Pretraga

Studenti Filozofskog stali na kraj predrasudama: Ovaj filmić morate pogledati

A- A+

Ne dozvolimo da izlizani stereotipi formiraju mišljenje o nama i našoj zajednici, poručuju studenti Filozofskog. O kakvim se stereotipima radi, pokazali su u videu. Kratki filmić na duhovit način prikazuje ‘prosječnog studenta Filozofskog’ koji živi na grbači svojih roditelja, a nakon faksa ne pronalazi posao.

screenshot: Banda s Filozofskog

– Nakon preko 4 godine borbe na društvenim mrežama i u medijima još uvijek prevladava diskurs o studentima Filozofskog kao problematičnim i besperspektivnim smetnjama. U to ime plenumska radna grupa za unutarnju suradnju donosi vam direktan prijenos kako izgleda život na Filozofskom, objavio je Plenum Filozofskog fakulteta.

Plenumaši s Filozofskog su, naime, snimili film koji prikazuje percepciju javnosti o studentima Filozofskog.

– Obojene kose i neprimjereno odjeveni, oboružani svojim najdražim rekvizitima – jeftinim alkoholom, motanim cigaretama s biorazgradivim filterima i marihuanom, poznatiji pod sinonimima jugozomboidi i mladi titoisti, počinje opis studenata na početku filma.

No, veliki obrat na kraju donosi značajan obrat.

– Problem koji osjećamo na vlastitoj koži je degradiranje društveno-humanističkih znanosti, a upravo su te znanosti one koje ukazuju na društvene probleme i za njih smišljaju rješenja. Redovito nas se napada zato što inzistiramo na demokratizaciji Sveučilišta. No, ako demokratizacija ne postoji na Sveučilištu, neće postojati ni u društvu, poručuju s Filozofskog.

Tvrde da, ako fakultetima u Hrvatskoj vladaju nepotizam i klijentelizam, u tom slučaju obrazujemo klijentelističko i nepotističko društvo.

– Vraćanje Sveučilišta i Filozofskog fakulteta u ruke zajednice preduvjet je za zdravo društvo. Zato, ne dozvolimo da izlizani stereotipi formiraju mišljenje o nama i našoj zajednici, zaključuju.

A o kakvim se stereotipima radi, pogledajte u filmu ‘Banda s Filozofskog’.