Pretraga

Srednjoškolci osmislili aplikaciju koja će smanjiti broj prometnih nesreća

A- A+

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin, Petar Benko i Marko Štefulj čine tim Traffic Safety System, a osmislili su aplikaciju čiji je primarni zadatak povećanje sigurnosti svih sudionika u kopnenom prometu. Svoj su projekt predstavili na Ideji godine i tako ušli u deset najboljih timova ovogodišnjeg natjecanja.

Ideja godine 2016/Foto: Ivan Božić/Srednja.hr

Dečki su primijetili kako svakodnevno susreću ljude koji ne skidaju pogled s mobitela, često usput noseći slušalice u ušima. Oni tako potpuno bezbrižno i pomalo već rutinski hodaju do škole, fakulteta ili posla. Na žalost većina takvih bezbrižnih ostaje zaokupljena svojim svijetom i ne primjećuje svijet oko sebe.

Putem GPS-a prate se korisnici i dobivaju upozorenja o raznim preprekama

Na ideju za aplikaciju su došli kada su krenuli u autoškolu.

– Navršili smo 18 i krenuli na vozački i zamijetili razne probleme u prometu, kaže nam Marko.

Njihova bi aplikacija imala značajnu ulogu u sprječavanju prometnih nesreća. Pomoću GPS uređaja pratili bi kretanje vozila te korisnicima slali određena upozorenja.

– Aplikacija bi putem GPS-a pratila korisnike i davala im razna upozorenja, na primjer ograničenja brzina kod škola i vrtića jer je tamo svaki metar bitan prilikom zaustavljanja, objašnjava nam Marko.

Aplikacija bi bila od pomoći i pješacima, primjerice, onima koji slušaju glazbu kada hodaju kod pješačkih bi se i pružnih prijelaza te raskrižja glazba automatski stišavala i time bi se povećala njihova pozornost.

Čitava se aplikacija sastoji od osnovnog i dodatnog paketa koji uključuju: Upozorenje na pružne prijelaze, Upozorenje na ograničenja brzina kod vrtića i škola, mogućnost Spašavanje života, kojom bi drugi korisnici aplikacije u slučaju nesreće, a prije hitnih služba unesrećenima mogli priskočiti u pomoć, mogućnost Sigurna vožnja koja sprječava korištenje mobitela i stišava glazbu, Medical ID u koji bi upisali svoje osnovne medicinske podatke, upozorenje Prekoračenje brzine, SOS Call, Roditeljski nadzor te opcija Prvi koraci kojom bi se pratilo ponašanje najmlađih i novih vozača.

Istraživanjem tržišta došli su do zaključka kako je takva aplikacija rijetka, te bi njihova bila unikat, a marketing bi usmjerili prema automobilističkoj industriji i fizičkim osobama.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Finalisti Ideje godine posjetili dvije hrvatske tvrtke svjetskog glasa

Natjecanje Ideja godine kao odskočna daska

Za Ideju godine čili su od profesorice i odlučili su se prijaviti jer smatraju da se radi o korisnom natjecanju koje bi preporučili i svim svojim vršnjacima s dobrim idejama.

– Željeli smo se upustiti u neke nove avanture, pa smo odlučili pokušati s Idejom godine, kaže Marko, a Petar dodaje kako su za Ideju godine čuli od profesorice Ane Marketin-Sedlar, koja im je ujedno i mentorica.

Na aplikaciji planiraju nastaviti raditi, ukoliko sakupe dovoljna financijska sredstva, a za sada na umu nemaju nove projekte jer se isključivo žele fokusirati na ovaj. Vjerujemo da su im i dodatni poticaj bili pozitivni komentari žirija Ideje godine.

– Tema je jako zanimljiva i na tome se aktivno radi u svijetu. Ako tu uspijete napraviti nešto zanimljivo, sigurno ćete se istaknuti i postati interesantni mnogim budućim poslodavcima, komentirao je član žirija Aco Momčilović iz tvrtke Rimac Automobili.

Kako točno izgleda njihov projekt, pogledajte u videu s ovogodišnje Ideje godine.