Pretraga

AFC Universitas je futsal senzacija: Amaterski klub kojeg čine isljučivo studenti izborio zahtjevnu prvu ligu

A- A+

Samo prije dvije sezone, Akademski futsal club Universitas bio je u povojima nastupajući u županijskoj ligi, kao klub koji je nastao mahom od futsal reprezentativaca Sveučilišta u Splitu, a već danas će imati svoj premijerni nastup u prvoj futsal ligi Hrvatske, gdje će snage odmjeriti s Uspinjačom. Vođeni sloganom ‘samo viruj’, a potaknuti dobrim rezultatima na studentskoj razini, odlučili su se iskoračiti na viši natjecateljski nivo što se do sada pokazalo izvrsnom odlukom.

foto: AFC Universitas

Ovaj amaterski sveučilišni klub, čine mahom studenti Sveučilišta u Splitu od kojih dvojica spremaju doktorat te alumnija, koji su već diplomirali na ovom Sveučilištu. Nimalo izennađujuće najviše igrača studira na splitskom KiF-u, ali ima ih i na FESB-u, Ekonomiji, Odjelu za studije mora i Odjelu za zdravstvene studije, dok su u rosteru i tri alumnija s Pomorskog fakulteta. ‘Uljez’ u ekipi je Marin Roguljić, koji je inače splitsko dite, ali trenutno studira na RGNF-u u Zagrebu.

S obzirom da se u ekipi nalazi niz ‘loptačkih bisera’ , iz kluba nam objašnjavaju da će ih u svojim redovima pokušati zadržati dodjelom stipendija.

No, počnimo od početka, kroz iskustva razmišljanja koja nam daju iz AFC-a Universitas.

Želja nam je pokrenuti opći studentski sportski pokret, a rezultatski što bude

Izdvojeni članak
futsal unisport

Hrvatski studenti razmontirali ‘Švabe’ na Svjetskom sveučilišnom futsal prvenstvu

S obzirom na već spomenuti brzi progres kluba, od nastupa u Splitsko-dalmatinskoj županijskoj ligi u sezoni 2016./2017. pa do plasmana u prvu ligu gdje će danas imati premijerni ogled, zanimalo nas je kakve su ambicije kluba bile u počecima te jesu li aspiracije sada porasle.

– Sve naše ambicije, ideje i duh su se očitovali u našem spontano nastalom sloganu “samo viruj”. Krenuli smo bez velikih ambicija i sa željom da hrvatskoj sportskoj javnosti pokažemo i dokažemo kvalitetu koju studentski sport ima i nudi. Vjerovali smo da studenti (jednako kao što je odavno slučaj u svijetu) imaju što ponuditi i pokazati na natjecateljskoj razini te da je sazrelo vrijeme da u Hrvatskoj postoji sveučilišni klub koji je faktor na najvišoj razini. Zapravo, dugoročna ideja je bila sve ono pozitivno iz UniSport sveučilišnih liga dovesti na parkete nacionalnog sportskog sustava. U tome svemu se razvila jedna snažna emocija i povezanost svih nas uključenih i stvari su se događale same od sebe – nekada tolikom brzinom da ih nismo mogli pratiti. Prva godina – vrh treće lige, druga godina – osvajanje najjače druge lige (2. HMNL – JUG) te cjelokupne 2. HMNL i sada nastup u najvišem rangu nacionalnog futsala. Aspiracije su sve to vrijeme ostale jednake – dajemo sve od sebe, želimo pokrenuti opći studentski sportski pokret, a rezultatski što bude – bit će, odgovaraju nam iz kluba.

foto: AFC Universitas

Brucoši atento – vrata AFCU-a su i vama otvorena

Izdvojeni članak

Hrvatska ima sveučilišne nogometne prvake: Na europskim igrama studenti iz Splita pokorili konkurenciju

Ovaj tjedan je počela nova akademska godina, što znači da je na fakultete pridošla još jedna generacija studenata. Stoga smo Splićane upitali jesu li već provjerili ima li u ‘brucoškim’ redovima novih futsal mađioničara te kako uopće prave selekciju za momčad.

