Pretraga

Izašla su rješenja mature iz Hrvatskog, provjerite kako ste trebali riješiti svaki zadatak

A- A+

Oko 2.700 učenika na jesenskom je roku državne mature prijavilo ispit iz Hrvatskog jezika. Prvi dio tog ispita, test iz jezika i književnosti, pisao se u ponedjeljak, a danas su objavljeni zadaci i rješenja s jesenskog roka.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

U utorak se na jesenskom roku državne mature polagao esej iz Hrvatskog jezika, a dan ranije i prvi dio tog ispita – test iz jezika i književnosti.

– Iskreno, ne sjećam se nekog baš teškog zadatka, ali su meni najveći problem stvarali zadaci u dijelu ispita iz jezika u kojima se trebalo odrediti koja je rečenica gramatički i značenjski točna. Za jesenski rok se nisam previše pripremala jer sam zapravo odlučila izaći samo da pokušam popraviti ocjene iz ljetnog roka s obzirom na to da izlazim na jesenski rok prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu, tako da si stvorim veće šanse za upad, rekla nam je nakon ispita maturantica Chiara.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je objavio zadatke i rješenja tog ispita, a možete ih vidjeti u dokumentima u nastavku (najprije se prikazuje sam ispit, a potom i ključevi za odgovore).

Test iz jezika i književnosti donosi 2/3 bodova na ispitu, a preostalu 1/3 donosi esej. Za ovu godinu prag prolaznosti na Hrvatskom iznosi 35% na obje razine, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Hrvatski – A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.72 MB]

Hrvatski – B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.87 MB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap