Pretraga

PMF u suradnji s Oxfordom priprema atraktivan studij: Predstavili su i popis kolegija

A- A+

Prirodoslovno-matematički fakultet predstavio je u petak detalje svog novog diplomskog studija biomedicinske matematike, kojeg pokreću u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu. Predstavili su i kolegije koje će slušati budući studenti.

Prirodoslovno matematički fakultet; foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Matematički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uvodi novi diplomski studij iz biomedicinske matematike, koji je prvi takav studijski program u ovom dijelu Europe, rečeno je danas na završnoj konferenciji za medije projekta BioMedMath, koji financira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europskog socijalnog fonda.

Studij biomedicinske matematike dvogodišnji je međunarodni program koji će se u potpunosti predavati na engleskom jeziku i prije svega je namijenjen studentima koji su završili sveučilišni preddiplomski studij matematike ili ekvivalentan studij bilo gdje u svijetu, ali će ga, uz dodatne matematičke kolegije, moći pohađati i studenti sa završenim raznim drugim srodnim preddiplomskim studijima.

Popis kolegija možete vidjeti OVDJE.

Proučavat će rast organa i tumora, istraživati mozak, ..

– Sve veća uloga matematike u biologiji i medicini uočljiva je već i široj javnosti, velikim dijelom i zbog realizacije poznatog projekta Human Genome. Najnoviji događaji vezani za ovogodišnju pandemiju te svakodnevno izvještavanje o raznim predviđanjima zasnovanim na matematičkim modelima naglašavaju potrebu suradnje između biologa, medicinskih stručnjaka i matematičara. Između ostalog, danas su sofisticirane matematičke metode prisutne u genetici, bioinformatici, modeliranju rasta tumora, istraživanju mozga, kardiovaskularnog sustava, procesima rasta organa, procesima starenja, evolucijskim procesima, ekologiji, da spomenemo samo neke, kaže voditelj projekta prof. dr. sc. Hrvoje Šikić te ističe kako je osnovna ideja o potrebi ovakvog studija prisutna već nekih desetak godina, ali da je podrška ESF-a dala velik poticaj realizaciji ovog projekta koji dolazi u pravo vrijeme.

Budući da je riječ o prvom takvom studijskim programu u Hrvatskoj i šire, u okviru projekta ostvarena je suradnja s institucijom koja ima višegodišnje iskustvo u tom području ­Sveučilištem u Oxfordu, jednim od vodećih svjetskih centara za biomedicinsku matematiku. Voditelj projekta napominje i da će predavači na studiju biti stručnjaci iz područja matematike, biologije i medicine:

– Srećom, uspjeli smo okupiti izvrsnu grupu suradnika s Biološkog i Matematičkog odsjeka PMF-a, Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković te možemo ponuditi moderan, svjetski konkurentan program, koji se većim dijelom zasniva na istraživanjima koja suradnici na projektu redovito provode u svom znanstvenom radu.

Dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Mirko Planinić kazao je da je misija PMF-a mijenjati naše društvo znanjem.

– Otvaranje novog studija biomedicinske matematike na engleskom jeziku jedan je korak u tom smjeru. Naše najveće blago su talenti, a kroz ovaj studij ti talenti se razvijaju i vežu uz Hrvatsku zbog poticajnog okruženja na našem Fakultetu koji je uspio okupiti tim međunarodno prepoznatih stručnjaka s Biološkog i Matematičkog odsjeka kao i Medicinskog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković. Sigurni smo da će stručnjaci koje ćemo obrazovati na ovom programu biti ambasadori znanstvene izvrsnosti koja se gaji na PMF-u. Za tako pripremljene kadrove bit će mjesta na tržištu rada i u društvu u kojem treba stalno razvijati povjerenje u znanstvenu ekspertizu, istaknuo je Planinić.

Prvi PMF-ov studij na engleskome jeziku

– Studij je vrlo aktualan, naš šesti diplomski, a prvi na engleskom jeziku. Nadamo se da će zaživjeti i da će izučiti kvalitetne kadrove koji će biti potrebni na tržištu, rekao je pročelnik Matematičkog odsjeka prof. dr. sc. Igor Pažanin te istaknuo je da će ovakav jedan studij zasigurno podići atraktivnost matematike na PMF-u.

Rad na projektu završava krajem ove godine, kada program ide u proces akreditacije. Budući da Sveučilište u Zagrebu već ima značajnih iskustava s priljevom međunarodnih studenata (studentske vize, organizacija boravka, smještaj, upoznavanje hrvatskog jezika i kulture), očekuje se da će se studij pokrenuti vrlo brzo nakon međunarodne evaluacije.

PMF u suradnji s Oxfordom priprema atraktivan studij: Predstavili su i popis kolegija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap