Pretraga

Studentski zbor FFZG-a: Dekan Previšić ponavlja seksističke izjave

A- A+

Televisa presenta: Filozofski fakultet u Zagrebu. Da čovjek nema što raditi, mogao bi samo pratiti zavrzlame koje se tiču FFZG-a. Ne bi požalio, osim što bi vjerojatno malo zamrzio čovječanstvo. Drama oko suspenzije prodekanice Galić, navodnih seksističkih izjava dekana Previšića, nečega što izgleda kao početak studentskih prosvjeda i spornih ugovora s KBF-om još uvijek ne prestaje. Igra prijestolja uživo iz dekanovog ureda.

Foto: srednja.hr

Burno Tjednovo na Filozofskom. Utorak prosvjed i blokada dekana, srijeda pokušaj nove sjednice Vijeća. Nakon što su FF nasilno pokušali integrirati s KBF-om, i nakon što je sve počelo isplivavati na površinu, stizale su burne reakcije studenata. Osim brojnih plenuma koji su organizirani kroz posljednjih mjesec dana i rezultirali jasnim zahtjevima poput onoga za razrješenjem dekana Previšića, studenti borbu protiv klerikalizacije obrazovanja i homofobije poveli i transparentima obješenima na zdradi Filozofskog f kulteta.

Ispravak: donedavno obješenim transparentima. Transparent ‘Što je previše, Previšić je‘ je uklonjen odmah po postavljanju, meni osobno najdraži ‘Mislim, dakle smijenjena sam’ je uklonjen pred kraj prošloga tjedna, a ostatak ‘Eppur si muove’, ‘FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja’ i ‘FFZG protiv homofobije’ su uklonjeni ovaj tjedan.

Upravo zbog uklanjanja transparenata i njihovog otuđenja, budući da su oni vlasništvo studenata, a odbijeno je da se transparenti vrate, je u utorak dekan Previšić blokiran u vlastitom uredu. Podsjećamo, Previšić gotovo tri sata nije napustio ured, jer je ispred ureda 40 studenata zviždalo kao znak da nas se neće i ne može utišati.

Jučer je kao nastavak blokadi bio organiziran špalir etičke interpelacije ispred prostorije dekanata gdje se održalo Fakultetsko vijeće. Pomalo razočaravajuće, pojavilo se jako malo studenata, ali ‘skripte’ su se dijelile, zvižduci su se čuli, a na zgradi FF-a je ponovno osvanuo novi transparent. ‘Sve je jasno’, odnosno studenti Filozofskog fakulteta jasno i glasno ne žele spajanje s KBF-om.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu je prisustvovao Vijeću, a njihovo očitovanje donosimo u cijelosti.