Preporuka: Nekoliko savjeta oko norijade koje vam nitko neće reći

Kraj školske godine za maturante je iza ugla. Za njih ovo je razdoblje ispunjeno mješavinom različitih emocija. Zadnji dani intenzivnog druženja s prijateljima iz razreda, opraštanje od profesora, napuštanje jednog važnog dijela vlastitog obrazovanja, svojevrsno odrastanje, odlazak na fakultet ili zapošljavanje itd., zasigurno predstavlja veliku prekretnicu u životu maturanta. Zato ne čudi što se zadnji dan škole već tradicionalno slavi u potpuno ludom duhu. Effectus – studij financije i pravo donosi nekoliko savjeta na koje bi svaki maturant trebao obratiti pozornost prije no što krene na norijadu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Potpuno ludo bude u Zagrebu, gdje se na norijadi okupi oko 7.000 maturanata. Već tradicionalno, svojom povorkom zablokiraju glavne prometnice grada kako bi došli do Bundeka gdje ih očekuje dobra zabava na koncertu. Neke od prijašnjih proslava možete pogledati na linku.

Ipak, svake godine svjedočimo manjim ili većim incidentima o kojima onda govori cijela država, a koji za pojedince koji sudjeluju u njima zasigurno ne ostaju u tako lijepo sjećanju. Zato vam, u suradnji s Effectus – studij financije i pravo, donosimo nekoliko savjeta oko kodeksa ponašanja na norijadi, koji će ti pomoći u kriznim situacijama tijekom tog dana.

  1. Pij puno vode. Kraj je petog mjeseca i, budimo realni, vruće je. Da, znamo da ćeš se osigurati i da nećeš biti žedan točno taj dan, ali pij vodu! Tako ćeš ostati hidratiziran, neće ti nedostajati kisika u tijelu, i sutradan će ti biti lakše, vjeruj nam!
  2. Doručkuj. Znamo da je taj dan dosta aktivan i ispunjen različitim zdravim i nezdravim pićima, a kako bi bio spreman za to, unesi dozu energije ujutro. Također, osiguraj si barem još jedan veliki obrok tijekom tog dana, kako bi ostao jak tijekom cijelog dana.
  3. Pazi što pričaš. Vidjet ćeš jako puno ljudi i bit ćete skupa cijeli dan. Ne znaš tko su oni ni kakvih su stajališta i svakako ne znaš kako će reagirati na neku glupost koja će možda izaći iz tvojih usta. Zato, da bi izbjegao fizičke nasrtaje i/ili ozljede, pripazi!
  4. Samo legalno. Ok, ok, punoljetan si, možeš kupiti alkohol u dućanu. Ali nemoj nositi sa sobom nešto što ne možeš kupiti u dućanu. Ne želiš provesti baš taj dan na policiji, sigurni smo!
  5. Ako se unerediš, odi doma i nemoj objavljivat uneređene sadržaje. Jednog dana ćeš morat pronaći posao, a Googlajući tvoje ime, budući poslodavci mogu svašta pronaći. Stoga, budi pametan i ako postane grdo, radije odi doma. Misli o svojoj budućnosti!

Ovih pet savjeta sigurno možeš zapamtiti, a ako ne, srednja.hr i Effectus – studij financije i pravo će uvijek biti tu negdje da te podsjete. Norijada će ti možda biti najljepši dan u životu do tada i nemoj si to uništiti!

Odgovori