Pretraga

U ovom sektoru će do 2050. biti hrpa posla, najviše će se tražiti inženjera

A- A+

Već je svima dobro poznato kako se EU snažno opredijelila za Europski zeleni plan (European Green Deal) kojim se do 2050. namjerava smanjiti utjecaj čovjeka na okoliš i otvaranje novih, ‘zelenih’ radnih mjesta. No, nije skroz jasno kako se to predviđa provesti bez dovoljnog broja visoko educiranog kadra. U tom kontekstu inženjerstvo okoliša (engleski Environmental Engineering) postaje struka budućnosti.

Geotehnički fakultet savršen je izbor za sve koji se žele baviti zelenim poslovima | foto: Geotehnički fakultet

Ono što je manje poznato je da u Hrvatskoj već postoji studijski program na kojem se mogu steći ove kompetencije. Radi se o sveučilišnom studiju Inženjerstva okoliša koji se na Geotehničkom fakultetu izvodi gotovo 10 godina, a vezan je upravo za danas sve aktualniju problematiku očuvanja okoliša, gospodarenja otpadom, zaštite voda, geotehniku vezanu uz geoinženjerstvo, zelene energije i kružnoga gospodarstva. Radi se o studiju koji završenim studentima otvara mogućnost rada, ali i znanstvenih istraživanja upravo u području tzv. zelenih poslova.

No, tijekom 2020. godine na Geotehničkom fakultetu napravljen je još jedan vrlo važan iskorak vezan za prepoznatljivost ove u Hrvatskoj još uvijek relativno nove i među poslodavcima nedovoljno prepoznate struke. Naime, osim stručne prakse koja je i do sada bila obavezna na diplomskoj razini, započela je njena provedba i na preddiplomskoj razini! Ovo je možda uobičajeno za stručne studije, ali još uvijek je prava rijetkost na sveučilišnim studijima u STEM području.

Stručna praksa kao korak do posla

Osim toga, od nove akademske godine pokrenut je i izvanredni sveučilišni studij Inženjerstva okoliša – idealno za one koji imaju mogućnosti studirati uz rad.

Obavezna stručna praksa je možda uobičajena za stručne studije, ali još uvijek je prava rijetkost na sveučilišnim studijima u STEM području. | foto: Geotehnički fakultet

Cilj je jasan – što bolje povezati teoriju koja se stječe kroz studij i stručnu praksu kojom se stječu potrebne radne kompetencije. Na taj način se završenim studentima olakšava zapošljavanje kroz razvoj partnerstva s institucijama koje su prepoznale inženjerstvo okoliša kao struku budućnosti. Popis mogućih poslodavaca kod kojih se odrađuje stručna praksa iz godine u godinu sve je veći i raznolikiji – od državnih i lokalnih tijela, komunalnih poduzeća do tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštite okoliša u industriji. Sve su to potencijalno i budući poslodavci studenata inženjerstva okoliša.

Uvođenje dodatne stručne prakse, kao i unapređenje postojeće uvelike je olakšano činjenicom da se aktivnosti provode kroz EU projekt ‘Stjecanje ključnih praktičnih vještina u području inženjerstva okoliša’, ukupne vrijednost 3.974.834,79 kuna, a koji se u cijelosti financira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda što je samo dodatna potvrda da je ova struka u EU itekako prepoznata.

Ustrojen Centar za razvoj karijera

Geotehnički fakultet projekt provodi u partnerstvu s Institutom za razvoj i međunarodne odnose, Hrvatskim društvom inženjera geotehnike, Veleučilištem Velika Gorica, Zelenom energetskom zadrugom te Udrugom diplomanata Geotehničkog fakulteta.

Kroz projektne aktivnosti već je ustrojen Centar za razvoj karijera, organizirana je tribina za poslodavce, radionice za studente na kojima su predstavljene mogućnosti provedbe stručne prakse u inozemstvu, održane su edukacije iz zaštite na radu za studente koji se upućuju na stručnu praksu, kao i radionice stručnog usavršavanja za nastavno osoblje. Više o samom projektu možete saznati ovdje.