Pretraga

Studenti s područja pogođenog potresom oslobođeni plaćanja stanarine u domovima

A- A+

Na širem sisačkom području kojeg je prije dva tjedna pogodio potres, mnogi su građani ostali bez imovine. Kako bi studentima s tog područja barem malo olakšali situaciju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja preuzet će plaćanje onog dijela troškova stanovanja u domovima koje su do sada plaćali sami studenti.

Foto: Dominik Smolak|srednja.hr

Dio troškova smještaja u studentskim domovima inače pokriva Ministarstvo, a drugi plaćaju sami studenti. Za studente koji dolaze s područja koje je potkraj prosinca pogodio potres, studenti će preuzeti sve obveze plaćanja studentskog smještaja. Isto vrijedi i za učenike koji su smješteni u učeničkim domovima.

– Kako bi pomogli studentima čiji su domovi stradali u potresu Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku da će podmiriti trošak smještaja studenata koji dolaze iz potresom zahvaćenih područja. Redoviti studenti, koji imaju prebivalište na području gradova i općina koje su ili će proglasiti elementarnu nepogodu na temelju Odluke Vlade RH o proglašenju katastrofe na području pogođenim potresom (NN br. 1/2021 od 4. siječnja 2021.), oslobođeni su plaćanja stanarine od siječnja 2021. godine, priopćeno je iz Studentskog centra u Zagrebu.

Podsjetimo ranije je to na sjednici Vlade najavio i ministar Radovan Fuchs, a to je ponovio i na jučerašnjoj konferenciji za medije.

– Ministarstvo je poslalo u sve studentske i đačke domove dopis da ćemo za sve studente i učenike koji dolaze iz potresom zahvaćenih područja preuzeti plaćanje troškova onog dijela participacije koju oni inače plaćaju za studentski i učenički smještaj, rekao je Fuchs.

Tom prilikom istaknuo je i da je ministarstvo od fakulteta tražilo da studente s područja pogođenog potresom oslobode participacije u troškovima studija. Ministar je rekao kako su neka sveučilišta već odgovorila pozitivno na taj dopis.

Studenti s područja pogođenog potresom oslobođeni plaćanja stanarine u domovima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap