Pretraga

Sveučilište u Zagrebu

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

www.fsb.hr

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) najstariji je i najveći od strojarskih fakulteta u Hrvatskoj. Od organizacije prve nastave 1919. godine u okviru Kraljevske visoke tehničke škole, studij Strojarstvo i studij Brodogradnja, a od 1995. i studij Zrakoplovstvo, svojim su sadržajem uvijek bili suvremeni zahvaljujući uspješnoj sintezi temeljnih te općih i stručnih znanja.

Fakultet aktivno prati razvoj industrije i znanosti u područja konstrukcije, materijala, energetike, automatizacije, proizvodnje i organizacije. Studiji agilno odgovaraju na izazove i napretke u industriji i tehnologiji te time čine nastavni program usporedivim s programima istorodnih studija na uglednim europskim učilištima. Fakultet je među vodećim tehničkim visokim učilištima u zemlji, a diploma je prepoznata diljem Europe te mladim inženjerima donosi veliku mogućnost zapošljavanja nakon završetka sveučilišnih studija.

Prednosti studiranja na jednom od četiri prijediplomska i diplomska studija Fakulteta su brojne:

 • Studenti imaju priliku učiti i raditi na laboratorijskoj opremi 54 laboratorija FSB-a koji su u zadnjih desetak godina opremljeni vrhunskom opremom iz europskih sredstava kroz provedbu više od 150 znanstvenih projekata.
 • Kroz terensku nastavu studenti imaju priliku posjetiti industrijska postrojenja u Hrvatskoj i inozemstvu.
 • Obveznu industrijsku praksu studenti odrađuju u postrojenjima i uredima brojnih partnera FSB-a iz Hrvatske i inozemne industrije.
 • Fakultet redovno organizira Dane karijera kroz koje dovodi poslodavce na Fakultet i pruža im priliku da se predstave studentima, svojim budućim kolegama. Odaziv je izvrstan budući da su mladi inženjeri vrlo traženi i prepoznati kao kvalitetni kadar na tržištu rada.
 • Nastavnici se kontinuirano usavršavaju i prate napretke znanosti i industrije kroz znanstvene projekte i suradnju s industrijom te prenose svoje znanje studentima.
 • Na Fakultetu je aktivno preko deset studentskih udruga kroz koje studenti u dobrom društvu praktično primjenjuju temeljna i stručna znanja te rade na na razvoju novih proizvoda i inovacijama.
 • Studenti imaju priliku studirati u inozemstvu kroz programe međunarodne razmjene.

Prijediplomski i diplomski studiji

Četiri prijediplomska sveučilišna studija u trajanju od tri godine te istoimeni diplomski sveučilišni studiji u trajanju od dvije godine su studiji Strojarstvo, Mehatronika i robotika, Brodogradnja te Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika.

Strojarstvo:
Na studiju Strojarstvo obrazuju se stručnjaci za rad na razvoju, konstruiranju, gradnji, uporabi i održavanju postrojenja, strojeva, alata, uređaja i ostale opreme te projektiranju i upravljanju toplinskih, energetskih i proizvodnih procesa. Studij svojim opsegom i sadržajem osposobljava studente za visokostručni rad u strojarstvu i tehničkim disciplinama, od dizajna do proizvodnje i održavanja proizvoda, pokrivajući sve aspekte ljudskog djelovanja u tome području. Pored vrhunskoga temeljnog obrazovanja, u zadnjoj godini prijediplomskog studija omogućuje se studentima slobodan izbor između 10 usmjerenja i brojnih izbornih predmeta. Različita područja usmjeravanja imaju za cilj pomoći studentu u odabiru nastavka studiranja na jednome od 12 smjerova diplomskoga studija, odnosno studentu daju uvid u brojne specifičnosti tehničkoga područja pripremajuća ga za suvremenog inženjera.

Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika:
Na studiju Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika obrađuju se sve glavne teme obrazovanja suvremenih inženjera u području, od materijala, tehnoloških procesa i održavanja, do dizajna mehaničkih konstrukcija i pogonskih agregata, fizike atmosferskog i orbitalnog leta te projektiranja letjelica i besposadnih sustava. Studenti kroz studij stječu kvalifikacije kojima će biti spremni odgovoriti na izazove sofisticiranog područja zrakoplovnog inženjerstva za rad i poslove održavanja konstrukcije i opreme zrakoplova i helikoptera kao i za njihove modifikacije, projektiranje i dokumentaciju. Pored toga studij je usmjeren na sve prisutnije izazove u području svemirske tehnike.

Brodogradnja:
Na studiju Brodogradnja obrazuju se budući stručnjaci koji mogu obavljati poslove iz područja brodogradnje i pomorskih tehnologija kao što su projektiranje, izgradnja, opremanje i održavanje različitih vrsta brodova i pomorskih objekata primjenom suvremenih znanja i tehnologija. Najnovija laboratorijska infrastruktura, jedinstvena u Hrvatskoj, omogućava nadopunu i potvrdu stečenih teorijskih znanja kroz praktični laboratorijski rad. Brojni izborni kolegiji omogućuju studentima specijalizaciju u željeno područje struke.

