Pretraga

Studenti ovog visokog učilišta već tijekom studiranja počinju graditi svoje karijere. Evo u čemu je tajna

A- A+

Studij Multimedijskog računarstva na Visokom učilištu Algebra studente priprema za veoma dinamičnu karijeru koja će u budućnosti biti sve traženija. Za to se studente priprema od početka studiranja zahvaljujući brojnim partnerima ovog visokog učilišta. Mnogi studenti već na početnim godinama studija pronađu svoje zanimanje iz snova u vrhunskim digitalnim agencijama. Jedan od njih je i Ivan koji je svoj ugovor na neodređeno potpisao s agencijom Drap na drugoj godini studija. U intervjuu s njime i direktorom Drap-a donosimo odgovore na pitanja poput što poslodavci traže od studenata multimedijskog računarstva, kao i koliko studij priprema studente za rad u praksi.

Ivan Begović student je 3. godine studija Multimedijskog računarstva na Visokom učilištu Algebra. Kao i velik broj studenata Algebre, počeo je raditi već na drugoj godini studija i to u digitalnoj agenciji Drap. Nakon jednomjesečne prakse otvorila mu se prilika za ugovor na neodređeno vrijeme. Od tada radi kao front end developer  te procjenjuje kako je dosad sudjelovao na izradi dvadesetak produkcijskih web aplikacija i stranica.

Direktor digitalne agencije Drap, Davor Runje, kaže kako su Ivana odabrali sami programeri koji su željeli s njime nastaviti raditi. Razgovarali smo s Ivanom i Davorom kako bismo s obje strane saznali što studenti dobivaju tijekom prakse u Drapu u pogledu znanja i iskustva, kako im u tome pomaže dosadašnji studij te što poslodavci u agencijama poput Drapa očekuju od studenata koji im dolaze s Visokog učilišta Algebra.

Ivane, kako je došlo do odluke da upišeš studij na Visokom učilištu Algebra i zašto si odabrao baš ovaj studij?

Ivan Begović: Studij na Algebri upisao sam nakon što sam se pomalo počeo baviti programiranjem. S vremenom sam odlučio da bih se volio više profilirati u tome, pa i dobiti akademsku titulu na kraju obrazovanja. Želio sam da mi to bude temelj na kojem ću moći graditi svoju daljnju karijeru, a Algebra mi se učinila kao najlogičniji odabir – i nisam požalio!

Studij multimedijskog računarstva odabrao sam zato što se radilo o kombinaciji programiranja i dizajna, editiranja videa i sličnih elemenata. Ovo što danas radim u Drapu, a to je front end development je točno to. Moj posao u Drapu, kada pogledamo potrebna znanja i tehnologije u vrlo velikoj je mjeri pokriven znanjima sa studija.

Davore, zašto volite davati priliku studentima primijenjenog računarstva u obliku prakse, a često i kasnijeg zapošljavanja u Drapu?

Davor Runje: Jako volimo raditi nove i eksperimentalne stvari. Studenti na praksi često nisu preopterećeni tekućim poslovima i projektima pa mogu “zgrabiti” neki novi projekt. Upravo kod našeg kolege Ivana Begovića, studenta Visokog učilišta Algebra bio je slučaj da nam je došao u trenutku kada smo počeli puno raditi na machine learningu, deep learningu i zapravo smo ga od web programera “pretvorili” u stručnjaka kojem je prvi alat TensorFlow. Imali smo veliku sreću da smo našli nekoga tko je izuzetno dobar ne samo u shvaćanju stvari i učenju, već i u prenošenju stvari dalje i obrazovanju drugih.

Kada uzmete nekog studenta na praksu, koliko ga je još potrebno educirati s vaše strane?

Davor Runje: Nisu svi studenti uvijek odmah spremni za potpunu produkcijsku razinu rada, ali kada to usporedim s vremenom dok sam ja studirao, vidim da se posljednjih godina ovdje dogodio dosta velik pomak, na svim fakultetima, a pogotovo na Algebri. Studenti izlaze s konkretnim skupom vještina s kojima odmah mogu početi raditi nešto konkretno. Već je to dobar početak i puno bolje što je bilo nekad!

Ivane, koliko su ti znanja stečena na studiju pomogla da se što lakše uključiš u redovne poslovne aktivnosti i zadatke u Drapu?

