Pretraga

NCVVO objavio točne odgovore iz PiG-a: Evo kako ste trebali riješiti zadatak s kamatnom stopom

A- A+

Osim ispita iz Fizike, na državnoj se maturi u srijedu pisala i Politika i gospodarstvo, kojega je ove godine prijavilo ukupno 5.509 pristupnika. Kako su nam kazali neki od njih, ispit im je bio jednako težak ili nešto teži nego prošlogodišnji. Točna rješenja ovogodišnjeg ispita mature iz PiG-a već su objavljena.

Sjednica Sabora; screenshot, YouTube

– Od težih pitanja je npr. bilo ‘kako se zove kamatna stopa koju središnje banke naplaćuju poslovnim bankama za plasirane kredite?’. Nitko nije baš siguran kakva je to stopa. Nekima je bilo nejasno koji je tip političke kulture u Kini kada većina stanovništva ne zna što se događa na političkoj sceni, kazao nam je Domagoj, maturant iz Nove Gradiške koji smatra da je ispit bio teži nego prethodnih godina.

Inače, odgovor na ovo pitanje koje je Domagoj naveo glasi diskontna (kamatna) stopa ili eskontna (kamatna) stopa.

Općenito, probleme su im zadavali i vremenski rokovi definirani u zakonima ili ustavu, no načelno, naši sugovornici očekuju dobre ocjene.

Koji su se zadaci pojavili na ovogodišnjoj maturi iz PiG-a, možete provjeriti u dokumentu pri dnu teksta. Odmah ispod zadataka nalaze se i točni odgovori na pitanja. A prije no što zbrojite svoje bodove, radi orijentacije ‘bacite oko’ i na prošlogodišnje pragove prolaznosti.

________________________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

[scribd id=381848863 key=key-9vK2JICiX4n2gTbltp1h mode=scroll]

[scribd id=381848868 key=key-rrGABtRPuELMIVaB2lYk mode=scroll]

[scribd id=381848880 key=key-bsOMXwsfx4jThcgmAWXW mode=scroll]