Mehatronika i robotika:
Studij Mehatronika i robotika nudi integrirana znanja iz strojarstva, elektrotehnike i elektronike, informatike i upravljanja, potrebna za projektiranje, izgradnju i održavanje proizvoda 21. stoljeća. Studij je orijentiran tehnologijama budućnosti kao što su roboti, automatika, računalna inteligencija, strojni vid, električna i autonomna vozila, bioinspirirani sustavi, računalne mreže, autonomni sustavi itd. Pored teorijskih spoznaja nudi se i praktični rad u bogato opremljenim laboratorijima. Tijekom studija studenti stječu kompetencije koje im omogućuju laku zapošljivost u širokom spektru poslova i tvrtki, te nastavak obrazovanja potreban zbog brzog znanstveno-tehnološkog i gospodarskog razvoja.

Zajednički studiji s drugim fakultetima

Studij Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori:
Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu zajednički provode prijediplomski sveučilišni studij Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori u Šibeniku u trajanju tri godine. Prva godina je zajednička, a u drugoj je moguće odabrati jedno od usmjerenja: Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost i Obnovljivi izvori energije. Studij je usmjeren na učenje o najnovijim tehnologijama koje su potrebne kako bismo razvili obnovljive izvore energije i postigli energetsku učinkovitost. Na njemu predaje oko 40 FER-ovih i FSB-ovih nastavnika, Budući da studij izvodi Sveučilište u Zagrebu, studenti imaju sva prava koja imaju ostali zagrebački studenti. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Vojni sveučilišni programi Sveučilišta u Zagrebu:
Za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske, Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je prijediplomske i diplomske sveučilišne studijske programe Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje. S drugim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, FSB sudjeluje o provedbi nastave. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Poslijediplomski studiji

Fakultet strojarstva i brodogradnje izvodi dva poslijediplomska studija iz područja tehničkih znanosti:

Doktorski studij Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija Fakultet izvodi zajedno s Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu po smjerovima koja pripadaju sljedećim znanstvenim poljima: strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, raketna i svemirska tehnika, metalurgija, temeljne tehničke znanosti. Studij traje 6 semestara i nakon njegova završetka stječe se akademski naziv doktor / doktorica znanosti u području tehničkih znanosti (dr. sc. tech.).

Sveučilišni specijalistički studij Strojarstvo i brodogradnja dio je koncepta cjeloživotnog obrazovanja, s kojim se povećavaju stručna znanja, vještine i kompetencije.
Izvodi se po područjima specijalizacije i traje 2 semestra. Po završetku studija stječe se akademski naziv specijalist / specijalistica strojarstva i brodogradnje (spec. mech. et nav. arch.).

Upisne kvote za četiri preddiplomska studija Fakulteta:

 • Strojarstvo – 375
 • Brodogradnja – 45
 • Zrakoplovno inženjerstvo i svemirska tehnika – 30
 • Mehatronika i robotika – 60

Rang-liste prijavljenih kandidata za upis na sve prijediplomske studijske programe sastavljaju se prema sljedećem sustavu bodovanja:

 • Na temelju uspjeha u srednjoj školi do 400 bodova
 • Na temelju položenih ispita na državnoj maturi
  • Matematika (viša razina) do 400 bodova
  • Fizika ili Kemija do 150 bodova. Fizika i Kemija nisu uvjet za upis na studij, ali predmet donosi bodove ako je položen na državnoj maturi. Ako je kandidat položio oba predmeta, bodovi se računaju za onaj predmet iz kojega je kandidat ostvario bolji uspjeh.
 • Na temelju dodatnih učenikovih postignuća do maksimalno 50 bodova
  • po pet dodatnih bodova za svaku ocjenu izvrstan iz predmeta Matematika, Fizika i Kemija u svakom razredu srednje škole, ukupno do 40 bodova
  • po pet dodatnih bodova za ostvareni plasman od 1. do 3. mjesta na državnim natjecanjima u tehničkom području strojarstva i brodogradnje pod pokroviteljstvom ASO-a/MZO-a (tehnička mehanika, strojarske konstrukcije, CAD dizajniranje računalom), ukupno do 20 bodova
 • Izravan upis (1000 bodova) ostvaruje se za:
  • osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima u Republici Hrvatskoj iz predmeta Matematika, Fizika i Kemija
  • sudjelovanje na međunarodnim olimpijadama iz predmeta Matematika, Fizika i Kemija
 • Ne dodjeljuju se bodovi na temelju provjere posebnih sposobnosti.

Pravo upisa nema kandidat koji studira ili je studirao na studijskom programu strojarstva, brodogradnje, zrakoplovnog inženjerstva ili mehatronike i robotike na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Kandidati koji su četverogodišnje srednje obrazovanje završili u Republici Hrvatskoj prije 2010. godine ili izvan RH obvezni su polagati ispite državne mature.

Istražite Fakultet kroz društvene mreže:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

Izračun bodova za upis na fakultet na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!