Pretraga

Zagrebačko sveučilište još uvijek nema svoju ambulantu pa studenti za svaku sitnicu moraju na hitnu

A- A+

Dok najstarije i najveće zagrebačko sveučilište još uvijek nema studentsku ambulantu, pa se oni iz udaljenih krajeva moraju satima voziti do svojih prebivališta ili puniti čekaonice hitne pomoći, Rijeka je, čini se, svjetlosnim godinama ispred. Razgovarali smo sa studentskim predstavnicima na zagrebačkom sveučilištu, a oni su nam objasnili gdje je sve zapelo.

Foto: Pixabay

Studenti iz udaljenih mjesta koji žive i studiraju u Zagrebu tu nemaju liječnika. Nemaju ako ga sami ne odaberu, prebace karton i tako se, pak, dovedu u situaciju da u mjestu svojeg prebivališta nemaju adekvatnu liječničku skrb. Sve to događa se jer zagrebačko sveučilište još uvijek nema svoju studentsku ambulantu.

‘Nadamo se pomaku s mrtve točke’

To smatraju nedopustivim pa zbog toga planiraju, kako nam je rekao u intervjuu predsjednik Studentskog zbora Mihovil Mioković, otvoriti studentsku polikliniku. U toj bi poliklinici studenti imali uslugu liječnika obiteljske medicine, stomatologa, ginekologa te psihološku pomoć.

Mihovil je u petak, kaže nam, stupio na dužnost, a u ponedjeljak već s rektorom Damirom Borasom održao sastanak i dobio punu podršku za svoje planove. Nakon toga je zajedno s prorektoricom Ivanom Čuković Bagić, voditeljicom ureda za zaštitu zdravlja studenata, Jesenkom Jeličić te s kolegama iz Studentskog zbora, Krešimirom Domazetom i Marinom Bobanom krenuo prema Ministarstvu zdravstva na sastanak s državnim tajnikom Silviom Bašićem. Sastali su se i sa zastupnicom u Europskom parlamentu, Sunčanom Glavak, za koju vjeruje da će uvelike pomoći u realizaciji projekta.

– Moramo biti svjesni toga da neki stvari ne mogu ići preko noći. Neke stvari se moraju odraditi na višim instancama. Ne bih htio otkrivati više, niti najavljivati iduće korake, ali ono što mogu garantirati je da će se to riješiti. Ne bih htio sada reći odradit ćemo to i to do sljedećeg tjedna, a onda se dogodi neka situacija da se ništa ne pokrene jer institucije koje smo čekali, imaju posla od višeg nacionalnog interesa. Sve će to doći na svoje, kazao nam je Mioković u kratkom razgovoru.

Od voditelja projekta Krešimira Domazeta saznali smo što se sve u posljednjih par mjeseci i godina odradilo na tom planu, budući da studenti već jako dugo čekaju na realizaciju studentskog liječnika, a kamoli cijele poliklinike. Kaže nam da je Studentski zbor na početku prošle i ove akademske godine proveo ankete na više od 3500 studenata. Rezultati tih anketa uvelike sugeriraju da studenti većinu svojih zdravstvenih problema ‘preleže’, putuju satima autobusom do svojih obiteljskih liječnika ili plaćaju skupe privatne preglede i tretmane.

Kaže nam da su dosadašnje aktivnosti projekta zdravog sveučilišta, u čijem se fokusu nalazi otvaranje studentske poliklinike, uključivale više od 40 različitih događanja, predavanja, radionica, panel rasprava i tribina na kojima su se studenti mogli “pobliže upoznati sa širokim spektrom tema povezanih s održanjem i unaprjeđenjem zdravlja i prevencijom bolesti, kao i s problematikom neadekvatne primarne zdravstvene zaštite za studente Sveučilišta”. Odbor za zdravstvenu zaštitu studenata i predsjednici Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta, ističe, “opetovano su kontaktirali čitav niz nadležnih institucija od HZZO-a, preko MZ-a i MZOŠ-a do Rektorata i HSZ-a, i održano je više sastanaka na tu temu zbog čega se nadamo pomaku s mrtve točke i konačnom rješenju trenutne otužne situacije”.

Izdvojeni članak
mihovil miokovic

[INTERVJU] Mihovil je bio na čelu mladeži HDZ-a, a sad želi studentima osigurati ambulantu i digitalizirati iksice

Rijeka je to sve riješila u nekoliko mjeseci

I dok se najveće i, kako se često proklamira, najstarije sveučilište nema baš čime pohvaliti, Sveučilište u Rijeci studentsku je ambulantu otvorilo još ovog ljeta. Ona će funkcionirati kao studentski liječnik, a nalazi se na riječkom kampusu Studentskog doma na Trsatu. Kontaktirali smo ured riječke rektorice Snježane Prijić Samaržije, a oni su nam u detalje, korak po korak, objasnili kako je tekao njihov put od ideje do konačnog otvaranja studentske ambulante. Kažu da su prostor ambulante imali opremljeni već otprije tri godine, kada je završen EU projekt kojim su obnavljali i adaptirali studentski smještaj u Rijeci. Prvi službeni korak bilo je potpisivanje ugovora kojim je riječko sveučilišta županijskom domu zdravlja dalo na besplatno korištenje ambulantu od 113,5 četvornih metara.

“Nakon potpisivanja sporazuma s Domom zdravlja Primorsko-goranske županije, bilo je potrebno dogovoriti sa Studentskim centrom Rijeka prepuštanje prostora za ambulantu s obzirom na to da je prostor predan 2016. godine na upravljanje Studentskom centru Rijeka zajedno sa smještajnim kapacitetima i drugim sadržajima ugrađenima u sklopu EU projekta TRIS”, rekli su nam sa Sveučilišta.

Riječki studentski centar, ističu, opremio je ambulantu modernom nemedicinskom opremom te svim pratećim sadržajima, a donirali su i troškove režija do odvajanja pojedinih brojila. Donirali su i grijanje i hlađenje te bojler i ormar za lijekove, a nakon primopredaje Dom zdravlja je krenuo u ishođenje dozvola i otvaranje ambulante.

“Od ideje operativnog pokretanja prošlo je par mjeseci jer je otvaranje nove ambulante ovisilo o angažiranju liječnika. Ambulanta je s radom počela 1. srpnja 2019.”, istaknuli su nam iz riječkog rektorata.

Kako bi studentima osigurali cjelovito zdravstvenu zaštitu, angažiran je ne jedan, već dva tima. Jedan se bavi obiteljskom, a drugi školskom medicinom. Suradnja tih dvaju timova pokazala se ključnom u osiguranju zdravstvene skrbi.

“Zanimljivo je da tim školske medicine u suradnji s timom opće obiteljske medicine vrši usluge iz navedene domene, čime povećava vremensku dostupnost usluga za bolesne korisnike. Istovremeno, tim školske medicine provodi u samom Kampusu preventivne i sistematske preglede, ali pruža i sve potrebne informacije i savjetovanja iz specifičnih područja zdravstvene zaštite. Također, preko tima školske medicine, studentice i studenti mogu se naručiti za druge specijalističke usluge (mentalno zdravlje, ginekologija i spolno zdravlje, dentalna medicina) koje posebni timovi osigurani za studentsku populaciju pružaju na drugim lokacijama u gradu”, rekli su nam iz rektorata.