Pretraga

[Matura ’21] Prosječna ocjena lani je bila tek 2,96: Provjerite kako će izgledati ispit iz Glazbenog

A- A+

Jedan od predmeta koje na državnoj maturi piše najmanji broj pristupnika je Glazbena umjetnost. Prema podacima dostupnima u e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja, na ljetnom roku prošle godine ispitu je pristupilo 68 čija je prosječna ocjena bila 2,96.

Foto: srednja.hr

Prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispit mature iz Glazbene umjetnosti piše se 17. lipnja.

Ispit se sastoji od dva dijela

Prema ispitnom katalogu za taj predmet, prvom ispitnom cjelinom (teorija) ispituje se poznavanje glazbene teorije, primjerice, temeljnih glazbenih pojmova, glazbenih vrsta i oblika, glazbenih stilova te stvaralaštva poznatih skladatelja. Obrazovni ishodi, odnosno gradivo koje učenici moraju usvojiti da bi prošli ovaj dio ispita, popisani su glazbenim katalogom koji se nalazi pri dnu teksta, od sedme stranice.

U drugoj ispitnoj cjelini učenici trebaju analizirati glazbeni primjer. Tako pokazuju koliko su ovladali vještinom slušanja s razumijevanjem. Prilikom analize maturanti moraju pokazati primjenu temeljnih glazbenih pojmova, prepoznati i razlikovati sastavnice glazbenih djela, razlikovati glazbene stilove i prepoznati reprezentativnih skladba najistaknutijih skladatelja.

Prvi dio ispita koji se odnosni na poznavanje teorije sadrži 21 zadatak, a u analizi glazbenih primjera ih je ukupno 30. Ispit iz Glazbene umjetnosti traje 90 minuta bez stanke, od čega prva traje 20 minuta, a druga 70. Pristupnik u ispitu može ostvariti 100 bodova.

Savjeti za pripremu

Ispitnim katalogom savjetuje se kako pristupnici za pripremu trebaju pozorno slušati glazbene primjere i otkrivati njihove sastavnice i stilska obilježja. Trebali bi i uspoređivati različite glazbene primjere te otkrivati sličnosti i razlike među njima. Vježbati se za ovaj ispit može i tako da opisujete glazbene sastavnice djela te povezujete pojedina stilska razdoblja s tehnikama skladanja, glazbenim vrstama te istaknutim skladateljima i njihovim najznačajnijim skladbama.

Maturanti koji odluče pisati glazbeni trebaju prepoznati i razlikovati načine bilježenja glazbe, izgled i zvuk tradicijskih glazbala, glazbala simfonijskoga orkestra i glazbala specifičnih za pojedina stilska razdoblja. Uz to, morali bi poznavati glazbena obilježja pojedinih multimedijalnih glazbenih vrsta te prepoznati utjecaj razvoja tehnologije na glazbu tijekom povijesti.

Da bi uspješno riješio zadatke u ispitu, NCVVO kroz ispitni katalog savjetuje pristupnicima da:

• prouče sve sadržaje propisane ispitnim katalogom
• upoznaju relevantne materijale koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
• riješe provedene ispite
• slušati i analizirati glazbene primjere koji se mogu preuzeti ovdje.

Napomenimo za kraj kako je prošle godine prosječna postotna riješenost ispita iz Glazbenog bila između 51 i 60%, a prosječna ocjena na tom je predmetu bila 2,96. Prag za ocjenu dovoljan iznosio je 32% od ukupnog broja bodova.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Glazbene umjetnosti možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.43 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.