Ivan Begović: Dosta kolegija na fakultetu mi je baš mnogo pomoglo da naučim ne samo ono što je danas moj posao u Drapu, već i da bolje razumijem ono što moji kolege rade, primjerice, kako funkcionira workflow i raspodjela aktivnosti i odgovornosti u tvrtki, kako funkcionira marketinška strana i slično. Danas, zahvaljujući tome, bolje komuniciram s kolegama i bolje razumijem kako izgleda posao u jednoj digitalnoj agenciji.

Koje vještine presuđuju prilikom odluke da nekog zaposlite u Drapu?

Davor Runje: Ja nisam taj koji odlučuje o tome koje vještine moraju imati pojedini ljudi. Konkretno, kada je Ivan dolazio u Drap, najprije je razgovarao s našim programerima koji su potom rekli da mu moramo dati priliku. Nedugo potom zamolili su me da Ivana zaposlimo za stalno! Tko će se uklopiti u neku sredinu, ovisi podjednako i o sredini i o osobi.

Ivane, što bi preporučio studentima koji danas razmišljaju da upišu studij primijenjenog računarstva i žele ići u smjeru onoga što ti danas radiš?

Ivan Begović: Algebru mogu preporučiti kao studij upravo zato što se puno radi na praktičnim i primjenjivim stvarima. Na višim godinama studija mogu lako pronaći neku praksu ili povremeni posao gdje će se moći dodatno profilirati. No, najvažnije je koliko su oni sami spremni uložiti u sebe i svoje znanje. U Algebri će izgraditi dobre temelje za sve to.

Ivan Begović

Imate li i iz Drapa neku preporuku za buduće studente koji će ove godine razmišljati o svojem budućem studiju te na taj način i utjecati na daljnji razvoj svoje karijere? Na što da obrate pažnju ako se jednom vide u nekoj digitalnoj agenciji poput Drapa?

Davor Runje: Teško mi je više uopće zamisliti nešto što nije digitalno! Svijet se, kao takav, već digitalizirao, no sad pojedinci moraju odabrati što im odgovara od vrsta poslova. Uvjeren sam da su svi tehnički fakulteti i studiji jako dobra stepenica u životu. Rijetko tko je završio neki tehnički fakultet ili studij, a da potom nije nešto napravio u životu ili da se nije razvio u smjeru u kojem se želio razviti. Ne ostanu svi uvijek nužno u tehnologiji i tehnološkom sektoru, ali tehnički su studiji nevjerojatno dobra podloga za gotovo bilo što kasnije u životu. Vjerujem da ova vrsta studija dobro izgrađuje osobu. Nećete možda nužno završiti kao programer (iako je to odlično zanimanje, ako mene pitate!) ali znanja koja ćete skupiti u par godina studiranja dobro će vam doći u bilo kojoj karijeri.

Kada razmišljaš o trendovima i novim tehnologijama u IT-u, što ti je, osobno, najzanimljivije i najatraktivnije? Na što budući studenti trebaju obratiti pažnju kao na područja koja se brzo razvijaju?

Ivan Begović: Glavni trend je svakako machine learning, čime se u Drapu mnogo i bavimo. To bih svakako izdvojio kao jednu od vodećih tehnologija – mislim da će doživjeti još veći rast s vremenom i da se radi o pravoj tehnologiji budućnosti!

Kakva su iskustva Drapa sa studenskim praksama i zapošljavanjem studenata s Algebre?

Važno nam je da studenti na praksi ili oni koje zaposlimo barem na neki konkretan način doprinose našim aktivnostima i poslu od prvog dana. S te strane su se studenti s Algebre pokazali odličnima jer odmah krenu nešto raditi što ima direktnu korist te se kroz posao dalje nadograđuju. Ta početna točka je jako važna i nama jer možemo rado svima pružiti priliku da pokažu što inicijalno znaju na mjesec, dva ili tri. Oni dobri, naravno, imaju priliku s nama ostati duže!

Visoko učilište Algebra na svom preddiplomskom studiju Multimedijskog računarstva studentima prenosi znanja i vještine potrebne za razvijanje međunarodne karijere. Suvremenim pristupom i povezivanjem s raznim agencijama studentima daju iskustvo koje je traženo prilikom ulaska na tržište rada. Ali, mnogi studenti niti ne završe na tržištu rada, jer svoj posao, poput Ivana, pronađu tijekom samog studiranja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap