Pretraga

Studentica revoltirana jer je iselila iz doma, a i dalje ga mora plaćati: ‘Ako ti se ne sviđa, slobodno ga otkaži’

A- A+

Studentica je u grupi na društvenim mrežama napisala ogorčeni post. Otišla je kući zbog online nastave, no i dalje je morala platiti dom. Cijena je doduše umanjena za trideset posto, no ona smatra da to nije pravedno jer u domskoj sobi nije provela ni dana ovog mjeseca.

Studentsko naselje I. G. Kovačić|foto: www.scri.uniri.hr

Studentica iz Zadra koja stanje u tamošnjem srednjoškolskom učeničkom domu požalila se na tretman koji je dobila u posljednjih mjesec dana.

‘Cijena doma je smanjena samo za 30 posto’

Ona je, naime, zbog prebacivanja na online nastavu iselila iz domske sobe. Računala je da će se to uzeti u obzir, a onda je dočekao račun za mjesec u kojem ni dana nije provela u sobi. Sve to podijelila je u jednoj popularnoj studentskoj grupi na Facebooku.

„Jučer sam mailom primila uplatnicu za 12. mjesec i pri tom se neugodno iznenadila. Cijena doma je smanjena samo za 30%, a u domu nisam provela ni dana. Da situacija bude gora, čula sam od ostalih kolega studenata iz drugih gradova kako oni moraju plaćati čak punu cijenu. Naime, u ugovoru je navedeno po Članku 10. ‘Ukoliko Ministarstvo znanosti i obrazovanja donese odluku kojom se na drukčiji način regulira plaćanje opskrbnine, primjenjivat će se odluke Ministarstva a ne odredbe ovog ugovora’. Zato Vas ovom prilikom molim da stanete na stranu studenata i naših roditelja“, napisala je u objavi.

Troškovi studiranja su, dodala je, veliki pa smatra da se nešto mora učiniti. Mišljenja je da su veći troškovi pogodili posebno studente koji su se vratili doma pa životne troškove imaju na dva mjesta.

„Učlanili smo se u gradske knjižnice u gradu studiranja, a sada smo to isto morali učiniti i u rodnom gradu. Također, mi koji smo sa sela plaćanje javnog prijevoza kako bi došli do grada i do potrebne literature. Da ne spominjem uz sve to činjenicu da su se roditeljima smanjile plaće. Iz svega rečenog do sada, da se zaključiti da smo u vrlo nezgodnom položaju. Nadam se da ćete uzeti u obzir moj prijedlog i osloboditi studente plaćanja domova ili barem umanjiti taj iznos“, zaključuje studentica.

Studenti je napali

No, nije trebalo puno vremena da počnu negativni komentari. Većini je zapravo zajednički nazivnik to što smatraju da se studentica nepravedno buni.

„Ako odem na godišnji 2tjedna na more, hoće li mi se stanarina smanjit za tih 2tj jer mene nije bilo u stanu? Unajmila si sobu, plaćaš ju mizeriju i sad se žališ jer nisi u njoj. Odjavi se iz doma i daj svoje mjesto drugima“, istaknula je jedna od komentatorica.

Neki su studentici koja se požalila na plaćanje doma odmah stali u obranu.

“Jako bezobzirno od Vas, i ta situacija uopce nije usporediva ovoj”, odgovorila je jedna komentatorica na primjedbu o godišnjem odmoru.

“Bravo i ja imam 2studenta zbilja plaćati nešto što ne koristiš nema pameti…uz vas smo”, napisala je druga u podršku revoltiranoj studentici.

No, i dalje su neki nastavili s kritikom ističući kako postoje i drugi studenti koji plaćaju stanarinu, a ne borave u stanu.

„Ima studenata koji nisu uspjeli dobiti dom pa sada plaćaju stan 3000+ kn, a ne borave u njemu. Kao logično rješenje, savjetuje im se otkazivanje unatoč mogućoj potrebi navedenog stana kroz mjesec/dva. Isto savjetujem i tebi. Ako ti se ne sviđa što ti netko nudi manju cijenu jer ne boraviš u domu, slobodno ga otkaži jer sam sigurna da ima i onih studenata koje bi tvoje mjesto rado uzeli“, mišljenje je druge.

“Pa neka se pobune i oni koji su u stanovima, u čemu je problem? Trebali bi se svi držati zajedno a ne jedni drugima podapinjati noge pogotovo sada u ovakvim teškim okolnostima. Malo solidarnosti ne bi bilo na odmet”, stoji u jednom od odgovora na komentar poviše.