Pretraga

Završio sam tečaj umjetne inteligencije za 2 ECTS-a o kojem svi pričaju: Nisam očekivao toliko matematike

A- A+

Tečaj ‘Elements of AI’ Sveučilišta u Helsinkiju, koji je riješio svaki stoti Finac, preveden je i na hrvatski, a Sveučilište u Zagrebu onima koji ga završe dodjeljuje 2 ECTS-a. Naš novinar potrudio se riješiti ga među prvima. Evo dojmova…

Elements of AI | screenshot: srednja.hr

‘Elements of AI’ počeo sam rješavati jučer, čim je postao dostupan hrvatskoj javnosti. Prvu cjelinu, koja se sastoji od tri lekcije, moram priznati, riješio sam u vrijeme radnog vremena, u redakciji srednja.hr (a gledajte, da nisam, sad biste vjerojatno čitali neki drugi članak).

Drugi dio testa rješavao sam poslijepodne u čitaonici Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a onaj veći, noćas – doma, u krevetu. Tako sam dospio među nekoliko Hrvata kojima je to prvim pošlo za rukom.

Inače, na samom početku morate odabrati želite li tečaj rješavati kroz šest tjedana ili si sami prilagoditi tempo rješavanja. Ja sam, slutite već, izabrao ovu drugu opciju.

Trebat će vam papir i olovka, pa čak i kalkulator

Da odmah razjasnimo – na ovom tečaju nećete naučiti programirati, njegov je cilj upoznati vas s područjem umjetne inteligencije kao i s nekim modelima umjetne inteligencije.

Budući da je namijenjen široj populaciji, tečaj ne traži velika predznanja. Međutim, iako i u ‘često postavljanim pitanjima’ piše da je tečaj ‘osmišljen tako da nije potrebno nikakvo prethodno znanje osim poznavanja osnova matematike’, mene su matematički zadaci prilično zatekli, iako sam na fakultetu slušao kolegije Matematika te Vjerojatnost i statistika (doduše, imao sam dva iz oba pa to donekle pojašnjava stvari). No, možda su mi ta znanja i pomogla da tečaj riješim brže od ostalih.

Izdvojeni članak

Popularni tečaj umjetne inteligencije dostupan i Hrvatima: Svi koji ga riješe dobit će dva ECTS-a

Što se samog tečaja tiče, nekome tko nije upoznat s funkcioniranjem modela umjetne inteligencije svakako bih  preporučio da upiše ‘Elements of AI’.

Tečaj je podijeljen na šest poglavlja, od kojih se svako sastoji od tri lekcije. Neke lekcije završavaju pitanjima, neke ne, dok u nekima morate riješiti čak i četiri zadatka. Tih zadataka ukupno je 25. I dok su neki vrlo intuitivni, za neke ćete morati koristiti i papir i olovku.

Sve lekcije su tekstualne, dakle nema snimljenih predavanja, no u dva se, mislim, poglavlja tekst referiraju na videa dostupna na YouTubeu.

Dva tipa zadataka: Ocijenjujete jedni druge

Dva su tipa zadataka: većina ih je s točnim odgovorima, čije rezultate dobijete odmah, dok su neki esejskog tipa te za njih morate pričekati da vam ih ocijene drugi sudionici tečaja te potom nastavnici. I vi ćete njima, da biste prošli zadatak, morati ocijeniti po tri eseja.

Moram priznati da me razočaralo što su neki sudionici kolegija u tim zadacima, za razliku od mene koji sam se raspisivao, davali dosta šture odgovore (pa sam ih shodno tome tako i ocijenio). Osim što će vas upoznati s različitim modelima umjetne inteligencije i naučiti kako oni funkcioniraju, ovaj tečaj dat će vam i jednu društvenu notu – upoznat će vas s implikacijama korištenja AI-ja po društvo i po pojedince.

Zanimljivo, na tečaju sam naučio i kako (te zašto) ovaj tekst ne bih trebao ilustrirati slikom humanoidnog robota. Razlog vam neću otkriti.

Umjesto zaključka reći ću sljedeće: Umjetna inteligencija više nije nešto apstraktno, već svakodnevno oblikuje naše živote. Predlaže nam koje filmove gledati na Netflixu, što pratiti na YouTubeu te koju glazbu slušati na Spotifyu. Odlučuje i objavu kojeg ćete prijatelja prije vidjeti na Facebooku i Instagramu te nam predlaže cure na Tinderu. Prilagođava i karte našem okruženju te našim liječnicima pomaže pretpostaviti od čega bolujete. Uskoro će raditi i više toga.

Umjetna inteligencija više nije budućnost, nego sadašnjost. Na svakom od nas je da se zapita: ‘Imam li pravo ne znati kako funkcionira svijet oko mene?’. Ako je odgovor ‘ne’, ‘Elements of AI’ tečaj je za vas.

P. S. E da, u ponudi je i napredniji tečaj, samo što nije na hrvatskom. Preveden je na engleski, nije na finskom, ne brinite. Plus, na kraju Elementsa dobit ćete dobar popis literature za daljnje istraživanje.