Pretraga

Samo želimo povratak na staro: Tri stvari bez kojih studentski život nije studentski

A- A+

Teška godina je iza nas, gotovo da nema katastrofe koja se nije dogodila u 2020. godini. Stoga su očekivanja za ovu godinu ustvari vrlo niska – da bismo ju klasificirali kao dobrom, potrebno je samo da ne bude užasna kao što je bila prošla. Najviše bi nas obradovala kada bi samo bila – normalna.

Restoran u Studentskom centru Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Gotovo da i ne postoji osoba koju prošla godina nije na neki način osobno povrijedila. Većina nas je zato puna pouzdanja u novo okretanje Zemlje oko Sunca – nešto dobro se mora dogoditi. Teško je tako i studentima, kojima je život postao neprepoznatljiv. Umjesto odlaska na faks i kava s kolegama, većinu vremena provodimo ispred ekrana.

I dok je nekada svima najgore bilo znati da imaju predavanje u ponedjeljak ujutro u osam, gotovo pa sam sigurna da bi sada svi rado pristali na to, ako bi to značilo da je online nastava gotova priča. Općenito je narušen studentski ritam života i ne zna se kome je teže – onima koji znaju kako studiranje inače izgleda, ili onima koji nisu ni doživjeli studentsko iskustvo, pa se pitaju hoće li ikada?

Studentski period ne traje zauvijek i jedna generacija je već nažalost ispraćena online. Nitko ne zna reći koliko će dugo trajati još ova situacija niti hoćemo li se ikad zaista vratiti na prijašnje stanje, no jedno je sigurno – studentima sljedeće stvari nedostaju.

Odlazak u menzu

Bilo da ste išli u menzu u pauzi između predavanja ili prije izlaska vikendom, menze su uvijek bile mjesto okupljanja i druženja. Čak i da krenete sami, velike su šanse da ćete putem naići na nekoga koga znate, ili da ćete upoznati neke nove ljude. Samostalni odlasci u menzu su ionako rijetki, a i osim toga – kada je prije u menzi bilo dovoljno mjesta da sjedite u potpunosti sami?

Prije nije bilo vremenskog ograničenja niti toga da za stolom smiju sjediti samo dvije osobe – plandovanja bi se znala i oduljiti, a ako nije bilo gužva, išlo se ponovno čekati red i po nove porcije. Nisu ni sada pravila u menzama toliko stroga, no daleko je to od opuštenosti koja je bila prisutna prije samo godinu dana.

Izdvojeni članak

Pitali smo studente – kako izgleda dejt sad kada je sve zatvoreno?

Studentska srijeda

Što je studentski život bez spontanih izlazaka usred ispitnih rokova? Apsolutno ništa. Šalu na stranu, teško je za zamisliti da bi nekome mladost mogla proći bez izlazaka. Studentsko vrijeme je posljednje kada je prihvatljivo dane provoditi spavajući, a noći u izlascima, ali i posljednje dok još uvijek imate snage za to.

Vrijeme je to upoznavanja, zaljubljivanja i stvaranja uspomena koje ćete jednog dana prepričavati svojoj djeci i unucima. Mladost se snašla pa se sada sve to događa u online svijetu, no bilo bi lijepo kada bismo se mogli vratiti neprospavanim noćima koje provodimo u noćnom klubu.

Nastava

Rijetko kome online nastava odgovara i to iz nekoliko razloga – većina profesora nije spremna za ovaj oblik nastave, kao ni većina studenata. Stabilna internetska veza i dovoljno jako računalo su nažalost luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti. Uz to, dosta je naporno sate provoditi pred laptopom. Nije tu samo riječ o predavanjima, već i o pripremama za ista.

Povrh svega, kvaliteta nastava se drastično srozala. Nekima to možda odgovara, no većini ne. Profesori svakako pretjeruju sa zahtjevima pri pisanju online ispita i kolokvija pa dolazi do snižavanja ocjena, a problem je i što preneseno znanje nije na razini. Više-manje za ocjene, riječ je o znanju koje će jednog dana biti potrebno upotrijebiti u praksi. I što onda?

Samo želimo povratak na staro: Tri stvari bez kojih studentski život nije studentski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap