Pretraga

Studentski centar ne mari za studente koji rade da bi platili studij: Za njih preko ljeta nema mjesta u domovima

A- A+

Studentski domovi u Splitu ovoga ljeta nemaju mjesta za studente koji ostaju u gradu zbog sezonskog posla. Kako nam kažu iz Studentskog zbora, godinama su studenti preko ljeta ostajali u domovima zbog raznih obveza. No, ove godine Studentski centar uveo je restrikcije. Od raspoloživih 800 mjesta, tek 100 će omogućiti studentima, i to samo onima koji preko ljeta imaju nastavu, ispitne rokove ili stručnu praksu. Sreća se baš i nije osmjehnula onim studentima koji su planirali sezonski posao u Splitu jer su potpuno ispali iz računice.

Studentski dom Bruno Bušić / izvor fotografije SC Split

Studentski dom Bruno Bušić poznat je po ljetnom smještaju studenata. Međutim, od početka akademske godine taj je dom krenuo u proces renovacije pa ovog ljeta neće nuditi usluge smještaja. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu proveo je anketu među studentima i ispitao koliki broj studenata preko ljeta, nakon 15. srpnja, a prije početka nove akademske godine, planira ostati u gradu. Oko 180 ispitanika je pristupilo anketi i iskazalo interes za ostankom u domu preko ljeta, od kojih je 51 kao razlog ostanka naveo sezonski posao, a njih 27 pripremu za ljetne ispitne rokove. Jasno, potonji ispitanici za period ostajanja u domu nisu naveli cijelo ljeto.

Prvo im dali obećanje, onda ga prekršili i uveli restrikcije

Zbog izražene potražnje studenata za smještajem u domu preko ljeta, Zbor Sveučilišta odradio je nekoliko sastanaka sa SC-om kako bi došli do zajedničkog rješenja. Kako nam kaže Josip Podrug, predsjednik Zbora, u jednom su trenutku studenti od Centra dobili i obećanje.

“Održali smo nekoliko sastanaka sa Studentskim centrom, bili su upoznati s anketom koju smo proveli među studentima. Dali su nam obećanje da će za studente osigurati 150 mjesta u domovima”, rekao nam je Podrug.

Međutim, to se obećanje poslije, kaže nam, izjalovilo. Od Centra dobivaju obavijest da će nakon 15. srpnja smještaj produljiti iznimno onim studentima čije obveze na fakultetima, bilo zbog nastave, stručne prakse ili ispita, traju nakon spomenutog datuma. O tome će svaki student morati donijeti potvrdu. Osim toga, ostanak preko ljeta u domu takvim bi rješenjem bio omogućen samo onima koji su kroz akademsku godinu i stanovali u domu. Razgovarali smo s Matkom Matkovićem, pomoćnikom ravnatelja SC-a, koji nam je te informacije potvrdio.

“Bit će moguć smještaj za studente u domu preko ljeta. Osigurali smo 100 slobodnih mjesta za sudionike natječaja za smještaj u domovima i one koji su kroz godinu stanovali u studentskim domovima. Od 16. srpnja javljat će se na portu Studentskog doma dr. Franjo Tuđman, s potvrdom fakulteta o obvezama preko ljeta”, kazao nam je Matković.

Budući da preko ljeta nema subvencije Ministarstva znanosti i obrazovanja, cijena smještaja za studente uvećana je za tu subvenciju i porez pa će dnevno iznositi 36 kuna. Kako nam je potvrdio i predsjednik Zbora, prijašnjih su godina studenti uredno odrađivali sezonske poslove, a bili su smješteni u domu, dok ove godine po prvi puta to neće biti moguće.

Nemaju mjesta za studente koji sezonskim poslom plaćaju studij, a ljeti se napuni tek 70% kapaciteta

Iz Studentskog zbora nam kažu kako su ih zadnjih nekoliko tjedana kontaktirali studenti koji u Splitu preko praznika ostaju iz raznih razloga pa tako i sezonskih poslova. Kako nam kažu, u dogovorima su SC upoznali s razlozima zbog kojih studenti ostaju pa su sada nanovo iznenađeni restrikcijama.

“Studentski centar je bio upoznat s činjenicom da se u anketi nalazi kategorija za studente koji ostaju tijekom sezone raditi u gradu Splitu. Sada imamo situaciju da sa 150 mjesta koja su obećana i na Upravnom vijeću SC-a, dolazimo do 100 studenata koji imaju pravo iskoristit smještaj dok ne završe fakultetske obaveze. Pitam se kome služi Centar i studentski domovi u Splitu? Studentima sigurno ne. A uza sve to, do dana današnjeg nismo dobili službenu informaciju da je brojka od 150 spuštena na 100 ležajeva.”, odrješito kaže Josip Podrug, predsjednik Zbora Sveučilišta.

Zanimljiva je i informacija, dodaje, da od Centra, unatoč višestrukim upitima nisu dobili informacije o popunjenosti smještaja preko ljeta.

“Po iznosu kojeg Studentski centar uprihodi od ljetnog smještaja, izgleda da popunjenost nikad ne prelazi 70% trenutnih kapaciteta. Dakle, očigledno je da domovi nisu za studente nego za neke druge namjene”, zaključuje Podrug.

Studentski centar ne mari za studente koji rade da bi platili studij: Za njih preko ljeta nema mjesta u domovima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap