Pretraga

Sramotan seksistički ispad rektora Borasa, od kadetkinje tražio da skine masku pa isticao njen izgled

A- A+

Na dodjeli diploma vojnog učilišta, rektor Boras od najbolje kadetkinje u generaciji tražio je da skine masku pa novinarima rekao da slikaju „ovu našu lijepu kadetkinju“. Ovo nije prvi seksistički ispad zagrebačkog rektora. Prije dvije godine na dodjeli je stipendija dao packu ženama koje se znanstveno i poslovno usavršavaju u inozemstvu, a onda se vrate „s 35, 40 godina, neudane i bez djece“.

Damir Boras nakon što je od kadetkinje zatražio da skine masku
Foto: Screenshot Nova TV

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras opet je imao seksistički ispad pa se morao pravdati pred novinarima.

‘Slikajte ovu našu lijepu kadetkinju’

Kako prenosi Dnevnik.hr, rektor Boras je na dodjeli diploma kadetima vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman od kadetkinje tražio da skine masku. Sve kako bi istaknuo njezinu ljepotu, a onda i novinarima rekao da slikaju „ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu“.

Radi se inače o kadetkinji Anđeli Matković koja je među kolegicama i kolegama bila najbolja u generaciji. Rektorov je ispad naravno izazvao pitanja novinara koji su ga pitali ne smatra li da su mu riječi malo neprimjerene. Boras je rekao da su to stereotipi i da ih se ne moramo bojati te kako je istaknuo kadetkinju, a ne kolege koji su stajali pored nje, „jer je ona najbolja“.

– Nije to nikakva diskriminacija, dakle ja smatram sve žene lijepima, ako su pametne onda su sigurno milijun posto lijepe. To vam je načelo starog, načelo grčko još iz doba grčke filozofije pred tri tisuće godina, iz doba Aleksandra Velikog i kasnije. Kalokagatija je jedno načelo – koje se nalazi u dobrim ljudima, a dobri ljudi su i lijepi ljudi. Nije to nikakvo, u smislu onom erosa, nego u smislu stvarne duševne ljepote, pravdao se Boras pred novinarima.

Rektor ipak nije stao na svojim opravdanjima u uzvišenim filozofskim načelima već se opet vratio na njezinu izvanjsku ljepotu.

– Ona je i u ženskom smislu lijepa, ako smijem to reći, ali to nije bitno, bitno je da je njena duša lijepa, istaknuo je.

‘Osviještena sveučilišta bi tražila smjenu rektora’

Osim javnosti i novinara na ovaj je incident reagirala i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Nazvala ga je „sramotnim seksističkim ispadom“ koji treba osuditi, prvo Senat zagrebačkog sveučilišta, a zatim i Studentski zbor. Osviještena sveučilišta bi, istaknula je, tražila smjenu rektora.

„Zašto je ovo seksističko ponašanje? Prije svega zato što je rektor po akademskom rangu viši od studentice. On je rektor sveučilišta na kojem ova kadetkinja diplomira, a radi se o službenoj akademskoj prigodi. Rektor tu koristi priliku da pokaže svoju nadmoć (naravno i primitivizam, ali on to vjerojatno tako ne vidi).

Da se cijela situacija zbila u trgovini, navodi dalje Divjak, ona bi mu mogla reći da se makne i pomisliti da se radi o „nekom naprasnom starom luđaku“

„Ova kadetkinja, na javnoj pozornici, takav instinktivni izbor nije imala. Drugo zato što je ona mlada žena, a rektor (70) bi joj mogao biti djed pa mu ne može niti odgovoriti bez da osjeća problem da pri tome ne poštuje starije ljude. Treće, kao i većina seksističkih ispada i ovaj se pokušavala prikriti lošom šalom i zamotati u neku „višu“ filozofiju, a zapravo se radi o ponižavanju druge osobe. Većina žene zna da kada jasno kaže napasniku da ovakvo ponašanje ne prihvaća, onda on često uzvraća da ga je krivo razumjela, da ne zna za šalu ili da ne razumije ‘uzvišeni’ kontekst“, oštro je napisala Divjak na društvenim mrežama.

Na kraju je dodala kako ovo nije prvi put da rektor ima neprimjerene ispade te navela još nekoliko situacija koje smatra problematičnim.

Na dodjeli stipendija govorio o neudanim ženama bez djece

Da je bivša ministra u pravu i da rektoru ovo zaista nije jedini seksistički ispad znamo i mi koji njegov rad pratimo još otkad je bio dekan Filozofskog fakulteta. Prije dvije godine na dodjeli sveučilišnih stipendija Boras se, ničim izazvan, odlučio osvrnuti na žene koje odu studirati ili se znanstveno usavršavati u inozemstvo pa negativnim istaknuo kako se vrate neudane i bez djece.

– Želimo da uživate i da svoj život, koliko je god moguće, planirate u Hrvatskoj. Da, treba otići van, treba neku specijalizaciju, treba dobiti iskustvo Europe, ali vratiti se natrag. Ako pogledamo tko radi primjerice na engleskim sveučilištima, 80% na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu, istaknuo je tada Boras nakon čega je nastao žamor među prisutnima u dvorani.

Ni to, doduše, nije bio prvi put da Boras dijeli moralne lekcije studenticama, budući da je na dodjeli rektorove nagrade godinu prije toga isticao važnost obiteljskih vrijednosti. Rekao je prisutnima da utjelovljuju načelo dobroga i lijepoga, od njih tražio da budu takvi cijeli život, prema sebi, obiteljima te svojoj djeci „koju nemojte zaboraviti imati“.