Pretraga

Sveučilište u Zagrebu, po prvi put u povijesti, organizira event podrške LGBT studentima

A- A+

Prvi put u povijesti zagrebačko sveučilište organizira event podrške LGBT studentima. Rainbow Walkway ispred HNK obilježit će Međunarodni dan izlaska iz ormara, a cijeli je događaj podržao i novi dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić. Razgovarali smo sa studentima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja.

rainbow walkway

Ilustracija: Asha Goddard

Po prvi put u povijesti posebnim će događanjem zagrebačko sveučilište obilježiti Međunarodni dan izlaska iz ormara, pružajući tako podršku LGBTIQA+ zajednici. Rainbow Walkway održat će se 11. listopada ispred zagrebačkog HNK, kod Zdenca života.

Sve podržao i novi dekan

Novoizabrani dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Koprić, pri kojem djeluje spomenuta udruga, cijelu je inicijativu odlučio podržati, kao i uprava zagrebačkog sveučilišta. Koprić je inače na čelu UNIC-a, projekta institucionalnog oblikovanja Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova. Organizacijom ovog eventa zagrebačko sveučilište tako staje uz bok inicijative Sveučilišta u Corku i Sveučilišta u Rotterdamu, inače partnera na UNIC projektu.

U skladu s težnjama UNIC-a o ostvarenju inkluzije u visokom obrazovanju, koja podrazumijeva da će se studentice i studenti te zaposlenice i zaposlenici svih obilježja i podrijetla osjećati cijenjeni i dobrodošli, stoji u opisu događanja, svrha okupljanja je osvještavanje javnosti o LGBTIQA+ zajednici te iskazivanje prihvaćanja i podrške različitostima unutar akademske zajednice.

https://www.facebook.com/ZaPravoLGBTIQosoba/posts/389388059575925

Studentska udruga jedan od organizatora

Ovaj događaj suorganizira i ZaPravo, prva domaća studentsko-nastavnička udruga koja se bavi promicanjem prava LGBTIQA+ osoba u akademskoj zajednici. Lucija Maroš, studentica četvrte godine socijalnog rada na PFZG-u i tajnica udruge ZaPravo, rekla nam je da se nadaju lijepom vremenu i veseloj atmosferi. Tom će prigodom svi zainteresirani, kaže nam, imati priliku upoznati članove udruge ZaPravo, ali i oni možda upoznati svoje buduće članove i prijatelje.

– Svi posjetitelji će, uz obilježavanje Međunarodnog dana izlaska iz ormara, imati priliku međusobnog upoznavanja, druženja te razmjene iskustava diskriminacije i podrške u akademskoj zajednici. Smatramo kako je iznimno važno da studenti dođu i podrže ovaj događaj, koji se kod nas održava po prvi put. Svi znamo da se predrasude uče, a iz toga slijedi da empatija i informiranost isto tako razvijaju toleranciju i poštovanje. Kako sam i rekla, posjetitelji će imati priliku međusobno razgovarati i dijeliti iskustva te smatramo kako iz razgovora s drugima svatko može dobiti nešto za sebe, naučiti nešto novo, rekla nam je Lucija.

Dodatnu vrijednost nosi, kaže, i činjenica kako ovo ne provodi samo zagrebačko sveučilište, već je nešto što će pomoći u povezivanju i s drugim europskim sveučilištima.

– Isto tako, svojim dolaskom pokazujemo podršku svima onima koji ju, u našem društvu, toliko često nemaju, pokazujemo kako nisu sami i kako se svi zajedno, bez obzira na različitosti koje među nama postoje, možemo razumjeti, družiti i poštovati, zaključila je naša sugovornica.