Pretraga

Pismo bivšeg studenta samom sebi, nekoliko godina kasnije

A- A+

Često u životu žalimo za prošlim vremenima, a još češće izgovaramo onu staru ‘e da sam mlađi s pameću koju imam sad sve bi drukčije napravio’. Kad si mlad ne zamaraš se sitnicama, već uporno ‘tupiš’ po svom, a kad dođeš u neke zrelije godine shvatiš da si neke stvari mogao puno bolje odigrati. I to je to. Nema natrag. Možeš si eventualno napisati pismo.

I to je upravo učinio Amerikanac Lee Wiliams. On je naime, sebi studentu napisao pismo nekoliko godina nakon diplome. U pismu je naveo nekoliko savjeta sebi iz ove, nešto zrelije perspektive. Ako ti se savjeti sad čine bezveze, pročitaj ih nekoliko godina nakon što završiš fakultet. Vjerujemo da ćeš naglo promijeniti mišljenje.

Dragi mlađi ja…

Forsiraj na onome što te zanima – prvo i osnovno pravilo. Nemoj se uplesti u industrijske poslove samo zbog novaca, a nimalo te ne zanimaju. Radi ono što voliš, a nema ništa gore od činjenice da ‘zapneš’ u poslu koji ne voliš i oduzima ti vrijeme da se posvetiš nečem tebi dražem. Upamti, život je prekratak.

Aktivno se uključi u zajednicu – Uključivanje u hvale vrijedne projekte koji su od društvene koristi čini te korisnijim od drugih ljudi. Poniznost oplemenjuje dušu.

Budi strpljiv – ne žuri nigdje i u ničemu. Ni u vezama, ni u financijama, ni u odlukama, bilo što da se dogodi – ne brzaj. Budi strpljiv, nervozom i požurivanjem možeš si samo naškoditi. A i drugima oko sebe. Zar ne?

Više slušaj, a manje pričaj – nećemo si lagati, veliki si brbljivac i vrijeme je da malo ‘skratiš’ jezik. Prava je umjetnost znati s pažnjom slušati, a tu vještinu posjeduju samo rijetki. Vježbaj kako biti aktivni slušatelj. Nevjerovatno je koliko toga na taj način možeš naučiti.

Pametno raspolaži novcima – ako ne možeš kupiti gotovinom, ne poseži za karticama. Štedi novac, trebat će ti pri završetku fakulteta dok ćeš bit u procesu traženja posla.

Slušaj roditelje – iako ti sad ovo zvuči smiješno, savjet koji ti udjele može ti uštedjeti mnogo vremena, živaca, ali i novaca.

Ne uspoređuj se ni s kim – zaboravi na to. Ti si jedinstven i tvoja iskustva su drukčija od ostalih. Neka ih znaju cijeniti, kao i ti njihova.

Pronađi on što te ispunjuje, a nije posao – pronađi hobi i radi na njemu koliko god ti vrijeme dopušta. I da se radi o nečemu što traje tek nekoliko minuta, nema veze, ti to voliš. Vjeruj mi, ima terapeutski učinak.

Zauzmi se za sebe – uvijek i svugdje. Iako sam ranije rekao da šutiš, kad je riječ o tebi nikad nemoj prešutjeti ono što je tebi važno.

Nikad nije kasno ulagati u sebe – to će ti vjerojatno oduzeti neko vrijeme. Na taj ćeš način nakon fakulteta propustiti dobre prilike za posao, ali ulagati u sebe i u svoje znanje pomoći će ti u budućoj karijeri.

Bilo kakav težak posao dobro će utjecati na tebe – na ćeš način postati discipliniran, mentalno ćeš ojačati, a i shvatit ćeš što ne želiš u životu. 

I za kraj, nauči ove moje lekcije, prihvati ih i živi ih.

Copy link
Powered by Social Snap