Pretraga

Što sa sobom kada ne upadneš na faks? Dvije nesuđene studentice nam otkrivaju što sada rade i kako se osjećaju

A- A+

U tijeku je treći tjedan nastave na većini hrvatskih fakulteta, odnosno vrijeme kada su brucoši već lagano uhvatili konce na studiju, a na pragu su i prvi kolokviji, što znači da su trebali početi i s učenjem. Predavanja, učenje, vježbe te privikavanje na novi oblik obrazovanja, često i novi grad te društvo, obveze su i razonoda, koje ispunjavaju dosta vremena. No, ovoga puta nas nisu zanimale aktivnosti i organizacija vremena kod prosječnog brucoša, nego što rade i kako se osjećaju oni koji su se namjeravali upisati na faks, ali im to nije uspjelo.

Sara i recimo Martina (stvarni podaci poznati redakciji) imale su poput svojih brojnih vršnjaka namjeru postati brucošice ove godine, no iz različitih razloga im nije uspjelo.

Nisam upala nigdje u Zagrebu, a roditelji me nisu pustili u Split

Izdvojeni članak

Zašto se ne biste trebali nervirati oko upisa na faks

Sari su se komplikacije dogodile na ljetnom roku, kada je pala Matematiku, što ju je kako sama priznaje gurnulo i u blagu depresiju. No, majčine utješne riječi, vratile su ju natrag u pozitivu.

– Pala sam Matematiku na ljetnom roku, a u to sam vrijeme imala dosta osobnih problema i sve mi je bilo previše. Pala sam u malu depresiju zbog svega što mi se događalo u kratkom roku, no onda je došao jesenski rok. Bilo me strah da neću proći i da sam si “uništila život”, ali naravno nakon nekog vremena sam shvatila da nije važno jesam li prošla sad ili ću proći sljedeće godine jer ima važnijih stvari od mature, što mi je i mama rekla, kroz smijeh će Sara.

Na spomenutom jesenskom roku je prošla Matematiku, zapravo i upala na nekoliko studija, no otkriva da joj roditelji nisu dali da ide u Split.

– Prošla sam jesenski rok, no nisam upala na niti jedan faks u Zagrebu, nego u Splitu. Upala sam na Pravni, Ekonomski i Pedagoški fakultet. Nije to loše, dapače, ali roditelji me nisu pustili. Odlučila sam pauzirati godinu i u međuvremenu naći posao. Prije sam mislila da je lagano, no tek sad shvaćam da u životu ništa ne dolazi lagano nego se stalno moramo truditi, govori nam Sara, ukazujući i na životnu lekciju koju je naučila iz svega. 

Većinu prijatelja gledam kako idu na faks, dok se ja nisam upisala, a i ne radim 

Izdvojeni članak

22 stvari koje pomisliš kada vidiš rezultate mature

Osim perspektive, razmišljanja i očekivanja, od naših sugovornica smo tražili da nam kažu i kako se trenutno osjećaju, zbog toga što nemaju nikakvih radnih ili studijskih obveza.

– Dok tražim posao gledam Netflix i chillam, izlazim s prijateljima, uživam u tome što još nemam obveze i pokušavam ostati pozitivna. Nadam se da ću sljedeće godine upasti na pedagoški fakultet, na kraju će Sara.
No, Martina i nije baš u pozitivnom stanju. Osobito otkada je počela akademska godina, jer se u usporedbi s kolegama osjeća beskorisnom.
– Na početku mi je bilo svejedno što nisam upisala faks jer sam mislila da ću pronaći neki posao da zaradim nešto para, ali sad kad je počela akademska godina, malo je teže jer moram gledati većinu prijatelja kako idu na faks i barem nešto rade. Pokušala sam upisati inteligentne transportne sustave i logistiku na FPZ-u ili strojarstvo na FSB-u, ali zbog pada na maturi nisam uspjela. I tako dane provodim tražeći bilo kakav posao jer za moju struku, koju sam završila nema posla već dugi niz godina i većina poslodavaca traži nekoga s višegodišnjim iskustvom u radu, nezadovoljna je Martina.
Poput Sare, iduće godine će još jednom pokušati upisati faks, a do tada tražiti posao.
– Dogodine ću naravno opet pokušati upisati fakultet jer sam bez fakulteta ništa i još teže ću pronaći posao u ovoj državi, gorko zaključuje Martina.