Pretraga

Na snagu stupa zabrana napuštanja županija: Stožer otkrio mogu li studenti koji rade dobiti propusnice

A- A+

U ponoć na snagu stupa nova stroga mjera zabrane napuštanja županija. Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najčešća pitanja koja građani postavljaju o propusnicama, kao i odgovore na njih. Jedno od pitanja odnosi se i na studente koji rade posredstvom student servisa – mogu li takvi dobiti propusnice?

Screenshot: YouTube

‘Može li osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu ostvariti pravo na propusnicu?’ – jedno je od čestih pitanja koje nakon najave uvođenja propusnica postavljaju studenti. Na to i slična pitanja danas je odgovorio Stožer civilne zaštite putem svoje web stranice.

– Osoba koja obavlja poslove temeljem ugovora student servisa ili ugovora o djelu, čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte ostvaruje pravo na propusnicu. Zahtjev za propusnicu podnosi, uz potvrdu/izjavu poslodavca koji ima nužnu potrebu za njezinim radom, županijskom stožeru prema svom prebivalištu ili boravištu, stoji u odgovoru stožera.

Također, mnogi studenti planiraju se vratiti domovima za blagdane. Pa se postavlja pitanje treba li osoba koja se trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj zatekne u drugoj županiji prilikom povratka u županiju u kojoj ima prebivalište ili boravište, imati propusnicu?

– Za povratak u županiju prebivališta ili boravišta propusnica nije potrebna, ističu iz Stožera.

Jedno od čestih pitanja je i trebaju maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište, ako je napuštaju s roditeljima, a odgovor je ne. U takvim slučajevima Nacionalni stožer županijskima preporučuje na propusnicama roditelja navesti imena maloljetne djece koja s njima putuju.

S druge strane, Stožer kaže kako propusnicu neće moći dobiti oni koji u drugoj županiji imaju zakazani termin u autoškoli, što je isto jedno od čestih pitanja. Odgovore Stožera na sva česta pitanja o propusnicama možete pročitati OVDJE.