studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva, od čega je čak 1.047 njih taj smjer imalo kao prioritet na svojoj listi.

Da nije bilo jednostavno upasti govori podatak kako su upisani imali prosjek riješenosti svih ispita mature 77.39, pri tome imajući 4.37 prosjek ocjena u srednjoj. 

Učiteljski fakultet / smjer: rani i predškolski odgoj i obrazovanje

Iznimno veliki interes je vladao i za upis na rani i predškolski odgoj i obrazovanje pri Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Obzirom da smjer spomenutog fakulteta ima svoje odsjeke i u Čakovcu te Petrinji, dolazimo do ukupno 2.528 prijavljenih u prošloj godini.

U središnjici u Zagrebu, konkurirala su 22 kandidata na jedno upisno mjesto.

FSB / smjer: strojarstvo

Uz elektrotehniku i računastvo, u kategoriji tehničkih znanosti najveći interes je vladao za strojatstvo pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Naime, tamo se željelo upisati 1.823 kandidata, što je pet prijava na jedno upisno mjesto.

Upisani studenti imali su sjajan prosjek ocjena u srednjoj školi, precizno 4.37.

Pravni fakultet / smjer: pravo

Nakon Ekonomskog, Pravni fakultet u Zagrebu je drugi po broju studenata u Hrvatskoj. Smjer za koji redovno vlada najveći interes je pravo, za koje je prošle godine svoju prijavu istaknulo 1.737 potencijalnih studenata.

Za ovaj studij, postoji prijemni ispit, a što su na njemu morali rješavati studenti prošle godine, pogledajte na linku.

Za bilo koji sveučilišni i stručni studij, podatke o konkurenciji, možete provjeriti na ovoj poveznici.