– Generalno je futsal u Splitu jako popularan sport u kojem se igra jako puno različitih liga i turnira, tako da se ta populacija dosta dobro poznaje i manje-više se zna tko je kakav igrač. Nama kao klubu je glavni poligon za regrutaciju naša UniSport ST futsal liga između splitskih fakulteta, gdje svoj fokus primarno postavljamo na brucoše, studente iz drugih sredina, koji su na razini Splita do tada bili (za nas) futsal nepoznanice. U tom procesu, nazovimo “skautiranja”, ako netko pokaže potencijal, regrutiramo ga u svoje redove. S druge strane, svaki zainteresirani student ima priliku samoinicijativno “poslati svoj sportski životopis” i izravno se obratiti klubu pa sukladno svojoj razini kvalitete sportske izvedbe, koju zahtjeva 1 HMNL, s vremenom zaslužiti svoju priliku. Svakako našu primarnu bazu u cijelom tom procesu čini naša sveučilišna UniSport liga. Primjerice, neka od naših pojačanja za ovu sezonu su bili kolega student Jure Trivković i brucoš Marijan Tunjić, predstavljaju nam iz Universitasa svoje nove akvizicije.

Universitas igrao najgledaniju utakmicu druge lige u povijesti

Kolika je popularnost futsala u Splitu govori podatak da je u ne tako davnoj prošlosti, u prvoj ligi sudjelovalo tri pa i četiri kluba iz Grada pod Marjanom. Sada se broj sveo na dvije momčadi, među kojima je dakle i Universitas, no publike željne kvalitetnog futsala nije ništa manje.

Potvrđuju nam to i iz ovog sveučilišnog kluba, koji je vrlo brzo stekao veliki broj simpatizera.

– Da budemo krajnje iskreni i pošteni – ali pitanje publike je i nas same začudilo. Naime, iz kola u kolo tijekom našeg nastupa u 2. HMNL, broj zainteresiranih – kako promatrača, tako i publike iz kojih su se razvili i svojevrsni navijači – konstantno je rastao. Primjerice, na domaćoj utakmici s našim najvećim sportskim rivalom – MNK Olmissum iz Omiša – uspjeli smo napuniti tribine dvorane Gripe (to je ujedno i najgledanija utakmica u povijesti 2. HMNL – kako smo naknadno dobili informaciju). Sigurno da je među njima ogroman broj futsal zaljubljenika, koji su došli provjeriti i uvjeriti se na svoje oči tko su ti studenti i što oni nude, no, u tom procesu vjerujemo kako smo pobrali brojne simpatije te da su nas brojni nastavili pratiti. Nadamo se da će tako biti i kroz 1. HMNL, a osobita nam je želja da na tribinama bude što veći broj kolega studenata, koji dolaze pratiti i bodriti istinski svoj klub, iskazuju nade i očekivanja iz Universitasa.

U planu nam je stipendiranje naših igrača

Izdvojeni članak

Nije išlo protiv Brazila: Srednjoškolci iz Pule drugi na svijetu u futsalu

Hrvatsko futsal tržište nije veliko, no dovoljno je da se i tu može uočiti procjep između klubova koji svoje  igrače mogu držati na profesionalnoj razini i onih koji rezultate postižu nekim gerilskim putem.

AFC Universitas svakako spada u ovu drugu skupinu pa smo na kraju upitali predstavnike ovog kluba imaju li neki plan za zadržavanje najboljih pojedinaca u svojim redovima, ili će se pouzdati u veliki bazen igrača koje mogu povući sa sveučilišnih natjecanja.

– Mi svojim igračima nudimo mentorski sustav školovanja i izgradnje, a u planu nam je stipendiranje naših igrača prvenstveno kroz njihovo obrazovanje – smještaj, prehrana, akademski i sportski razvoj. S obzirom na to kako je futsal polu-profesionalni sport, smatramo da time možemo biti konkurentni na tržištu, a pogotovo ako se radi o razumnim pojedincima, koji realno gledaju u svoju dugoročnu životnu budućnost (kojoj je obrazovanje fokus), a upravo takve momke mi želimo i trebamo. Ne bojimo se tržišta na taj način, jer s jedne strane imamo sustav stipendiranja, obrazovanja i razvoja, a s druge strane imamo sasvim drugačiju “priču” i način poimanja kluba, jer mi smo studentski i sveučilišni klub. U kontekstu čistog volonterizma, u našem klubu možemo govoriti isključivo o aspektu samog rada oko kluba u područjima koji klub drže na nogama, a tu se misli na sve ono što nije teren. S druge strane, tržišni aspekt kluba prema igračima se odnosi na stipendijski sustav za koji mislimo kako je vrlo relevantan te može biti itekako konkurentan na futsal tržištu, na kraju nam ističu iz kluba.

AFC Universitas je futsal senzacija: Amaterski klub kojeg čine isljučivo studenti izborio zahtjevnu prvu ligu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap