Pretraga

Dragi maturanti, NCVVO vas je prevario: Promijenili su rješenja iz Biologije kako ne bi priznali svoju pogrešku

A- A+

Nakon poništenja zadatka na maturi iz Biologije zbog toga što se u njemu našlo gradivo za koje u katalogu izričito stoji da se ne mora pamtiti, novi problem s ispitom iz tog predmeta. Po objavi rješenja zadataka, maturanti su primijetili da uz 27. zadatak kao točan odgovor stoji zapravo neispravan. Bez ikakve obavijesti ili isprike, NCVVO je naknadno izmijenio službeni dokument s rješenjima zadataka iz kojega proizlazi kako su maturanti bili u pravu.

Screenshot: Ispitna knjižica 1 Biologija

Najprije se u ispitu mature iz Biologije pronašlo gradivo za koje je u katalogu izričito navedeno da se ne mora pamtiti. Taj zadatak je poništen i odlukom ravnateljice NCVVO-a svima je priznat jedan bod.

Izdvojeni članak

NCVVO donio odluku o spornom pitanju iz Biologije, koje prema ispitnom katalogu nije trebalo biti u testu

Nova bura oko ispita mature iz tog predmeta digla se po objavi rješenja, svega 48 sati nakon ispita. U zadatku pod rednim brojem 27. bio je prikazan graf s ovisnošću pH vrijednosti krvi o broju udisaja u minuti. Maturanti su morali odgovoriti na pitanje ‘Koja krivulja prikazuje ispravnu promjenu pH vrijednosti krvi, ako se smanjuje broj udisaja u minuti?’

Ispravan odgovor na ovo pitanje je  A) krivulja E jer se koncentracija H+ iona povećava smanjivanjem broja udisaja u minuti. No, NCVVO je kao točan odgovor prvotno naveo C) krivulja F jer se koncentracija H+ iona povećava smanjivanjem broja udisaja u minuti.

Naime, oni koji su pažljivo pročitali zadatak, shvatili su da je pitanje bilo što se događa kada broj udisaja u minuti pada, a smanjenje broja udisaja na ovom grafu pada s desna na lijevo pa bi se on u tom smjeru i trebao iščitavati. Gledajući s lijeva na desno, krivulja E pada, a F raste.

Kako doznajemo od samih maturanata, nekolicina njih zbog ovog je pitanja u NCVVO uputila žalbu, da bi Centar, bez ikakve obavijesti za preko šest tisuća pristupnika koji su pisali ovaj predmet, izmijenio službeni dokument s rješenjima. Kao točan odgovor na 27. pitanje sada više ne stoji odgovor C, već A.

Screenshot starog i novog dokumenta s točnim odgovorima

Da je do izmjene dokumenta došlo vidljivo je i po datumima u samoj mapi. Ispit iz Biologije pisao se 12. lipnja, a prvotna rješenja bila su po pravilima objavljena 48 sati nakon, 14. lipnja. Samo dan poslije, 15. lipnja, osvanuli su novi dokumenti.

Screenshot mape u kojoj se nalaze preuzeti dokumenti

Podsjetimo, na identičan je način, bez ikakve obavijesti ili isprike NCVVO-a, prošle godine izmijenjen dokument s rješenjima iz Matematike. Baš kao i tada i danas se brojni pristupnici pitaju kako bi se sporni zadatak bodovao da sami nisu primijetili grešku i žalili se.

Nova rješenja zadataka i same zadatke iz Biologije s ovogodišnjeg ispita možete vidjeti u dokumentima koji slijede.

______________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

[scribd id=381781188 key=key-kM7qHHzuUKrOKAgzFcUH mode=scroll]

[scribd id=381781221 key=key-iRpg5eMLdHcMCS346Y3V mode=scroll]

[scribd id=381897327 key=key-NKCI4PLTg1EU3SevxWzI mode=scroll]

[scribd id=381897350 key=key-O5DWibtIstdJAHjIP1cA mode=scroll]