Pretraga

Što studentima treba? Povezivanje s poslodavcima tijekom studija, kao na FOI-ju!

A- A+

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu krenuo je Tjedan karijera. Tijekom ovog događanja, studenti će imati priliku povezati se s različitim poslodavcima, slušati različite panelice i sudjelovati na radionicama, ali i posjetiti Karijerni špancir. Da su studenti iznimno zainteresirani za ovakav tip događanja, potvrđuje i činjenica da je u prva dva dana događanja sudjelovalo više od 1.000 studenata.

FOI tjedan karijera

Tjedan karijera na FOI-ju traje od 19. do 23. listopada | foto: FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je započeo deveti TJEDAN KARIJERA, networking event koji spaja studente i njihove buduće poslodavce. Tjedan karijere otvoren je s odličnom panelicom u organizaciji Netokracije na kojoj su sudjelovali dekanica FOI-ja, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te Albert Gajšak (Circuitmess), Nikola Kapraljević (Infinum), Katarina Lovrenčić (Infobip) i Filip Cindrić (Nanobit).

Osim velikog broja panelica i niza radionica koje organiziraju poslodavci, ono što Tjedan karijera FOI-ja čini specifičnim su pitchevi poslodavaca preko kojih se na zanimljiv i inovativan način tvrtke predstavljaju studentima kako bi ih zainteresirale za buduću karijeru upravo u svojim krugovima te Karijerni špancir na kojem studenti imaju mogućnost rezervirati samo svoje vrijeme za individualni razgovor s poslodavcima.

Uključilo se više od 1.000 studenata

Tjedan karijera započeo je 19. listopada u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK), a trajat će do 23. listopada, većim dijelom u online okruženju. Glavni dio programa Tjedna karijera čini 5 panelica, 24 radionice, online pitchevi poslodavaca i preko 30 sudionika karijernog špancira. Vrijednost programa prepoznalo je i preko 1.000 studenata koji su se aktivno uključili već u prva dva dana održavanja Tjedna karijere.

– Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) na Fakultetu je aktivan od 2012. godine i jedan je od prvih karijernih centara na visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj, a jedna od glavnih karakteristika Centra jest da kontinuirano radi na unapređenju aktivnosti u suradnji s poslodavcima, kako bi bile zanimljive i korisne studentima. Ove godine smo primjerice, potaknuti trenutnom epidemiološkom situacijom, održali nekoliko interaktivnih online radionica za studente, što se pokazalo kao pun pogodak jer je interes bio izuzetno velik, a sve radionice ocijenjene su visokim ocjenama od strane studenata. I Tjedan karijera preselili smo u velikoj mjeri online, ali na način da studenti mogu aktivno sudjelovati u svim aktivnostima i imati direktnu komunikaciju s poslodavcima, što se zasada pokazalo dobrom odlukom, jer je posjećenost izuzetno visoka – ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra.

FOI tjedan karijera

Tjedan karijera je networking event koji spaja studente i njihove buduće poslodavce | foto: FOI

FOI u centar stavlja sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca te ima više od 500 sporazuma o suradnji s tvrtkama u Hrvatskoj te obveznu stručnu praksu za sve studente na diplomskom studiju. FOI već godinama razvija jedinstven obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke čime svojim studentima omogućuje prepoznatljivu kvalitetu na tržištu rada. Obrazovanje u skladu s potrebama današnjice osnova je dugoročnog i kvalitetnog odnosa koje FOI njeguje s poslodavcima.

Kako bi studentima omogućili da kontinuirano budu usklađeni s trendovima na tržištu rada, FOI je uveo obveznu praksu i na preddiplomskom sveučilišnom studiju te modele učenja kroz rad kroz koje studenti povezuju i primjenjuju stečena akademska znanja na projektima zadanima od poslodavaca u sklopu redovne nastave. Praksa u obliku job shadowinga koja je obvezna na trećoj godini studija, otvara mogućnost rada na završnim/diplomskim temama, studenti imaju mogućnost upoznati radnu sredinu, zadatke i radna mjesta, čime već u ranoj fazi obrazovnog procesa mogu donijeti osvještenije odabire daljnjeg karijernog razvoja – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Pregršt prilika za učenje

– FOI, u sklopu projekta Study4Career, primjenjuje i modele učenja kroz rad (tzv. Work Based Learning, WBL) u suradnji s tvrtkama ecx.io, Infinum, CROZ, Northwest Agency i PBZ. Interes studenata je velik, sudjeluje preko 50 studenata u ovoj prvoj fazi. Uglavnom je više interesa od strane studenata nego što poslodavci imaju kapaciteta za takve aktivnosti, tako da ćemo u budućnosti nastojati u suradnji s tvrtkama osigurati čim veće mogućnosti implementacije WBL-a u nastavni proces – rekla je Amalija Koren Cavaleiro, koordinatorica projektnih aktivnosti.

Do kraja ovogodišnjeg Tjedna karijera studente očekuje još gotovo 50 različitih prilika za usvajanje novih znanja, što predstavlja odličan uvod u nastavak akademske godine! Kroz aktivnosti Centra za podršku studentima i razvoj karijera fokus će biti stavljen na provođenje stručne prakse za studente i suradnju s poslodavcima u nastavi te razvoj poslovnih vještina. FOI-jevi studenti razumiju i prepoznaju važnost Tjedna karijera.

– Biti FOI-jevac znači misliti na svoju budućnost! Dođi, pridruži nam se i sljedeće godine doživi jubilarni 10. Tjedan karijera kao jedan od nas!, poručuju s Fakulteta organizacije i informatike.

FOI tjedan karijera

Preko 1.000 studenata uključilo se u aktivnosti Tjedna karijera | foto: FOI