Pretraga

Ovo pitanje s državne mature podiglo je lavinu reakcija: Možete li ga riješiti?

A- A+

Danas su stigli rezultati ispita iz biologije, o kojoj se dosta raspravljalo prethodnih dana. Naime,  za taj je predmet ove godine izrađen novi, moderniji, ispitni katalog, koji je potencirao više pitanja koja su zahtijevala logičko zaključivanje, a manje onih s isključivom reprodukcijom činjenica, što je ipak, manje ili više iznenadilo pristupnike maturi.

U svemu tome, jedno se pitanje osobito istaklo, što je potvrdila i glasna rasprava maturanata Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, koju smo u potrazi za dojmovima s testa posjetili u ponedjeljak.

Radilo se o sljedećem pitanju:

‘Istraživanja su dokazala da pelikani koji lete sami imaju veći broj otkucaja srca od pelikana koji lete u jatu. Jednom rečenicom objasnite zašto se pelikanima kada lete u skupinama smanjuje broj otkucaja srca?’

Razmislite o odgovoru pa provjerite rješenje ispod slike.

Točan odgovor glasi: pelikani koji lete u jatu manje su opterećeni.

Logika dolaska do odgovora mogla se pronaći i u biciklizmu, gdje se na dugometražnim utrkama i rutama, vozači namjerno smjenjuju na čelnoj poziciji, na kojoj su najveći udari vjetra, kako ne bi svo vrijeme bili izloženi maksimalnom opterećenju.