Pretraga

Zagrebački faks objavio upute za studente: Govore im kako se ponašati na Fejsu i Instagramu

A- A+

Društvene mreže postale su neizostavni dio današnjice, koristi ih većina mladih pa tako i studenti medicine. I oni bi prilikom korištenja tih društvenih mreža trebali poštivati određena pravila ponašanja, smatraju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Na svojim mrežnim stranicama fakultet je objavio smjernice o tome kako se ponašati na društvenim mrežama, a koje su izrađene u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Foto: Unsplash

– Studenti medicine i liječnici imaju pravo na privatni osobni život, ali razvoj društvenih mreža doveo je u pitanje koncepte ‘javno’ i ‘privatno’, te se promijenio način na koji su internetski aspekti privatnog života dostupni drugima. Trenutak nepažnje može imati nenamjerne i nepovratne posljedice u budućnosti – neprimjerene mrežne aktivnosti mogu biti štetne za odnose s kolegama, nastavnicima, pacijentima te potencijalnim poslodavcima. Zdravstveni djelatnici ne trebaju izbjegavati korištenje društvenih mreža budući da njihova upotreba može biti osobno i profesionalno korisna, ali tradicionalna očekivanja u vezi ponašanja medicinske struke i dalje se primjenjuju u ovom novom netradicionalnom kontekstu; studenti medicine uvijek imaju obvezu prema kolegama, nastavnicima, pacijentima i zajednici održavati profesionalne standarde, kažu s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Taj je fakultet na svojim mrežnim stranicama objavio smjernice koje upućuju studente medicine i dentalne medicine kako se ponašati na društvenim mrežama.

Treba zadržati profesionalnost i po potrebi blokirati određene osobe

– Ovim putem pozivamo sve studente da se navedenih smjernica pridržavaju, ističu s Medicinskog.

Smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine i dentalne medicine izrađene su u sklopu uspostavnog projekta Hrvatska zaklade za znanost ‘Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika’.

Studenti bi, nalažu smjernice, trebali zadržati profesionalnost, u protivnom se mogu podvrgnuti stegovnim postupcima na fakultetu. Također, nije im dozvoljeno koristiti logotipe fakulteta i sveučilišta bez dozvole. Studenti medicine trebaju paziti i na autorska prava, a samo korištenje društvenih mreža može imati pravne posljedice, primjerice, kada su u pitanju neprofesionalni komentari vezani uz skrb pacijenata.

– Neprofesionalne objave drugih na vašem profilu/stranici održavaju se jako loše na vas. Važno je pratiti objave drugih na vašem profilu/stranici kako bi se pravovremeno moglo reagirati i osigurati da sadržaj bude profesionalan. Može biti vrlo korisno blokirati objave pojedinaca za koje znate da objavljuju neprofesionalni sadržaj, navodi se u smjernicama.

Ne bi trebali davati medicinske savjete i trebaju paziti na označavanje

Od studenata medicine smjernice traže da izbjegnu davanje konkretnih medicinskih savjeta, te pojašnjavaju kako svi komentari i stavovi koje su na društvenim mrežama izrazili mogu biti vidljivi potencijalnim poslodavcima.

Kada je riječ o privatnosti, studenti trebaju imati privatan profil te izbjeći dijeljenje identifikacijskih podataka. Osim na sadržaj kojeg sami objavljuju, trebali bi, navodi se u dokumentu, paziti i na onaj na kojem su označeni.

– Drugi mogu objaviti vaše fotografije i mogu vas označiti na svakoj od njih. Vaša je odgovornost osigurati da su te fotografi je odgovarajuće i nisu profesionalno kompromitirajuće. Preporučuje se onemogućiti označavanje vas na fotografi jama sve dok vi osobno ne date dopuštenje za to, piše u smjernicama upućenima studentima Medicinskog.

Osim svega navedenog, studenti trebaju izbjeći online raspravu o specifičnim slučajevima, kao i samu interakciju s pacijentima. Kolege koji se ne ponašaju neprofesionalno, studenti trebaju uputiti na ove smjernice, piše u dokumentu kojeg u cijelosti možete proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [193.66 KB]