Pretraga

Studenti pokrenuli peticiju SCZG-u da objavi pravilnik za studentske domove u lipnju

A- A+

Kada se ovako valjate u blatu kao prosječni Hrvat svakog dana, jedina dobra stvar jest što s vremenom naučite plivati. Tko se jednom opeče, puše i na hladno. A ovih se dana puno priča o studentima, studentskim prosvjedima, kurikulumima i politici, pa da se ne bi opekli na način na koji Studentski centar posluje, studenti su ih odlučili preduhitriti. Riječ je o neformalnoj inicijativi studenata koji inače imaju predstavničko tijelo u obliku Sveučilišnog studentskog zbora, no njima su ovakve inicijative nepoznanica.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Analiza: Trebaju li se Studentski zborovi pretvoriti u sindikate kao u UK?

Tko se kreće u studentskim krugovima može čuti svakakve ideje. Poneke su pametne, neke baš i ne, većinu je vrijedno barem poslušati pa se ili nasmijati ili dobro razmisliti. A neke ideje su plemenite i pomalo aktivističke.

Nakon interne pobune studenata Filozofskog fakulteta, stiže i peticija studenata upućena Studentskom centru u Zagrebu. Ono što studenti traže jest objava pravilnika i natječaja za smještaj u studentski dom za godinu 2016./2017. prije kraja lipnja 2016. godine. Peticiju možete pogledati i potpisati ovdje.

– Ideja je zapravo proizašla iz prevencije onoga što se dogodilo prošle godine. Točnije, kada su nam htjeli uračunati prihode preko SC-a u bodove za dom. Što je nečuveno, jer neki roditelji ne uzdržavaju studente, prihodi se broje jer su u kućanstvu, a studenti sami moraju raditi. Također, ove godine je stipendija kasnila, još uvijek kasni, i studenti su morali raditi kako bi nekako preživjeli, mada ni to nije dosta, pa ne bi imalo smisla da se sad to uračuna, rekla nam je Patricija Biškup, autorica peticije.

Podsjećamo da su se za ovu akademsku godinu studenti morali naknadno boriti kako bi se to obustavilo jer nisu bili pravovremeno obaviješteni.

– Prošle su godine bili nekorektni i pokušali to izvesti preko ljeta. Ovako samo tražimo da ga izdaju dok smo ovdje, nadodaje Patricija.

S obzirom na sve što se posljednjih dana dogodilo u akademskim krugovima, ne znam može li se govoriti o studentskom proljeću ili ne, ali sigurno je da ta skupina više ne želi biti na margini društva.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap